Religion

Etisk råd: Forsvaret bør droppe bønn under oppstilling

FORSVARET: Kristendommen har en for fremtredende posisjon i Forsvaret, mener Etisk råd for forsvarssektoren. De har nylig utarbeidet en rekke anbefalinger om endring av praksis, etter bestilling fra Forsvarsdepartementet.

– Vi mener ikke at kristendommen skal ut av Forsvaret, men den har en for fremtredende posisjon i dag, noe som kan virke ekskluderende på de som tilhører andre religioner og livssyn, mener Kjersti Fjørtoft, leder i Etisk råd for forsvarssektoren.

Rådet fikk i november en bestilling fra Forsvarsdepartementet om å vurdere kristendommens fremtredende rolle i Forsvaret, har Vårt Land omtalt. Bakteppet for forespørselen er en kronikk av Stian Husby, løytnant og troppssjef i Hans Majestet Kongens Garde (HMKG), publisert på NRK Ytring i slutten av oktober.

I kronikken viser Husby til at staten og Den norske kirke i 2016 offisielt skilte lag. Likevel er båndene mellom dem tette – så tette at han finner det vanskelig å karakterisere Forsvaret som noe annet enn en kristen organisasjon.

Nå har rådet sendt sine anbefalinger til departementet. Blant annet mener de at fellesseremonier i Forsvaret ikke bør være konfesjonstilknyttede, som i dette tilfellet betyr knyttet opp mot ett bestemt trossamfunn.

– Det innebærer at seremonier som «bønn på linje» bør avvikles som fellesseremoni. Slike seremonier kan i stedet erstattes av livssynsåpne og inkluderende fellesseremonier som vektlegger Forsvarets og samfunnets fellesverdier, heter det i skrivet som Vårt Land har fått innsyn i.

Anbefaler påmelding, ikke avmelding

– Vi er blant annet blitt bedt om å vurdere og diskutere berettigelsen av religiøse ritualer i Forsvaret, og da særlig om fritaksretten er reell, sier Kjersti Fjørtoft, rådsleder i Etisk råd for forsvarssektoren (ERF).

Videre problematiserer rådet at Forsvarets tradisjonsrike kirkeparade brukes som en del av semesteravslutninger.

– Det er kommet inn meldinger om at fritak fra slike arrangement ikke alltid fremstår som reelt, blant annet fordi julelunsjer og andre arrangement kan forutsette at man også deltar i for eksempel kirkeparade, skriver de.

Rådet anbefaler derfor at «konfesjonstilknyttet arrangement bør ha påmelding og ikke avmelding, for å unngå at fritaksretten fungerer stigmatiserende».

Rådet mener dessuten at aktiviteter som bærer preg av sosiale fellestilbud, ikke bør knyttes opp mot deltakelse i aktiviteter knyttet opp mot spesifikke trossamfunn. «Eksempelvis bør ikke utdeling av goder som wienerbrød, vafler og kaffe i en stridspause under en øvelse, knyttes opp mot deltakelse i en feltgudstjeneste», skriver de.

– Forsvaret må også tilby samtalepartnere som er religionsuavhengige, ikke bare prester, sier Fjørtoft.

Se flere råd i faktaboksen.

OSLO  20151215.
Oslo Domkirke under  Gardens kirkeparade fredag. Kong Harald og Kronprins Haakon var tilstede under kirkekonserten. 
Foto: Cornelius Poppe / NTB

Skal bli overbragt Forsvaret

I sitt brev til departementet er Etisk råd tydelige på at tros- og livssynssamfunn er et grunnleggende prinsipp i samfunnet. Forsvaret bør derfor ivareta den enkelte soldats rett til å utøve sin tro eller livssyn alene, eller sammen med andre, mener de.

– Det betyr også at Forsvaret må tilpasse seg det tros- og livssynsmangfold som eksisterer i samfunnet og blant Forsvarets personell i dag, skriver rådet.

Forsvarsdepartementet opplyser at Forsvaret har startet et arbeid for å sikre at det er reell fritaksmulighet fra religiøse seremonier.

– Det er naturlig at innspillene fra Etisk råd for forsvarssektoren blir overbragt Forsvaret som en del av dette, sier Asgeir Spange Brekke, pressevakt i Forsvarsdepartementet.

Brekke synes debatten som ble reist i høst av troppssjefen i Garden i høst er bra, og mener den bidrar til å belyse hvorvidt den enkeltes rett til å fritas fra religiøse seremonier blir ivaretatt.

– Kristendommen er en del av Forsvarets historiske kulturarv, samtidig som Forsvaret er livssynsåpent, sier han.

Har nedsatt utvalg

Nils Terje Lunde, nestkommanderende i Forsvarets tros- og livssynskorps.

Nestkommanderende i Forsvarets tros- og livssynskorps, Nils Terje Lunde, synes det er «svært positivt» at Etisk råd anerkjenner at religion og livssyn har en plass i Forsvaret.

– Et slikt utgangspunkt er viktig og nødvendig i møte med synspunkt om at tro og livssyn kan reduseres til en privatsak. Forsvaret har et ansvar for å ivareta retten til tros- og livssynsutøvelse for personellet mens de tjenestegjør, sier han.

Foreløpig ønsker ikke Lunde å komme med en klar anbefaling om bønn på linje. I desember nedsatte korpset nemlig selv et utvalg som skal vurdere nettopp denne seremonien. Utvalget skal levere sin innstilling 1. februar 2022, har Vårt Land tidligere skrevet.

– Et av de alternativene som utvalget skal vurdere er å gjøre seremonien til en livssynsåpen og inkluderende fellesseremoni, sier Lunde, som ikke legger skjul på dette:

– Det er denne seremonien hvor fritaksretten er vanskeligst å realisere i praksis.

---

Anbefalinger fra Etisk råd

  • Etisk råd for forsvarssektoren har på bestilling fra Forsvarsdepartementet vurdert kristendommens fremtredende rolle i Forsvaret, og har sendt dem en rekke anbefalinger.
  • Rådet mener blant annet at fellesseremonier i Forsvaret ikke bør være konfesjonstilknyttede. Det innebærer at seremonier som «bønn på linjen» bør avvikles som fellesseremoni. Slike seremonier kan i stedet erstattes av livssynsåpne og inkluderende fellesseremonier som vektlegger Forsvarets og samfunnets fellesverdier.
  • Forsvaret bør sørge for at det finnes profesjonelle samtaletilbud tilgjengelig for alle avdelinger som ikke er knyttet opp til Tros- og livssynskorpset.
  • Seremonier knyttet til dødsfall i Forsvaret (minnestunder, syning/båreandakt, overlevering av kiste) bør ta utgangspunkt i den tro eller det livssyn den omkomne/passerende har tilhørighet til.

Kilde: Etisk råd for forsvarssektoren

---

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion