Religion

Hovedpastor i Hillsong Norway: – Rebecca er dessverre ikke den eneste som har opplevd at det kan bli trangt

SELVRANSAKELSE: – Mennesker er alltid viktigere enn produksjon og ramme, sier pastor Andreas Hasseløy. Han forteller at det gjør vondt å lese om erfaringene fra baksiden av den skinnende Hillsong-medaljen.

– Jeg blir oppriktig lei meg når jeg leser om tidligere Hillsong-medlem Rebecca Instebøs opplevelser fra en kultur med lite rom for å stille spørsmål og en klam forventning om å være «happy-clappy», sier Andreas Hasseløy.

Han er hovedpastor i Hillsong Norway og har lest innlegget til Rebecca Instebø, hvor hun forteller hvorfor hun forlot pinsemenigheten.

– Skyggesidene ved kulturen i et progressivt miljø kommer fram når hun beskriver «the push», med et til tider altoppslukende fokus på vekst og ekspansjon, skriver han i en e-post til Vårt Land.

– Rebecca er dessverre ikke den eneste som til tider har opplevd at det «strømlinjeformede» kan bli trangt, gi lite rom for utfoldelse, kreativitet og personlig preg – samt at produksjon kan oppleves viktigere enn mennesker. Derfor er det vondt å lese, men det er feedback som ønskes velkommen, sier Hasseløy.

Rebecca Instebø kjente at rammene i den globale kyrkja Hillsong blei for tronge, og forlét forsamlinga. Det er ho ikkje åleine om, fortel fleire henne etter at ho delte sine erfaringar.

– På vei til en lyttende kultur

Hillsong Norways relativt nye hovedpastor, som tiltrådte høsten 2021 etter en tid med varsler og bråk i kirka, forklarer at bevegelsens intensjoner har vært gode. Hasseløy mener det har skjedd mye flott gjennom menighetsbyggingen i disse kirkene, som først etablerte seg som Intro-bevegelsen og som senere ble en del av det globale Hillsong.

Rebecca Instebø, tidligere medlem i Hillsong Norge

– Formidlingen av Guds uforbeholdne kjærlighet og bunnløse nåde har vært toneangivende, og mange gode relasjoner har blitt skapt. Det betyr imidlertid ikke at vi lukker øynene for skyggesidene ved kulturen, erkjenner Hasseløy.

Som kirke har Hillsong i Norge vært gjennom store endringer. Nå jobber forsamlingen for å sørge for sunnhet «i det vi er og gjør», sier hovedpastoren.

– Covid-situasjonen har også gitt rom for mye refleksjon. Vi har på ingen måte mistet vår identitet, men behovet for tydelige justeringer har vært åpenbart, sier Hasseløy.

– Jeg opplever at vi er på vei til å skape en mer lyttende kultur med mer rom for uenighet og å stille spørsmål. Det siste året har inneholdt mange samtaler preget av ærlighet og til tider smerte. Mye feedback har blitt gitt, både i staben og av folk i forsamlingen. Dette skal fortsette.

– Tempoet må være bærekraftig

Hillsong som kirke tror at gleden og begeistringen har sin plass både i troen og menighetslivet, forteller Hasseløy.

– Men vår teologi og kultur skal også romme stillhet, livets smerte og vanskelige spørsmål. Vi ønsker å formidle evangeliets kraft og oppdrift samtidig som vi snakker sant om livet, sier hovedpastoren.

– Hvis vekst betyr at flere mennesker får erfare Guds kjærlighet og slår dypere røtter i relasjonen med Jesus, er det bra – men tempoet i måten vi bygger menighet på må være bærekraftig.

Det handler om å finne den riktige balansen, reflekterer Hasseløy, og sier at lederskapet og kirka ønsker å være i kontinuerlig læring. En enighet om sunne og gode verdier med Jesus i sentrum er målet – men mangfoldet og det unike ved hvert enkelt individ skal framelskes, understreker hovedpastoren.

Kirka skal romme hele livet

Blant kritikken fra tidligere medlem Rebecca Instebø, var opplevelsen av at fokuset på produksjonen og uttrykket overskygget det mellommenneskelige. Til det svarer Hasseløy:

– Å gjøre kirke med kvalitet er ikke feil i seg selv, men mennesker er alltid viktigere enn produksjon og ramme.

– Dette er ikke verdier som har vært totalt fraværende gjennom våre år med menighetsbygging, men fokus som må forsterkes og opprettholdes.

Han konkluderer: Hillsong Norways håp er at kirka skal være et fellesskap hvor man kan komme med hele seg og alt livet har å by på – av sorger og gleder, nederlag og seire.

– Hillsong skal være et sted der det er lett for alle slags mennesker å oppdage Jesu kjærlighet og lære ham bedre å kjenne.

Les mer om mer disse temaene:

Ruth Einervoll Nilsen

Ruth Einervoll Nilsen

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion