Religion

Korona i kristent husmøte ga kommunekrise

MØRE OG ROMSDAL: I fjor deltok rundt 30 personer på en «profetisk samling» i et hus langs kysten av Norge. Til stede var også et virus, som i etterkant spredte seg fra menighet til menighet.

Koronapandemien har for fullt ankommet Herøy kommune i Møre og Romsdal. Det lokale episenteret var en samling av kristne i huset til en kvinne i 50-årene. Den 15. november i 2021 åpnet hun huset for en såkalt profetisk samling, og tilstede var rundt 30 personer fra ulike kristne frimenigheter på Sunnmøre.

Møtene gikk over to dager, og ble ledet av Per Ivar Winnæss. Han kaller seg pastor og profet og driver det kristne vekkelsessenteret Brølende Lam, utenfor Drammen.

Et betydelig flertall av møtedeltakerne hadde ikke tatt vaksinen mot korona. De fleste var middelaldrende og eldre kvinner. Ringvirkningene har vært store. Saken ble først omtalt av Aftenposten.

Fra menighet til menighet

Før den overnevnte samlingen hadde skjedd, hadde det ikke vært mye smitte i Herøy kommune. Etter møtet dro deltakerne hjem, men i tiden etterpå deltok flere av dem i nye møter i Forsnavåg, men også nabokommunene Ulstein og Ørsta.

Aftenposten nevner blant annet bibelskole for Nytt Livs Senter i Ørsta 17. november, og en gudstjeneste i regi av pinsemenigheten Sion i Herøy 21. november.

Etter gudstjenesten hadde 17 deltakere blitt smittet, noen av dem barn. Fire deltakere havnet på sykehus, og en av dem døde - en uvaksinert kvinne på 62 år.

Etter Nytt Livs Senter bibelskolesamling og en gudstjeneste fire dager senere, hadde 12 personer blitt smittet, inkludert menighetens stifter og pastor Hans Reite.

– Jeg er litt bekymret, ja. Jeg kjenner mange som har blitt smittet. Vi er en del som ikke har tatt vaksinen, sa Reite til NRK Møre og Romsdal i desember.

Resultatet ble at ytterligere én døde og tre personer ble innlagt.

---

Utbruddet

  • Utbruddet oppsto 15. og 16. november, og ble slått ned etter én måned. Da hadde 155 personer blitt smittet i Herøy kommune.
  • Ulstein registrerte rundt 20 smittede med tilknytning til utbruddet. I Volda og Ørsta kan 12–14 tilfeller spores tilbake til husmøtene.
  • Smitten ble også tatt med til Førde, der det ble registrert fem tilfeller i tilknytning til et møte.
  • Fra 26. november til 9. desember steg antall innlagte i Helse Møre og Romsdal fra to til 26 personer.
  • Mange av disse hadde smitte som kunne spores tilbake til husmøtene i Fosnavåg.
  • To personer døde og flere ble alvorlig syke. Alle disse var uvaksinerte.
  • Ytterligere én person tilknyttet en av menighetene i regionen døde angivelig av korona, men det knytter seg noe usikkerhet rundt dette dødsfallet.

Kilde: Berørte menigheter/kommuneoverlegene i Herøy og Ulstein, via Aftenposten.no

---

«Forløper til dyrets merke»

I Vestlandsnytt i desember gikk kommuneoverlegen i Herøy Bjørn Martin Aasen ut mot at «noen religiøse ledere aktivt påvirker personer til ikke å vaksinere seg».

Reite har tidligere uttalt til NRK at han tror «vaksinen kan være en forløper til dyrets merke».

– Det står skrevet at du må ha merket for å kunne kjøpe eller selge ting. Om det blir slik at vi må ha koronasertifikat for å slippe inn på butikker og restauranter, så er jo det et merke du må ha for å kjøpe eller selge, la han til.

Etter smitteutbruddet har tonen vært annerledes fra Reite.

– Jeg angrer litt nå. Det virker som om de som har fått vaksinen blir mindre syke, sa han til NRK i desember.

JESUS ER LØSNINGEN: Noen mener at noe annet enn jazz er løsningen til alle verdens problemer, andre ikke. Her er Gunnar Stokke og Hans Reite fotografert på gata i Molde under Jazzfestivalen i 2007, med plakat med teksten «Jesus er løsningen, bibelen er Guds sanne ord!»

---

Dyret i åpenbaringen

  • I Det nye testamentet fortelles det om et dyr som stiger opp fra havet og er den jordiske representasjonen av dragen, det vil si djevelen (Johannes’ åpenbaring, kapittel 13). Egentlig nevnes to dyr:
  • Dyret som symboliserer den undertrykkende verdensmakt (Romerriket). Henvisningen til Dyrets tall, 666 kan tyde på at dyret er bilde på en bestemt keiser, selv om det ikke er mulig å si med sikkerhet hvem.
  • Dyrets merke er det merket (enten dyrets merke, eller tallverdien av bokstavene i navnet) som makten krever at alle skal bære for å kunne kjøpe og selge, og som står i motsetning til Guds segl.
  • Det andre dyret symboliserer den falske profet, som forfører folk til å tilbe det første dyret.

Kilde: Store norske leksikon

---

Utbredt oppfatning

I fjor skrev Vårt Land om de vaksineteoriene som minner om det Reite beskriver.

– Enkelte kristne tror at koronatiltakene er innført av Erna Solberg som et ledd i en plan om verdensherredømme, sa Bjørn Are Davidsen, forfatter og rådgiver i den kristne tankesmien Skaperkraft, til Vårt Land den gangen.

Davidsen uttrykte bekymring for slik vaksineskepsis og var redd det kunne få store konsekvenser, både for enkeltpersoner og samfunnet som helhet.

Ifølge Davidsen er det ofte litt ulike grupper blant kristne vaksinemotstandere: Den ene har en apokalyptisk forestilling som handler om at vaksinen er et ledd i å etablere en totalitær stat. Vaksinen skal da inneholde en chip som er «dyrets merke».

En annen populær konspirasjonsteori er blant folk som er tilhengere av fritt vaksinevalg. Disse mener at vaksinen er et påskudd fra totalitære kontrollstater for å særlig ta kristne under observasjon.


Les mer om mer disse temaene:

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert er journalist i religionsavdelingen til Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion