Religion

Räsänen-støttespiller: – Dette er en viktig dag for hele Europa

RETTSSAK: Utenfor Helsingfors tingrett har demonstranter møtt opp for å markere støtte til tiltalte Päivi Räsänen. – Den judeo-kristne tradisjonen er fundamentet for hele vår sivilisasjon, og nå er den under angrep, mener støttespiller.

HELSINKI: Mens rettssaken mot Päivi Räsänen pågår i Helsingfors tingrett, har flere demonstranter møtt opp på utsiden for å markere sin støtte.

Räsänen står tiltalt for tre tilfeller av «hets mot folkegrupper» på grunn av hennes omtale av homofile.

Mens påtalemyndighetene mener uttalelsene hennes er ulovlig av hensyn til homofiles menneskeverd, har Räsänen mange støttespillere som mener at en dom mot henne vil være et brudd med tros- og ytringsfriheten.

Én av dem er Mirja-Riitta Sjöholm, som har møtt opp utenfor tingretten mandag morgen.

Hun forteller at tiltalen mot Räsänen skremte henne så mye at hun i juni bestemte seg for å starte organisasjonen Sanan- uskonnonvapaus ry, som kan oversettes til «For religion- og ytringsfrihet».

Paivi Räsänen, rettssak

– Hvilket samfunn skaper vi oss?

Sjöholm forklarer at organisasjonen har et kristent grunnsyn, og er bygget opp som en organisasjon som også kan bestå etter Räsänen-saken.

Hun er redd for at det blir nødvendig å forberede seg på nye «angrep» på tros- og ytringsfriheten i Finland, og spør retorisk:

– Hvilket samfunn skaper vi oss, dersom det ikke skal være lov å sitere Bibelen offentlig?

---

Dette er Räsänen tiltalt for

  • Påstandar om homofili publisert i samlivsheftet Til mann og kvinne skapte Han dei frå 2004. Räsänen skriv blant anna at homofili er ei «psykoseksuell utviklingsforstyrring».
  • Uttaler i innslaget Hva tenkte Jesus om homofile? på radiokanalen Yle Puhe. I samtale med programleiar Ruben Stiller skal Räsänen ha sagt at «dersom homofili er genetisk, er det ein genetisk degenerasjon og ein arveleg sjukdom».
  • Ein post på Twitter, Facebook og Instagram der ho kallar homofili for «skam og synd».

---

Päivi Räsänen, rettssak

– Forsøk på sensur

Emil Matias Evert Silventoinen er varamedlem i Finlands Kristdemokratiska Ungas sentralstyre, og en av de mange støttespillerne som har møtt opp.

Han beskriver Räsänen som et stort idol, og hadde håpet å få overvære rettssaken. På grunn av restriksjoner og det massive presseoppmøtet ble han og de fleste andre støttespillerne henvist til å følge saken fra gangen.

Søndag ble det også holdt en støttemarkering utenfor den finske ambassaden i Oslo, noe Silventoinen har fått med seg. Han er takknemlig for at saken får internasjonal oppmerksomhet.

– Dette er en viktig dag for hele Europa. Hvis dette forsøket på sensur tillates her, vil det spre seg. Den vestlige verden står potensielt overfor en kollaps. Den judeo-kristne tradisjonen er fundamentet for hele vår sivilisasjon, og nå er den under angrep. Hvis vi ikke får øynene opp for det nå, vil det snart være for seint, advarer Silventoinen.

Päivi Räsänen, rettssak

Silventoinen forteller at han skremmes av sekulariseringen Finland har gått gjennom de siste ti årene, og håper saken kan føre til et skifte i samfunnsdebatten.

– Kanskje var det dette vi trengte, at noen trakk en linje i sanden og sa «stopp». Oppmerksomheten denne saken har fått kan lede til noe bedre, men det er vanskelig å si. Jeg håper inderlig at hun vinner.

Ber om dagbøter

Påtalemyndighetene har tidligere uttalt at Räsänens påstander «er egnet til å skape intoleranse, forakt og hat mot homofile». De mener at uttalelsene hennes fornekter homofiles like- og menneskeverd, og overskrider derfor ytringsfriheten og religionsfrihetens rammer.

Ifølge tiltalebeslutningen krever påtalemyndighetene at Räsänen fjerner det publiserte materialet og uttalelsene hun har hatt om homofile. De ber også om at hun pålegges 120 dagbøter.

Rettssaken pågår i dag, men dommen faller trolig om én måned.

Les mer om mer disse temaene:

Jor Hjulstad Tvedt

Jor Hjulstad Tvedt

Jor Hjulstad Tvedt er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion