– Altfor mange ungdomsarbeid samler færre folk nå enn før pandemien. Nå tror vi foreldre må trå til for å få ungdomsarbeidene i gang igjen, sier Øystein Gjerme, leder for Pinsebevegelsens lederråd.
Etter en periode med begrensede muligheter til å samles, arbeider kirker og menigheter nå med å gi mennesker et fullverdig tilbud igjen.
En av Pinsebevegelsens erfaringer er at koronarestriksjonene har gått særlig hardt ut over menigheters ungdomsarbeid.
– Mange kirker opplever nok at det er et krevende arbeid å få de unge tilbake til kirken, sier Ingunn E. Ulfsten, daglig leder i Pinsebevegelsen.
Ny gjenåpning
Vårt Land møter Pinsebevegelsens lederduo i kontorlokalene til Pinsebevegelsen i Oslo, hvor det rigges til TV-sending. Lørdag samler Pinsebevegelsen ledere fra landets pinsemenigheter til digital lederkonferanse med temaet «Sammen om comeback».
Her vil de oppmuntre og inspirere menighetsledere som har en ny gjenåpning foran seg.
– Vi ser at kirken er presset og sliten, men den er ikke knekt. Samtidig er ikke kirken den samme som før pandemien, sier Ulfsten.
[ «Da jeg gikk ut av Hillsong etter syv år, hadde jeg mistet den jenta jeg pleide å være» ]
Pinsebevegelsen i Norge består av drøyt 340 lokale menigheter, samt omtrent 60 menigheter som tilhører kirkesamfunnet De Frie Evangeliske Forsamlinger. Mens noen av menighetene har hatt mulighet til å opprettholde et nokså normalt tilbud store deler av pandemien, er det andre som har slitt mer.
– Våre menigheter består av en stor gruppe eldre og veldig mange unge. Begge disse gruppene har blitt hardt rammet av pandemien, sier Ulfsten.
Hun tror mange menighetsledere har blitt særlig overrasket over hvor vanskelig det har vært å tiltrekke seg unge til kirkens digitale tilbud.
– Men det unge vil ha av kirken, er muligheter til å møtes.
Ingen kommer tilbake fordi kirkens leder er sur
— Øystein Gjerme, leder for Pinsebevegelsens lederråd
Nye vaner
En av årsakene til at mange menigheter samler færre unge enn før pandemien, er at unge har dannet seg nye vaner under pandemien, mener Ulfsten og Gjerme. For mange er ikke menighetens ungdomsarbeid lenger er en naturlig del av hverdagen, påpeker de.
Selv om Gjerme tror dette bare er midlertidig, mener han likevel det er viktig å støtte opp under menigheters ungdomsarbeid. I mange menigheter er det vanlig at ungdom har egne samlinger, ledet av ansatte eller frivillige ungdomsarbeidere som selv er unge.
– Er pinseledere bekymret for at at folk ikke kommer tilbake til kirkene?
– Jevnt over, er vi et positivt folk, men vi er realistiske og ser at det er spesielt vanskelig å hente ungdom og nye troende inn igjen. De som allerede har hatt etablerte vaner med å besøke menigheten vil fremdeles være med oss, men mange som er nye eller løst tilknyttet menigheten har nok mistet kontaktpunktene, svarer Gjerme.
[ Slik skal de redde døende pinsemenigheter ]
Færre frivillige
På spørsmål om hvordan pinsemenighetene skal gjøre «comeback», er lederduoens svar at de oppfordrer menigheter til å konsentrere seg om kjernevirksomheten.
– Mange ledere kan bli veldig stresset og tenke at de må gjøre masse nytt. Men vi vil være tydelig på at man bør slappe av og gå tilbake til helt grunnleggende praksiser, som dreier seg rundt bibel, bønn, brødsbrytelse og brorskap, sier Ulfsten.
– Når vi skal komme tilbake, er det viktigere å være sunne enn å vokse raskt, legger Gjerme til.
Mange menigheter står igjen med færre frivillige enn før pandemien. Lederduoen tror det er bedre å tilpasse aktiviteten etter de ressursene man har enn å presse folk for hardt.
– Det er viktig at vi har et comeback som er inviterende og positivt, der vi løfter fram det som er godt med menighetslivet og det kristne fellesskapet. Ingen kommer tilbake fordi kirkens leder er sur, sier Gjerme.
Vil stå sammen
Når helgas lederkonferanse går av stabelen, har nærmere 100 forsamlinger varslet at de vil samles lokalt for å følge sendingen, som skal vare nøyaktig to timer og tjueto minutter. Ordet «sammen» er et viktig nøkkelord for pinselederne, påpeker Gjerme.
– I en krevende fase som dette kan mange ledere føle at de står alene, og skylde på seg selv når de ikke ser resultater. Derfor er det viktig at vi har et stort «vi», der vi kan stå sammen og hjelpe hverandre på tvers av menigheter, regioner og generasjoner, sier han.
– Situasjonen er fremdeles usikker, frykter dere at «Comeback» vil være tema neste år også?
– Vi er veldig kreative og kommer til å ha et nytt tema neste år uansett. Men vi satser på at neste lederkonferanse blir en stor, fysisk samling i 2023, svarer Gjerme.
[ Instagram-profil Espen PA Lervaag har eitt viktig spørsmål å konfrontere Gud med ]