Religion

Vaksineskeptisk pastor havnet i koma – nå har han snudd

KORONA: Han hadde ikke tenkt å fortelle sin koronahistorie, men etter å ha hørt om flere i egen omgangskrets som har dødd av korona uten å være vaksinert, endret pastoren mening.

I november hadde pastor Per Ivar Winnæss akkurat avsluttet en møteturné på Vestlandet, da han ble kontaktet om et smitteutbrudd, som stammet fra et husmøte.

Så ble 60-åringen selv rammet av deltaviruset og havnet i koma. Winnæs har tidligere vært skeptisk til vaksiner. Opplevelsen har ført til at han nå oppfordrer andre til å vaksinere seg.

28. november 2021 var dagen da alt forandret seg. Tre timer etter han ble lagt inn på Kongsberg sykehus ble han flyttet til intensivavdelingen, og lagt i kunstig koma. Det varte i sju dager. I tillegg til covid fikk han dobbeltsidig lungebetennelse og streptokokker. Alle tre i seg selv potensielt livstruende diagnoser.

– Jeg har sett på matematikken i dette, og har vært en ærlig vaksineskeptiker, det er for så vidt ikke forandret. Jeg er 60 år, har ingen underliggende sykdommer, og har klart meg gjennom en influensa før, sier han.

Leste fra Bibelen

Pastoren forteller at en av hovedgrunnene til at han forteller sin historie er helsepersonellet han møtte på sykehuset.

– Jeg har stor respekt for den innsatsen både sykepleiere og leger la ned. Til sammen var jeg jo innlagt i 13 døgn, sier han.

Uten at jeg kan si sikkert når i komaforløpet det hendte fikk jeg et syn. Jeg opplevede å sitte i en hvitkalket hall sammen med mange andre mennesker.

—  Per Ivar Winnæss, pastor

Mens han lå i koma leste hans kone bibelvers for ham, og også sykepleierne fulgte opp dette da kona ikke var til stede.

– Det var en vakker ting at sykepleierne gjorde dette for meg, i tillegg til å gi meg den beste medisinske behandlingen. De så hele mennesket.

Et syn

Selv om Per Ivar Winnæss ble alvorlig syk, og havnet i koma etter sykdommen, forteller han også om en annen opplevelse, som har satt spor.

– Uten at jeg kan si sikkert når i komaforløpet det hendte, fikk jeg et syn. Jeg opplevde å sitte i en hvitkalket hall sammen med mange andre mennesker. Jeg følte at også disse var syke av covid. Litt lenger inn i hallen ble det mørkere og mindre vakkert. Noen mennesker gikk den veien. Det opplevde jeg som at de måtte gi tapt for sykdommen. Jeg og noen andre ble sittende i den hvite hallen, og plutselig så jeg helsepersonell som kom ned en trapp og ut fra en tåkedis og hjalp oss tilbake til livet. Det var stort.

– Jeg ville stå opp og gå.

Ute av koma

Winnæss har aldri selv forkynt sin vaksineskepsis, og var - inntil før han selv ble syk - uvitende om alvorlige sykdomsforløp blant venner og bekjente. Selv om han fortsatt har det han selv refererer til som en «ærlig vaksineskepsis», har opplevelsene på Kongsberg sykehus fått ham til å mene at det er viktig å ta koronavaksinen.

6-7 døde venner er 6-7 for mange.

—  Per Ivar Winnæss, Pastor

– Selv om jeg kan være skeptisk til bivirkninger og noen andre ting, er det et lite offer for meg og andre i min situasjon å ta vaksinen. Spesielt når man ser hvilken jobb de la ned på sykehuset for å gjøre meg frisk.

Etter at han selv ble frisk igjen har han hørt historier om seks, sju venner og bekjente som har mistet livet til koronaviruset, selv om de i utgangspunktet ikke var i risikogruppen. Derfor velger han nå å fortelle sin historie.

– 6-7 døde venner er 6-7 for mange.

Les mer om mer disse temaene:

Jarle Sanden

Jarle er papirsjef i Vårt Lands publiseringsavdeling

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion