Religion

Siktet for kirkehærverk nektet digitalt avhør – ble hentet fysisk til retten

FJÆRE KIRKE: Mannen som er siktet for å ha ramponert deler av Fjære kirke nektet å forklare seg på videolink, og ble «svært hissig». Nå er han varetektsfengslet i fire nye uker.

Like før allehelgensaften ble vesentlige deler av Fjære kirke i Grimstad ramponert. En 46-åring er siktet for innbruddet og skadeverket.

Tirsdag skulle den siktede fremstilles for forlenget varetekt, men fengslingsmøtet måtte utsettes fordi vedkommende nektet å la seg avhøre digitalt, skriver Agderposten.

Ifølge avisa ble domstolen vitne til en «svært hissig siktet», som hevdet å aldri ha blitt informert om dette. Så ble han hentet fysisk til retten. Der ble han varetektsfengslet i fire nye uker.

Politiet er redd 46-åringen skal begå flere kriminelle handlinger hvis han slippes ut fra varetekt. Ifølge Agderposten er det kommet frem opplysninger om at mannen skal ha gått med planer om også å skade flere kirker.

Nekter for likskjending

Det var den siste helgen i oktober at mannen tok seg inn i Fjære kirke og gjorde store skader på mye av inventarer. Døpefonten ble delt i tre, tepper revet opp og prekestolen skadet. I tillegg ble flere salmebøker påtent.

46-åringen er siktet for fire forhold etter skadeverket: innbrudd i kirken, grovt skadeverk i kirken, skadeverk ved å forsøke å brenne ned kirke, og likskjending. Mannen har erkjent straffskyld for tre av dem, men nekter straffskyld for likskjending.

Under det første fengslingsmøtet var mannen tydelig på at han ikke ville ha noen forsvarer i saken. Dette motsatte på sin side retten seg, som pekte på mannens rettssikkerhet. Dommeren trakk frem alvorlighetsgraden og mulige spørsmål om mannens tilregnelighet, og oppnevnte derfor en forsvarer for siktede.

Ikke alarm

For kirkeverge Alexander Paul ble det en meget trist start på helgen. Alle arrangementer i Fjære kirke er inntil videre avlyst.

Da den siktede mannen tok seg inn i kirken, gikk det aldri av noen alarm. Om alarmen var defekt eller om mannen som brøt seg inn tok seg inn på et tidspunkt da alarmen ikke var påskrudd, er uvisst.

I kjølvannet av dette skrev Vårt Land at mer enn halvparten av landets kirker mangler tyverialarm. Kirkeverge Alexander Paul var selv tydelig på at verken han eller kirkegjengerne for øvrig var udelt positive til alarmen.

– Vi vurderer nytten av alarmen opp mot at den er i veien for ansatte og frivillige. Alarmen i Fjære kirke skrus på manuelt, men kommer også automatisk på etter hvert dersom det blir glemt, fortalte Paul til Vårt Land den gang.

Ingrid Staurheim, fagdirektør i arbeidsgiverorganisasjonen KA, minnet om at de faktisk hadde montert alarm og at «man aldri kan verne seg helt mot slike ting».

– I en ideell verden skulle selvsagt alle landets kirker hatt alarm hele tiden, men verden er dessverre ikke sånn, sa Staurheim.

Fjære kirke er fredet og en av Norges eldste steinkirker. Den ble reist rundt år 1150, og inni den hvite steinkirken står en døpefont fra 1200-tallet og i krypten ligger over 400 år gamle mumier.

Les mer om mer disse temaene:

Elias Bakken Johansen

Elias Bakken Johansen

Ruth Einervoll Nilsen

Ruth Einervoll Nilsen

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion