Religion

Investerer milliarder i bønne-apper

BØNN: Investorer kaster nærmest penger etter kristne bønne-apper, som blant annet tilbyr sjelero og bedre søvnkvalitet. To av dem håvet til sammen inn nesten 800 millioner kroner.

Få nyhetsbrev fra Vårt Land. Meld deg på her!

Teknologinvestorer har oppdaget religion – eller i det minste religiøse-apper, skriver Christianity Today (CT).

Ifølge det evangelikale tidsskriftet CT investerte risikokapitalister store summer i bønne-apper i 2021 – 175 millioner dollar, som tilsvarer i overkant av 1,5 milliarder kroner.

Apper, eller applikasjoner, er programmer som kan lastes ned på telefonen.

Hvorfor er viljen til å investere penger i bønne-apper blitt så stor?

Religiøse apper har eksistert lenge, men det er først nylig at investeringsviljen har vokst kraftig. For ti år siden var summene forsvinnende små sammenlignet med i dag, under en million kroner, ifølge CT.

En grunn kan være pandemien, skriver tidsskriftet.

Mindfullness-trend

Anders Torvill Bjorvand

Anders Torvill Bjorvand, direktør og grunnlegger av Kommunion as, som er et kristelig teknologiselskap, tror ikke utviklingen nødvendigvis har noe med pandemien å gjøre.

– Det er mer naturlig å se dette i sammenheng med at vi overvåker vår egen helse og velvære ved hjelp applikasjoner, pulsklokker og lignende, sier han til Vårt Land.

Han mener investeringsviljen i selskaper som utvikler bønne-apper kan være del av en åndelig helsetrend.

– Det er først og fremst en del av mindfullness-trenden. Flere og flere kristne er opptatt av det. De kobler mindfullness til for eksempel Kristus-meditasjon og tidebønn.

Mindfulness er en form for meditasjon, på norsk kaller man det blant annet oppmerksomt nærvær, ifølge NHI.no.

Bjorvand tror pandemien kan være en forsterker av mindfullness-trenden.

– Mange kjenner nok på at de nå må ta sterke ansvar for sin egen åndelige tilstand enn det de måtte før pandemien, da fikk de nok det behovet i større grad dekket i menigheten sin.

Hentet enorme summer

Det er to apper som skiller seg ut av dem som hentet penger i fjor, ifølge CT. Appene Hallow og Glorify fikk inn henholdsvis 440 millioner kroner og 350 millioner kroner.

Hallow er en katolsk bønne- og meditasjonsapp som tilbyr dypere mening i en verden der vi er «stresset, engstelige, distraherte og ikke får sove. Samtidig leter vi etter dypere mening, hensikt og forhold.»

Begge deler kan oppnås med «fred i Jesus», ifølge appens egen beskrivelse.

Et abonnement koster 95 kroner i måneden. Eventuelt kan man betale 629 kroner for et årsabonnement.

Joel Houston

Den andre appen, Glorify, er en bønne-app for kristne, som tilsynelatende har en hovedsakelig evangelikal målgruppe. De oppgir at de har over en million brukere som kristne kan koble seg til.

Ifølge Joel Houston, partner i Glorify og hovedsanger i Hillsong United, er appen en «gudegave» for å opprettholde en sunn sjel.

«Ro ned hjernen med kristen meditasjon og andakt designet for å øke ro og forbedre søvnkvalitet», heter det i appens beskrivelse. I smørbrødlisten over hva appen kan hjelpe til med, nevnes også foreldreskap og ekteskap.

Et abonnement koster om lag det samme som den katolske appen.

Bønne-appen Hallow

Risiko – men stort marked

Bjorvand mener det er høy risiko å investere i slike selskaper, men sier samtidig at de som investerer penger i disse appene åpenbart mener at det er penger å tjene. Han nevner Abide som en av apene som tjener mye penger.

Abide: Pray and Relax Meditation, er ifølge sin egen beskrivelse er det app nr. 1 for kristen meditasjon for å sove bedre og stresse mindre. 113.000 brukere følger appen på Instagram.

– Er det et marked for bønne-apper i Norge?

– Norge er generelt for lite for nisjeinnhold som koster penger, men du kan trygt regne med at nordmenn tar i bruk amerikanske bønne-verktøy som disse.

Hans Christian Paulsen

Hans Christian Paulsen

Hans Christian Paulsen er tidligere journalist i Vårt Land, og jobbet med et bredt stoffområde innen religion, etikk og politikk.

Annonse
Annonse

Mer fra: Religion