Religion

Trygve Skaug hyller ‘undervurderte’ kirkeansatte

ÆRESPRIS: På artist Trygve Skaugs juleturnéer er det én type kirkemenneske han ikke hadde klart seg uten: – Det er folk du ville hatt med deg i krigen

Det hele begynte for syv-åtte år siden. På julekonsertene Trygve Skaug spilte i kirker, introduserte han dagens kirketjener, og ba publikum å klappe for personen på slutten.

– Så merket jeg fort at kirketjenerne på ingen måte var vant til den oppmerksomheten. Det gjorde meg litt trist, for de er utrolig viktige for så mye som skjer i kirka, forteller Skaug.

Den erkjennelsen ble etterhvert til kåringen «Årets kirketjener», som turnégjengen til Skaug står bak. Nå heter prisen «Antonsens ærespris», etter en kirketjener ved navn Antonsen i Borgund som ba om å få sin siste arbeidsdag før pensjonstilværelsen på Skaugs julekonsert.

Nå pryder fjeset til Antonsen et trofé som artisten deler ut til en kirketjener årlig. Hver turnédag pryder en ny kirketjener Trygve Skaugs sosiale medier.

Men hva gjør kirketjenerne så spesielle?

---

Hva gjør en kirketjener?

  • En kirketjener er ansatt i Den norske kirke (DNK), og har ansvar for kirkebygget og jobber med klargjøring til gudstjenester, renhold, rydding, omvisninger og reparasjoner.
  • Jobben innebærer alt fra vaktmesterfunksjoner til å møte mennesker som kommer til kirken på en god måte.
  • Det kreves ingen formell utdannelse, men flere kirketjenere har fagbrev. KA har også et fjernkurs kalt Kirketjenerskolen.
  • Kilde: Utdanning.no

---

– Bestevennen til kirka si

– De har vel en av de mest komplekse jobbeskrivelsene i arbeidsmarkedet, sier Skaug, og utdyper:

– De må være ekstremt praktiske, omsorgsfulle, allsidige og fleksible. Og så skal de være bestevennen til kirka si, pleie den, og passe på den og de som er inni den, liksom. Det er ikke for hvemsomhelst, mener Skaug.

Med årene har artisten møtt mange kirketjenere, og tilbrakt lange dager sammen med dem. Han konkluderer med at disse menneskene er «en helt egen rase».

– Det er som oftest folk du ville hatt med deg om du skulle i krigen, sier han.

Det har også kommet personlige vennskap ut av disse møtene. Skaug treffer nå noen av kirketjenerne også utenom jobb.

Kaffetrakter-radar

Enten det er til konsert eller begravelse, dåp eller bryllup: Kirketjenerne betyr mye for dem som skal bruke kirka, konkluderer artisten.

– De vet som regel både hvordan man skifter ei bleie og hvor du finner trefas-uttaket.

– Og ikke minst; hvor kaffetrakteren står.

Den egenskapen innehar Roy Finmark, som jobber som kirketjener og gravferdskoordinator i Bamble kirkelige fellesråd – såpass at han ble hedret med «Antonsens ærespris» i 2018.

– Som en jeg jobber med sier: «Dette er jo’kke en jobb, det er en livsstil», forteller Finmark og ler.

Roy Finmark - Bamble kirkelige fellesråd

Livsstilen betegner han som «helt fantastisk», selv om det ikke er en åtte-til-tre-jobb.

– For å si det sånn, så har jeg noen timer avspasering til gode. Det er ikke fordi jeg har måttet jobbe overtid, men fordi jeg trives så godt på jobb, og synes det er fint å få fullført ting.

Rett sted til rett tid

Det var tilfeldigheter som brakte Finmark til kirketjenerjobben, som han nå har hatt i rundt 27 år. I 1994 var han arbeidsledig, og befant seg tilfeldigvis på en ungdomsklubb som hadde lokale i menighetshuset.

Kirken var på desperat jakt etter ekstra hender til vårarbeidet på kirkegården, og Finmark ble spurt om han ville bidra. Siden har han blitt værende.

– Jeg liker jobben så godt fordi den er enormt variert. Vi jobber mye med gravferder, som er en viktig og meningsfull jobb. Som kirketjener får du gjøre livet lettere for mange, og møter fantastisk fine mennesker.

Finmark opplever hverken at han selv eller yrket er undervurdert i staben.

– Men kirketjenerjobben er ofte gjort best når man ikke legger merke til den. Vi skal jo være... Ikke usynlige, men tilrettelegge skjøre arrangementer og rydde opp etter dem. Så hvis noe ikke er gjort slik det burde, er det som regel der vi blir lagt merke til.

Lang arbeidsliste

Allerede rundt påsketider pleier Roy Finmark å ha en brun glød i ansiktet.

– Mens andre sitter og svetter på kontoret, kan vi være ute og klippe gress og kose oss. Vi holder graver og måker snø og er en slags vaktmester, i tillegg til alt det andre. Du kan si det er en variert jobb.

– Hva er det beste med å være kirketjener?

– Det synes jeg er vanskelig å svare på.

– Ok, du kan få svare mer enn én ting.

– En av tingene er friheten. Jeg kan ofte velge selv hva jeg vil prioritere å gjøre.

– Og det å få møte mennesker. Som Trygve Skaug, for eksempel, og det å ta imot folk til konserter, bryllup og gudstjenester.

Les mer om mer disse temaene:

Ruth Einervoll Nilsen

Ruth Einervoll Nilsen

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion