Religion

Jesusrussen + Kristenrussen = sant

RUSSETID: Laget NKSS og Ny Generasjon har hatt hver sine tilbud til kristen russ. Nå slår de sammen alternativene sine. – Vi har blitt mye likere, forteller leder for Kristenrussen.

– Kanskje vi skal tilby både boller og vafler nå, sier Torgeir Reinlund, leder for Kristenrussen i Laget.

– Ja, det er ganske radikalt faktisk, skyter David Haddeland inn, daglig leder i Ny Generasjon.

Bollene har vært typisk for Jesusrussen fra Ny Generasjon. Vaflene har vært Kristenrussen fra Laget sitt foretrukne trekkplaster. De to organisasjonene har til sammen delt ut utallige boller og vafler, og litervis med saft og kaffe på russetreff rundt om i landet.

Nå slår de seg sammen. Jesusrussen + Kristenrussen = Krussen.

David Haddeland, daglig leder i Ny Generasjon og
Torgeir Reinlund, leder Kristenrussen fra Laget (hvit genser)

Symbolsk betydning

Ny Generasjon og Laget er begge organisasjoner som jobber med kristne lag og grupper på skoler og studiesteder. De ønsker å tilrettelegge for at unge kan dele tro der de bruker mest tid, som naturlig nok er på skolen - og i russetida.

– Vi har vært innom tanken på å forenes tidligere, men formelt sett har vi vært i samtaler siden august. Styret i Ny Generasjon så at dette var naturlig, så det var en enstemmig avgjørelse, sier Haddeland.

Kristenrussen har i 90 år samlet inn penger til misjon. Det vil de fortsette med.

Reinlund forteller at for medlemmene i Krussen vil ikke endringen være veldig forskjellig. Det blir Krussetreff og «kick-off» rundt om i landet, som de har gjort i mange år.

– Men det har en symbolsk betydning. Vi har troa på det samme og drømmer om det samme, derfor forener vi kreftene våre. Vi håper det kan gi et tydelig signal til kirkesamfunn rundt om i Norge, sier Reinlund.

Forskjellene har blitt mindre

Før var fordelingen mellom Ny Generasjon og Laget mer tydelig, sier Haddeland, med Jesusrussens faste telt, som ble kalt «Jesusteltet», på russetreff. Krussen har en 90 år lang tradisjon med å samle inn penger til misjon.

Jesusteltet til Jesusrussen.

Reinlund roser tydeligheten til Jesusrussen.

– Jesusrussen har nok historisk vært enda dyktigere på å bety en forskjell utenfor og å møte folk der de er med Jesusteltet sitt, forteller Reinlund.

– Etterhvert har det blitt cirka samme pakke man har kommet med. Krussen har vært mer tilstede på russetreff. Det har bare vært mer syltetøy hos Krussen og rosin hos Jesusrussen, sier Haddeland.

Jesusteltet til Jesusrussen.

Likheten mellom Jesusrussen og Kristenrussen ble tydeligere i løpet av samtalene i høst.

– Vi har tro på det samme, og drømmer om det samme. Det vi ønsker er å dele evangeliet og bety en forskjell gjennom et varmt pledd, en god samtale, kaffe, saft, boller og vafler, sier Reinlund.

Russetreffet flyttes

Kristenrussen har i en årrekke arrangert russetreffet i Kragerø. Dette russetreffet blir i 2022 flyttet til Hedmarktoppen på Hamar.

– Kragerø er tradisjonsrikt, men Hedmarktoppen er enda bedre, sier Reinlund fra Kristenrussen.

Reinlund forteller at Kragerø har hatt plassbegrensning på 700 stykker. Når de nå flytter seg til Hedmarktoppen er kapasiteten dobbelt så stor.

– Så nå blir det ikke det velkjente bildet fra brygga i Kragerø?

– Nei, men Hamar har et ganske velkjent stupetårn, sier Reinlund og smiler.

Han sier Krussen har et mål om å fargelegge byen de er i, det skal merkes at kristne ungdommer samler seg, også i russetida.

Krussetreff. Russetreff i Kragerø.

Eskalering

Vårt Land får også en minileksjon om russetidens opphav. Reinlund påpeker at det kan være en myte, men forteller at avgangselevene i København fikk horn på hodet som de kunne ta av om de bestod avgangseksamen. Depositurus betyr «ta av deg hornene», og var et symbol på villdyret i deg som nå hadde kommet ut og visdommen som hadde flyttet inn, legger han til. Det siste leddet rus fra depositurus skal visstnok være hvor navnet russ kommer fra, ifølge Reinlund.

– Sånn sett lever symbolet videre, tanken om at vi nå skal ha en skikkelig siste feiring før voksenlivet tar oss, forteller han.

Reinlund forteller at innholdet er mye det samme, men at pengebruk og tematiske busser definitivt har eskalert.

– Selvsagt kan man være kritisk til at man bruker 2 millioner på en russebuss, samtidig er det noe fantastisk kult med at 25-30 ungdommer dedikerer tid til å bygge konsept og busser, sier Reinlund.

Kristenrussen har i 90 år samlet inn penger til misjon. Det vil de fortsette med.

– Opplever dere at det er rom for krussen på russetreff?

– Ja, det gjør vi. Jeg har vært med Jesusteltet på Landstreffet i Stavanger de siste ti årene, og har hatt et tett samarbeid med Kongeparken når de har vært der, forteller Haddeland.

Krussetreff. Russetreff i Kragerø.

Han forteller at teltene de setter opp på et vis blir en slags samfunnsaktør, sammen med politiet og Røde Kors.

– De ser at vi kan gi deltakere noe annet å drikke enn alkohol, om det skulle være behov for det, kanskje litt varme og ett pledd. Da kan de ta seg av andre saker som kommer, sier Haddeland.

– Så litt førstehjelp?

– Lite medisinsk førstehjelp, men litt mat og drikke hvert fall, og en god prat, avslutter han.

Sigrid Elise Perstølen

Sigrid Elise Perstølen

Vårt Land anbefaler

Mer fra: Religion