Religion

Glad for at Filadelfia unngikk konkurs: – Kristiansand trenger et kongressenter

Q42: Frikirke-pastor Rune Tobiassen er takknemlig for at Filadelfia Kristiansand får beholde storstuen sin, Q42, etter nesten-konkursen. Samtidig antyder han at «det kan være visjonen ble for stor».

– Kristiansand trenger et kongressenter når det ikke er pandemi, sier Rune Tobiassen.

Han er leder for Fellesmøtene Kristiansand, et økumenisk arrangement som de syv siste årene har avholde sine møter i Filadelfia Kristiansands kongressenter, Q42. Sist gang var i midten av januar, dagen etter et Filadelfia-konsernet unngikk konkurs.

I flere år har landets nest største pinsemenighet slitt med å få en bærekraftig drift av storsatsingen til 600 millioner kroner. Til sammen har signalbygget påført Filadelfia-konsernet en gjeld på 139 millioner kroner. Detaljene som ledelsen framforhandlet med kreditorene 14. januar i år, er foreløpig ikke kjent, men løsningen sikrer dem videre drift, kunne eldsterådet, menighetens øverste organ, melde.

Det synes Tobiassen er gledelig, ikke bare for Filadelfia-menigheten, men også for andre kristne i byen. Det er nemlig ikke mange andre bygg i Kristiansand som klarer å huse de 7.500 deltakerne som kommer innom Fellesmøtene i løpet av seks dager, påpeker han.

Det 23.000 kvadratmeter store signalbygget er plassert midt i sørlandsbyen og inneholder blant annet kongressenter med 1.200 sitteplasser, hotell, restaurant, ­radio- og TV-studio og 68 ­leiligheter.

Q42 i Kristiansand sentrum eies av pinsemenigheten Filadelfia Kristiansand og sto klar i 2016. Bygget er Sørlandets største konferansesenter med 1.400 sitteplasser i hovedsalen. Dette brukes av menigheten, i tillegg til at det leies ut gjennom selskapet Kristiansand Kongressenter AS. Inneholder også blant annet restaurant, hotellrom og leilighet.

– Et forbilde for andre menigheter

Når Vårt Land møter Tobiassen er han tilbake i Q42 for å levere tilbake nøkkelkortet etter årets fellesmøter. For å illustrere dimensjonene på bygget stanser han opp ved scenen i hovedsalen og peker på den store, sorte veggen bak.

– Se på dette lerretet. Bare det måler 70 kvadratmeter. Det er jo like stort som en leilighet, kommenterer han.

Tobiassen, som også er pastor i Østsida Frikirke, ønsker ikke å ta stilling til Filadelfia-menighetens økonomiske disposisjoner, men antyder at «det kan være visjonen ble for stor». Samtidig ønsker han «å se til hjertet som ligger bak», og mener ledelsen hele tiden har hatt et ønske om at bygget skal være for byen.

– De er et forbilde for andre menigheter i å tenke utover seg selv og bety en forskjell for mennesker som har det vanskelig. Menigheten gjør utrolig mye godt, sier han.

– Er det viktig for andre menigheter at Q42 er eid av Filadelfia?

– Ikke nødvendigvis. Men det er klart, hvis de hadde gått konkurs og andre hadde overtatt Q42, så er det ikke sikkert at den neste eieren hadde vært interessert i å leie ut til menigheter, sier Tobiassen.

---

Dette er saken

  • Den siste tiden har det blitt klart at en av landets største pinsemenigheter står overfor en krevende situasjon. I desember ble det kjent at pastorene Jan Kjosavik og Thor-Harald Evenstad trekker seg fra menighetens øverste organ, eldsterådet, og sistnevnte også fra rollen som pastor.
  • Selskapet Filadelfia Kristiansand AS er eid av menigheten, og aksjeselskapet eier igjen en rekke datterselskaper, blant annet Kristiansand Kongressenter AS, som driver med utleie av konferanselokaler i bygget Q42.
  • Siden oppstarten i 2016 har det vært kjent at selskapet har vært i en krevende økonomisk situasjon. Menigheten har i lang tid slitt med å få til en bærekraftig forretningsdrift – og dermed betjening av gjelden i konferansesenteret Q42.
  • Det 23.000 kvadratmeter store bygget ligger i Kristiansand sentrum. Forhandlingene med kreditorene rett før jul førte ikke til noen løsning. I begynnelsen av januar gikk de så langt som å varsle en mulig konkurs.
  • Denne måneden ble det kjent at det er ferdigforhandlet en avtale som har sikret videre drift for menighetens konsern.

---

Ikke bekymret

I menigheten er lettelsen stor over at ledelsen klarte å lande en avtale med kreditorene. En av dem er 24-åringen Jonas Pedersen som i flere år har vært frivillig i lovsangsarbeidet i Filadelfia Kristiansand. Han har troen på at Q42 kan ha en betydning både for byen og menigheten.

– Ledelsen har hele tiden vært tydelige på at Q42 skal være en ressurs for Kristiansand by og ikke bare en fordel for Filadelfia Kristiansand. Filadelfia er en menighet som driver med mye, både eldreomsorg, rehabilitering, barne- og ungdomsarbeid, arbeid for folk som har psykisk utviklingshemming – ja, vanvittig mye. Med Q42 har Filadelfia valgt å satse stort for å være til hjelp for andre.

– Hvordan den økonomiske usikkerheten rundt Q42 preget menigheten?

– Vi har selvfølgelig vært spente på utfallet, men jeg sitter igjen med at vi holder sammen som menighet uansett hva som skjer og at vi sammen bidrar til noe større. Med eller uten Q42.

Q42 i Kristiansand sentrum eies av pinsemenigheten Filadelfia Kristiansand og sto klar i 2016. Bygget er Sørlandets største konferansesenter med 1.400 sitteplasser i hovedsalen. Dette brukes av menigheten, i tillegg til at det leies ut gjennom selskapet Kristiansand Kongressenter AS. Inneholder også blant annet restaurant, hotellrom og leilighet.

Kritikk for profetier

Ikke alle har tillit til måten ledelsen har håndtert byggeprosjektet på. For et par uker siden gikk to pinseveteraner offentlig ut på Facebook og sa rett ut at ledelsen burde gå. En av dem, sangevangelist Odd Bergum, mener Q42 er fundert på tilfeldige profetier fra ulike forkynnere og medlemmer i menigheten, og synes at det har rådet «en stor naivitet» i den forbindelse. I kommentarfeltet fikk han støtte fra blant andre Kjell Tegnander, tidligere eldste i Filadelfia Kristiansand.

I Fædrelandsvennen på lørdag uttalte Filadelfia-ledelsen at problemene de har hatt med kongressenteret kan koke ned til dårlig timing.

«Vi kan ha gjort feil både i forståelse og timing av tiltaler når det gjelder denne reisen vi har hatt de siste årene», skrev de.

I menigheten er meningene delte om bruken av profetier, er inntrykket til et annet medlem i Filadelfia, Frank Werner Unsgaard.

– Har vi fått høre om alle profetiene eller er det kun de positive som har kommet fram? Av og til kan man jo dessuten lure på om det er snakk om reelle profetier fra Gud som er blitt presentert, eller om det kun er de gode ønsker som kommer frem.

Selv tror han ikke ledelsen har latt seg overstyre av profetier i byggingen av Q42.

– Det er klart at det er hyggelig å få en god profeti, men jeg tror ledelsen er såpass profesjonelle og jordnære at de ikke har vektlagt det for mye, sier han.

– Hvordan ser du på fremtidsutsiktene for Q42?

– Her er det viktig å skille mellom Q42 som kongressbygg og Filadelfia Kristiansand som menighet. Når det gjelder Q42 ser det vanskelig ut å få inn de store ordinære inntekter på kort sikt. På grunn av pandemien er jo det meste av konserter og konferanser helt nedstengt. Menigheten derimot er høyst oppegående og den kan leve i minst 100 år til, tror Unsgaard.



Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion