Religion

Pastor som ba for korona-stopp, smurte spytt i ansiktet til kirkegjenger

USA: En amerikansk pastor er i hardt vær etter at han smurte sitt eget spytt i ansiktet til en kirkegjenger. I Oklahoma hvor menigheten holder til, har koronasmitten nådd nye høyder.

Den amerikanske pastoren Mike Todd har ledet delstaten Oklahoma i bønn for beskyttelse mot koronaviruset. Nå skaper han overskrifter for et opptrinn – som ikke kan sies å være meget smittevernvennlig.

Todd er pastor i megakirken Transformation Church i Tulsa i Oklahoma. Det var her han nå på søndag leverte en preken som fikk hans egne kirkegjengere til å gispe i avsky.

Avsky har også blitt til kritikk fra de som mener Todd ikke tar den kritiske koronasituasjonen i USA på alvor. Saken er blitt omtalt i flere amerikanske medier.

Tulsa

«Kan komme til å bli ekkelt»

Menigheten hadde hørt sin pastor Todd tale i litt over en halvtime, da de kom til en del av prekenen som hadde tittelen «Å motta synet fra Gud kan komme til å bli ekkelt».

Pastoren hadde nettopp sitert den bibelske historien om den blinde mannen i Betsaida, som står i Markusevangeliet. Der står det:

«De kom til Betsaida, og noen førte en blind mann til Jesus og bad ham røre ved mannen. Han tok ham i hånden og ledet ham utenfor byen, fuktet øynene hans med spytt og la hendene på ham».

Todd inviterte så en mann fra menigheten til å stå på scenen ved siden av ham.

– Kan du se? spurte pastoren.

– Nei, svarte mannen, som hadde lukket øynene for anledningen.

Så tok Todd mannen i hånda og ledet ham til midten av scenen.

Spyttet i navnet til «2022»

– La meg lede dere ut av deres komfortsone, sa Todd foran forsamlingen.

– For mange av oss, i 2022, vil dette bli sesongen hvor Gud leder oss ut av komfort slik at han kan gi oss klart syn.

Det var Todds mening at mange tilstede ikke var ydmyke nok til å kunne få sine bønner hørt.

Med sin venstre hånd plassert på skulderen til kirkegjengeren, spyttet Todd tre ganger i sin høyre hånd. Så returnerte han til bibelhistorien om den blinde mannen.

– Han (Jesus, journ.anm.) hadde ikke tenkt til å ikke spytte på ham, men han gjorde det ikke foran alle sammen, fordi han ikke ville at deres rykte eller mannens rykte skulle bli tilsmusset ved hva han måtte gå gjennom for å motta mirakelet, sa Todd.

Så smurte Todd spyttet sammen i håndflatene sine, for så å smøre det på ansiktet til kirkegjengeren. Foran alle sammen.

Sier unnskyld etter korona-kritikk

Det er langt mellom Todds siste opptrinn og da han i mars 2020 samarbeidet med Oklahomas guvernør Kevin Stitt for å lede delstaten i bønn for beskyttelse mot pandemien.

Rett over nyttår hadde Oklahoma sitt høyeste antall med nye koronasmittede siden pandemien begynte – i gjennomsnitt over 10.000 nye smittede hver dag. Antallet smittede er nå på over 110.000, melder nyhetsbyrået KJRH-TV.

I forrige uke satte USA en ny rekord i antall innlagte med korona. 145.982 personer er innlagt på amerikanske sykehus med viruset, deriblant 4.462 barn, ifølge NTB.

Mike Todd blir nå kritisert til venstre og høyre i sosiale medier, med mange profiler som setter opptrinnet i kontekst av pandemien. På Twitter skriver The Atlantic-kommentator Jemele Hill at hun nå «virkelig forstår hvorfor de eldre ofte pleide å fortelle oss at vi er inne i de siste dager».

Pastoren Chuck Currie, fra kirkesamfunnet United Church of Christ, skriver følgende:

«Hvis din pastor smører spytt på ansiktet ditt (ser på deg, Mike Todd), finn en ny pastor».

Pastoren Todd har nå lagt ut en video på sosiale medier hvor han ber om unnskyldning.

---

Koronapandemien i USA

  • USA satte forrige tirsdag ny rekord i antall innlagte med covid-19. 145.982 personer er innlagt på amerikanske sykehus med viruset, deriblant 4.462 barn.
  • Mandag var det 23.524 koronapasienter ved amerikanske intensivavdelinger, noe som er noe lavere enn rekordtallet fra forrige vinter.
  • Fem delstater har erklært krisetilstand, som tillater sykehus og ambulanser å begrense hvilke tjenester de gir.
  • Drøyt 1.200 sykehus meldte om kritisk personalmangel denne uka, ifølge tall fra det amerikanske helsedepartementet.

---

Les mer om mer disse temaene:

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert er journalist i religionsavdelingen til Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion