Religion

Pastor: – Vi skulle hatt frimodigheten til kultur- og utelivsbransjen

KORONA: Lettelser i koronareglene gjør at trossamfunn kan samle flere til arrangementer enn før. Pastor i OKS-kirkene, Thomas Åleskjær, vil bruke handlingsrommet de nye retningslinjene gir til det fulle.

– Jeg har tenkt at vi skulle hatt frimodigheten til kultur- og utelivsbransjen. Kirkefolket har vært mer lavmælte enn andre aktører om koronarestriksjonene. Det er nok en underliggende frykt for å fremstå som sytete som ligger der, sier Thomas Åleskjær, pastor i OKS-kirkene.

Tirsdag kom regjeringen med en rekke lettelser i smitteverntiltakene. Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) meldte at man beholder énmetersregelen, men med flere unntak, blant annet for arrangementer med faste tilviste seter som på kino, teater eller i kirken.

Menigheten Åleskjær er pastor for, som tidligere var kjent som Oslo Kristne Senter, har forsamlinger på flere steder, blant annet på Kjeller ved Lillestrøm. Fram til nå har de måttet begrense antall møtebesøkende, og Åleskjær er takknemlig for at de igjen kan samle mange mennesker i sine romslige lokaler.

Gjennom pandemien har myndighetene fått kritikk en rekke ganger for å «glemme» religiøse arrangementer. Åleskjær har merket seg at kirker ble spesifikt nevnt av Støre under regjeringens pressekonferanse.

– Det tror jeg har med å gjøre at man har innsett hvor mange religiøse som blir sterkt berørt av restriksjonene. Også ser jeg at flere foreslår at nå som kona til Jonas er ordinert til prest, at hun kan ha hatt god innflytelse på han, sier Åleskjær med en liten latter.

Thomas Åleskjær, OKS Romerikskirken.

Vil bruke handlingsrommet

Selv om man nå kan åpne for flere besøkende, er det fremdeles stor smittefare. På spørsmål om det at man kan åpne for større folkemengder og ha færre restriksjoner betyr at man bør, forteller pastoren at OKS har hatt en tanke under hele pandemien om ikke å være strengere enn det myndighetene legger opp til.

– Jeg ser ingen grunn til at andre aktører skal strekke så strikken så langt det går, mens kirka skal være den mest forsiktige gutten i klassen. Vi vil bruke handlingsrommet vi nå har, men selvsagt gjør vi det på en ansvarlig måte, sier pastoren, og legger til at han tror kirken kunne våget å rope litt høyere tidligere under pandemien.

– Men det framstår fort litt usjarmerende. Jeg vil heller uttrykke takknemlighet nå som kirken faktisk blir nevnt og tatt hensyn til, heller enn å slå i bordet når vi blir utelatt.

Biskop: – Godt å bli sett

Biskop i Oslo, Kari Veiteberg sier lettelsene i restriksjonene betyr mye for Den norske kirke med tanke på å kunne samles til gudstjeneste.

– Samtidig så har veldig mange i kirken jobber som gjør at vi må holde oss friske for å holde samfunnet i gang. Vi holder gravferder og er til stede i menneskers liv, sier biskopen.

Derfor vil hun gjøre det hun kan for at ikke mange av kirkens ansatte skal bli syke på en gang, og også at de ikke skal bringe viruset videre.

– En slik pressekonferanse avlyser ikke viruset. Det lever videre. Men det er gledelig at statsministeren nevner kirken. Det er godt å bli sett på den måten, sier Veiteberg.

Bispemøtet 2021

Strengere enn de har måtte

Misjonssambandet ung samler mange barn og unge til kristne arrangementer. Daglig leder Hans Kristian Skaar, tror mange er glade for å kunne sende barn og unge på leir og andre arrangementer uten like mange restriksjoner som før.

Daglig leder i Misjonssambandet ung, Hans Kristian Skaar

– Mange steder har vi opplevd mer trøkk enn før når vi har åpnet påmeldingen for leirer. Jeg tror det er større behov blant barn og unge nå, og vi ser at de virkelig ønsker å komme sammen igjen.

En utfordring er at organisasjonen i det siste har merket at det er vanskeligere enn før å rekruttere ledere til leirene. Det tror han pandemien må ta skylden for.

– Det virker som om folk har lagt seg til nye vaner og rutiner.

Skaar sier lettelsene spesielt får konsekvenser for større, nasjonale arrangementer i regi av barne- og ungdomsorganisasjonen. Men de av dem som skulle finne sted i vinter er allerede avlyst, og det er for sent å gjøre om på det nå, forteller han.

Påmeldingen til deres største arrangement, Ung Landsmøte (UL) har imidlertid startet allerede. Det skal etter planen gå av stabelen i sommer, og Skaar er optimistisk med tanke på å få det til.

– Men vi er vant med usikkerhet nå. Man vet aldri når det kan dukke opp nye, skumle varianter av viruset.

Moskeene fortsetter med tiltakene

Ismail Cuneyt Guzey er leder i Muslimsk samfunn i Trondheim (MST). Moskeen går over to etasjer, og rommer vanligvis 200 personer, men den siste tiden har de huset 50-70 personer. For dem har det vært slitsomt med alle restriksjonene, forteller han.

– Det har jo konsekvenser å ikke ha kontakt med hverandre. Særlig de yngre har gått glipp av sosiale aktiviteter, sier Guzey.

Han er derfor glad for de nye lettelsene som kom tirsdag kveld.

– Vi håper det blir bedre fremover. Men vi tenker først og fremst helse, og vil derfor være forsiktig med å åpne opp igjen. Vi vil fortsette med plassrestriksjoner, munnbind og god distanse, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Marit Mjølsneset

Marit Mjølsneset

Marit Mjølsneset er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land.

Cathrine Northug

Cathrine Northug

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion