Religion

Rettssaken mot Päivi Räsänen er i gang

SKJEBNEDAG: Riksdagsmedlem Päivi Räsänen står tiltalt for å fremme hatefulle ytringer mot homofile. – Jeg vil gjøre mitt beste for å forsvare kristnes tros- og ytringsfrihet, sier hun til Vårt Land på vei inn i rettssalen.

HELSINKI: Halv ni startet rettsaken mot riksdagsmedlem og tidligere innenriksminister Päivi Räsänen i Helsingfors tingrett. Hun står tiltalt for tre tilfeller av «hets mot folkegrupper», slik det er formulert i den finske straffeloven. Saken regnes som prinsipielt viktig, og har vakt oppmerksomhet også utenfor landets grenser.

Räsänen ble møtt av et stort pressekorps på vei inn i rettssalen. Til Vårt Land sier Räsänen at hun håper på frifinnelse, men at hun er forberedt på at saken også kan få et annet utfall.

– Jeg tror at dagen kommer til å bli lang, sikkert flere timer. Men jeg er glad for å være her, og jeg vil gjøre mitt beste for å forsvare kristnes tros- og ytringsfrihet. Det kommer til å ta rundt en måned før kjennelsen er klar, så vi får konsentrere oss om dagens høringen først.

– Hva står på spill i denne saken?

– Dersom jeg blir dømt vil ikke straffen i seg selv være verst, det vil være sensuren det medfører. Hvis mine uttalelser og innlegg på sosiale medier forbys, vil det ha påvirkning på tusenvis av kristne utgivelser, gudstjenester og prekener. Så en seier vil være veldig viktig, det er det jeg ber og håper for, sier Räsänen.

I RETTEN: Dommen mot Räsänen vil trolig falle om en måneds tid.

Forberedt på anke

Räsänen sier videre at hun, uavhengig av hva som blir utfallet av saken, håper at kristne vil fortsette å ta til orde for sin overbevisning, og at en eventuell domfellelse ikke vil skremme andre med lignende oppfatning til taushet.

– Vi har fått en befaling fra Herren om å spre hans ord til hele verden, det forteller Jesus oss i Bibelen. Jeg tror at det er Gud som bestemmer hva som er synd og ikke. Samtidig må man huske hovedbudskapet i Bibelen, og det er at det gis forlatelse for synd. Jesus har dødd for oss alle, og det er vårt gode budskap til alle mennesker, også homofile. sier hun til Vårt Land.

Räsänen sier at selv om saken i dag går for tingretten, er hun forberedt på at saken kommer til å ankes til høyere rettsinstanser.

– Er du beredt til å ta saken hele veien til Den europeiske menneskerettighetsdomstolen?

– Ja, jeg kommer til å kjempe så lenge det trengs, svarte Räsänen idet hun entret rettsalen.

I GANG: Rettssaken begynte klokken 09:00 i dag.

Innlegg om homofili

Etterforskningen mot Räsänen startet i 2019, etter at hun publiserte et innlegg på Twitter hvor hun gikk ut mot at Den evangelisk-lutherske kirke i Finland skulle være offisiell «Pride-partner» det året.

I innlegget etterspør hun svar på «hvordan Bibelen og kirkens lære passer sammen med at skam og synd trekkes fram som en grunn til stolthet». Sammen med innlegget la hun også ut et bilde av Romerbrevet 1:24-27, der det blant annet står:

«Derfor overga Gud dem til skammelige lidenskaper. Kvinnene deres byttet ut det naturlige samliv med det unaturlige. [...] Menn drev utukt med menn, og de måtte selv ta straffen for sin villfarelse».

Det hører med til konteksten at man senere i samme kapitel kan lese «De vet hva Guds lov sier, at de som gjør slikt, fortjener å dø» – uten at dette er med på bildet Räsänen postet.

Politietterforskningen av Räsänen ble avsluttet i april i fjor, og endte med at statsadvokaten tok ut tiltale mot ytterlige to ytringer. Dette var uttalelser Räsänen kom med på et radioprogram i 2019, og en pamflett hun skrev i 2004.

I innslaget «Hva tenkte Jesus om homofile?», på den statlige radiokanalen Yle Puhe, sa Räsänen at «dersom homofili er genetisk, er det en genetisk degenerasjon og en arvelig sykdom».

Det tredje tiltalepunktet går på formuleringer i samlivsheftet Til mann og kvinne skapte Han dem: Homofile forhold utfordrer det kristne menneskesynet fra 2004. Her skriver hun blant annet at homofili er en «psykoseksuell utviklingsforstyrrelse».

Pamflettens ansvarlige redaktør Juhana Pohjola, som er biskop i den lutherske utbryterkirken Missionsstiftet, står også tiltalt for å ha gitt ut heftet.

«Fornekter homofiles menneskeverd»

Påtalemyndighetene har tidligere uttalt at Räsänens påstander «er egnet til å skape intoleranse, forakt og hat mot homofile». De mener at uttalelsene hennes fornekter homofiles like- og menneskeverd, og overskrider derfor ytringsfriheten og religionsfrihetens rammer.

Ifølge tiltalebeslutningen krever påtalemyndighetene at Räsänen fjerner det publiserte materialet og uttalelsene hun har hatt om homofile. De ber også om at hun pålegges 120 dagbøter.

Les mer om mer disse temaene:

Jor Hjulstad Tvedt

Jor Hjulstad Tvedt

Jor Hjulstad Tvedt er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion