Det nye året er rett rundt hjørnet. Vårt Land har kikka inn i spåkula og sett nærmere på unge folk som kan gjøre seg bemerket i året som kommer. Vi har lett etter navn fra Kristen-Norge, kultur og samfunn, og laget en urangert liste med 33 personer under 33 år som vi har troa på. Noen er allerede kjent for Vårt Lands lesere, andre er personer vi tror får en viktig stemme i året som kommer.
[ Disse talentene vil prege norsk politikk og kulturliv i 2022 ]
[ Disse kristenprofilene vil du høre mer fra i året som kommer ]
Her kan du lese mer om to av Kristen-Norges stjerneskudd:
Thomas Neteland: «Jeg kan godt ta støyten»
– Det er jo passende at jeg har tatt en falsk tatovering av et stjerneskudd på halsen, men å bli kåret til et stjerneskudd bryr jeg meg ikke så mye om egentlig, sier Thomas Neteland på telefonen til Vårt Land.
Neteland er kreativ pastor i Sentrumkirken i Sandnes.
Det siste året har han spesielt markert seg i debatten rundt Onlyfans, en nettside hvor brukere selv laster opp bilder og videoer som er tilgjengelig for abonnenter mot et gitt månedsbeløp. Nettsiden tillater nakenbilder og har 18-års aldersgrense. I sin deltakelse i Debatten på NRK1 problematiserte Neteland plattformen.
– Mitt syn generelt i samfunnsdebatter er at ikke alle bør si noe, men noen må. Det gjelder for min del også. Jeg skal ikke ta mikrofonen hver gang, men berører det meg dypt og jeg opplever at jeg klarer å formulere godt rundt tematikken, kan jeg godt ta støyten, sier Neteland.
Han forteller at ved inngangen til 2021 hadde han «en greie» med Gud.
– I bønn sa jeg at jeg godt kan stå i noen stormer om Han gir meg en plattform. Og den bønnen opplever jeg at Gud har svart meg på. For jeg har ingen intensjon om å være en offentlig stemme bare for å være det. Har jeg en solid sak, med gode argumenter går jeg ofte videre med.
Neteland drar frem flere eksempler på saker i samfunnet han engasjerer seg for. Hodet hans arbeider raskt.
En av sakene han engasjerer seg i, er at kommunestyret i Klepp har innført kriterier for å søke om kulturstøtte. Dette hindrer i realiteten aktører med såkalt tradisjonelt samlivssyn i å søke.
---
Thomas Neteland
- Alder: 28 år
- Rolle: Kreativ pastor i Sentrumkirken Sandnes, Lærer og markedsføringsansvarlig for Bibelskolen LINK
- Derfor har vi troa på ham: I Pinsebevegelsen har Thomas Neteland lenge vært en kjent som en dyktig formidler, lovsangsleder og entertainer. I år markerte han seg også i debatten om OnlyFans, en nettjeneste hvor unge kan dele erotisk innhold mot penger. Her deltok han blant annet i NRKs program Debatten. Netelands evne til å anvende kristen etikk og teologi på en relevant måte i en aktuell samfunnsdebatt er et friskt pust i norsk offentlighet.
---
– Hva tenker du kristen tro og etikk har å bidra med i samfunnsaktuelle saker?
– Alt. Og det er vanskelig. For vi har kommet til et punkt der vi må argumenterer mot våre egne verdier. Nestekjærlighet, toleranse og frihet – alt dette kommer fra en plass. Problemet er at alle vil ha verdiene, men ingen vil ha kilden.
Likevel er Neteland forsiktig med å slå i bordet med Bibelen.
– Selv om mitt verdisyn kommer fra Bibelen og er basert på bibelske prinsipper, betyr ikke det at jeg må bruke Bibelen i en debatt. Ønsker jeg å veilede noen i Oslo, hjelper det ikke at jeg tilbyr et kart over København.
– Hva er det viktigste du engasjerer deg i?
– Den lokale «kjerkå».
[ Thomas Neteland blander ikke preken og stand up ]
Christine Josephine Andreassen: «Å kaste seg ut i debatter er krevende»
– Skal du selge meg noe? er Christine Josephine Andreassens umiddelbare reaksjon når Vårt Land ringer.
– Nei, nei, jeg ringer fordi du er kåret til et av årets Stjerneskudd av avisens redaksjon!
Andreassen ler av seg selv etter å ha fått forklaring på hvorfor vi ringer.
– Jeg ble litt satt ut, men det var kjempestas å høre.
Andreassen er i sitt første år som ordinert prest og jobber som vikarkapellan i Ris menighet i Oslo. Hun har tidligere fortalt åpent om oppveksten i et pinsekarismatisk miljø, om en utfordrende barndom og erfaringer med demonutdrivelse i tenårene. Da filmen Disco kom ut i 2019, som satte i gang samtaler rundt hvordan det er å være ung i kristenkarismatiske sammenhenger, uttrykte Andreassen at hun kjente seg igjen.
– Det å uttale seg offentlig og kaste seg ut i en debatt er krevende, derfor synes jeg det er hyggelig med en oppmerksomhet rundt det. Det viser at det man tenker på og tør å være åpen og ærlig om, er viktig. Også for samfunnsdebatten.
Nå arbeider Andreassen med å vise at Den norske kirke er et godt og åpent sted å være, uansett kjønn og legning.
---
Christine Josephine Andreassen
- Alder: 27 år
- Rolle: Vikarkapellan i Ris menighet i Oslo.
- Derfor har vi troa på henne: Kapellan i Ris menighet i Oslo, Christine Josephine Andreassen, markerte seg allerede som teologistudent som en viktig stemme i offentligheten. Hun har særlig kommet med viktige bidrag i debatter som omhandler blant annet ung tro, kropp og kristendom. Hun har blant annet blitt tildelt Trosopplæringsprisen for Snapchat-kontoen Bibelguide og hun bidrar stadig i aktuelle debatter om kristen tro og Den norske kirkes aktualitet i vår tid.
---
– Jeg bryr meg om at mennesket skal ha det godt og at kirken har varme fellesskap som er for alle, akkurat som de er. Og da er det også viktig at vi snakker om det betente.
[ Christine Andreassen forteller om demonutdrivelser og frykt i oppveksten i «Nyhus & Dokka» ]
Det har Andreassen gjort opptil flere ganger. I Vårt Land har Andreassen tidligere fortalt om veien fra et pinsekarismatisk miljø til Den norske kirke, og hvordan hun også har fått et annet syn på sex før ekteskapet.
Hennes opplevelse er at kirken har gjort mange feilgrep og tråkket på mennesker når de har snakket om seksualitet og tro. Hun håper at ved å snakke om det ubehagelige, kan kirkene bli mer åpne.
– Kanskje som en form for sorgprosess, utdyper hun.
– I høst har det vært flere spennende debatter, spesielt debatten om samarbeid med kvinnelige prester. Og psykisk helse. Men uansett hvilken debatt jeg måtte mene noe i, må jeg stå i det med den jeg er og med min kunnskap og mine erfaringer som utgangspunkt.