Religion

Torsdag blir NLAs fremtid avgjort

UTDANNING: Fortjener NLA stempel som høyskole? I dag fattes vedtaket som kan få fatale følger for privatskolen.

Torsdag blir det avgjort om NLA Høgskolen kan miste høyskoleakkrediteringen. Det er den knusende rapporten som tidligere i år konkluderte med at den private høyskolen ikke oppfyller alle kravene til en høyskole, som nå skal vurderes i et styremøte i Nokut (Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen).

Etter en rekke bekymringsmeldinger om at NLA begrenser den akademiske friheten, varslet Nokut allerede i 2019 at de ville se nærmere på skolens akkreditering. Da innstillingen ble lagt frem tidligere i høst, konkluderte altså den sakkyndige komiteen med at den omstridte skolen ikke godt nok fremmer og verner akademisk frihet.

NLA har på sin side hevdet at rapporten bygger på sviktende juridisk grunnlag, og rektor Sigbjørn Sødal har kritisert komiteen for å basere seg på vage og udokumenterte påstander.

Dagen før styremøtet i Nokut, er han derimot ordknapp.

– Vi vil ikke uttale oss før vi vet hva de bestemmer seg for. Vi forholder oss til Nokut, og dette er en formell prosess vi vil opptre ryddige i, sier han til Vårt Land.

To år til forbedring

Dersom Nokuts styre stiller seg bak utvalgets rapport, får NLA to år på seg til å dokumentere at de har forbedret seg på de mangelfulle punktene. Om det nasjonale organet som skal sikre kvalitet i utdanningen fortsatt ikke anser kravene som oppfylt, blir NLA fratatt akkrediteringen.

At en utdanningsinstitusjon har høyskoleakkreditering, innebærer blant annet en fullmakt til å opprette bachelorstudier på alle fagområder. Det vil også innebære at NLA mister statsstøtten på 280 millioner kroner, eller 85 prosent av driftsgrunnlaget, ifølge avisa Dagen.

Sigbjørn Sødal, rektor ved NLA Høgskolen

– Komiteens resonnementer og konklusjoner knyttet til akademisk frihet og verdigrunnlag er vanskelige å forholde seg til og kan vanskelig aksepteres, har rektor Sødal tidligere uttalt.

I sitt motsvar til komiteens innstilling, hyret NLA inn konsulentselskapet Ernst & Young. Også Hadi Strømmen Lile, menneskerettsforsker og førsteamanuensis ved Høgskolen i Østfold, har vært kritisk til komiteens NLA-konklusjoner.

– Nokuts komité viser til at enkelte NLA-ansatte føler at de ikke har full akademisk frihet, men jeg forstår ikke helt hva de mener høgskolen skulle gjort annerledes eller hvorfor slike følelser blant noen av de ansatte kan føre til at høgskolen bør miste sin akkreditering, sa han til Vårt Land i august.

---

NLA Høgskolen

  • NLA Høgskolen er en privat høyskole med studiesteder i Bergen, Oslo og Kristiansand.
  • Høyskolen tilbyr utdanninger innen fagområdene journalistikk, kommunikasjon og medier, pedagogikk, lærerutdanning, teologi, religion og filosofi, interkulturelle studier, økonomi- og administrasjon og musikk.
  • Høyskolen eies av Den Evangelisk Lutherske Frikirke, Det Norske Misjonsselskap, Norsk Luthersk Misjonssamband, Normisjon, Indremisjonsforbundet, Søndagsskolen Norge og Norges Kristelige Student- og Skoleungdomslag.

---

Splittende verdidokument

I rapporten bemerker også Nokut-komiteen at NLA ikke har kunnet dokumentere «en tilfredsstillende forskningsvirksomhet», og at de ikke oppfyller kravene til fagmiljø.

NLAs akademiske status er ikke det eneste skolen har fått oppmerksomhet for det siste året. Den kristne høgskolen har et verdidokument der særlig en formulering har gjort at det har stormet rundt dem: «Ekteskapet mellom mann og kvinne er i den tradisjonen NLA Høgskolen står i, forstått som bærende norm i samlivsetikken».

I rapporten bemerker komiteen at universiteter og høgskoler har rett til å utforme sitt eget verdigrunnlag, men problematiserer samtidig NLAs praktisering av det. Det forventes nemlig at ansatte er lojale til dokumentet, noe tillitsvalgt Line Alice Ytrehus har beskrevet at fører til selvsensur blant en rekke ansatte.

NLA tilbyr blant annet lærerutdanning, men det omstridte verdidokumentet har ført til at mange skoler i og rundt Oslo har brutt avtalen om å ta imot praksisstudenter. Rektor Sigbjørn Sødal har beskrevet det som diskriminering.

– Vi støtter ikke NLA Høgskolens syn på homofilt samliv. Det er hovedårsaken til at vi ikke vil videreføre praksissamarbeidet med dem, fortalte Tommy Monge, driftsstyreleder ved Ellingsrudåsen skole, til Vårt Land tidligere i år.

Også en rekke studenter har kritisert skolen for å formuleringen, og har gjentatte ganger forsøkt å få NLA til å endre sitt konservative samlivssyn.


Les mer om mer disse temaene:

Elias Bakken Johansen

Elias Bakken Johansen

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion