– Selv om de færreste oppgir at de har opplevd seksuell trakassering, så er slike hendelser alvorlige for de som har opplevd det, sier Frode Granerud, leder av medarbeiderforeningen til Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM).
Seksuell trakassering forekommer blant ansatte i Norges største misjonsorganisasjon. Det viser en fersk undersøkelse som tidligere denne måneden ble sendt ut til 130 ansatte tilknyttet medarbeiderforeningen i NLM.
14 prosent av kvinnene og 5 prosent av mennene som har svart på undersøkelsen sier at de har opplevd seksuell trakassering som ansatt i NLM. Til sammen utgjør det 8 personer.
87 personer har besvart undersøkelsen.
– Undersøkelsen viser at de fleste som har besvart undersøkelsen ikke har opplevd seksuell trakassering, og det er bra. Men noen har opplevd det, og det er alvorlig. Tallene viser at dette er et tema som fremdeles trenger å holdes varmt, sier Granerud.
[ Misjonssambandet skal kartlegge seksuell trakassering: – Ble opprørt av sakene i Den norske kirke ]
Fysisk berøring
I undersøkelsen har respondentene blant annet fått spørsmål om hva slags former for seksuell trakassering de har opplevd.
To menn oppgir at de er blitt utsatt for fysisk berøring. Det samme svaralternativet har også en av kvinnene krysset av på. De fleste kvinnene, det vil si fire stykker, har oppgitt at de har opplevd trakasseringen verbalt, det vil si i form av ubehagelige kommentarer, upassende humor etc. En annen kvinne skriver at trakasseringen har skjedd på ikke-verbalt vis, altså gjennom kroppsspråk.
Videre kommer det fram at fem av de seks kvinnene som har opplevd seksuell trakassering er blitt utsatt for dette 1–2 ganger. To kvinner har krysset av på at de sist opplevde dette for under 1 år siden, mens fire skriver at de sist opplevde seksuell trakassering for 3–5 år siden.
[ NLM: Slik håndterer vi seksuelle overgrep i dag ]
– Meld fra
– Hva vil skje videre i forlengelsen av NLM-undersøkelsen?
– Vi vil oppfordre alle som har opplevd seksuell trakassering i NLM om å melde fra om det. Det gjelder uansett størrelse på saken. Så er det ledelsens oppgave å håndtere det som måtte dukke opp og arbeide videre med forebygging, sier Granerud.
Generelt opplever han at det er en høy bevissthet rundt denne tematikken i NLM og at ledelsen er dyktige til å håndtere slike saker, har han tidligere uttalt.
Kari Margrethe Solvang, leder for personalavdelingen i NLM, kommenterer undersøkelsen slik:
– NLM som organisasjon har nulltoleranse for seksuelle overgrep og trakassering og da blir ethvert tilfelle et tilfelle for mye. Det handler jo om arbeidsmiljøet vårt, sier hun.
[ Tommel opp til kvinner i NLM-toppledelsen – såvidt ]
Har hatt oppfølging
Solvang opplyser at de har hatt tematikken knyttet til seksuelle overgrep og trakassering på agendaen på alle nivå i organisasjonen og har jobbet målbevisst med dette. Både for å skape holdninger og gi kunnskap om temaet, men også for å trygge ansatte og frivillige hvor dette skal meldes.
– Samtidig må vi erkjenne at det også skjer hos oss og undersøkelsen viser jo at både kvinner og menn melder om opplevelse knyttet til trakassering, sier hun.
Lederen for personalavdelingen opplyser at hun har hatt oppfølging med noen av dem som har svart på undersøkelsen. De har også oppfordret til å melde fra om seksuell trakassering.
– Dette kommer vi til å gjenta.
– Gjorde meg sint
Frode Granerud kunne tidligere denne måneden fortelle at det er historier fra kvinnelige prester i Den norske kirke som har inspirert medarbeiderforeningen til å sette temaet på dagsorden i Norges største misjonsorganisasjon.
I sommer gikk flere prester ut i Vårt Land og fortalte om sine opplevelser rundt seksuell trakassering, uønsket seksuell oppmerksomhet og berøringer, og nedlatende kommentarer om kjønn.
Bakteppet for Vårt Land-sakene er en undersøkelse om kvinnelige presters arbeidsmiljø i Den norske kirke (DNK) i mai. Den viser at om lag én av tre i norske bispedømmer i DNK har opplevd uønskede hendelser basert på at de er kvinnelige prester.
– Jeg har selv vært prest i DNK, og det gjorde meg sint å lese at slike opplevelser er så utbredt blant mine tidligere kollegaer. Dessverre har vi ingen systematisk kunnskap om denne tematikken i Misjonssambandet, uttalte Granerud til Vårt Land da NLM-undersøkelsen ble sendt ut.