Management avviser at influensere oppfordres til å tie om tro

SOSIALE MEDIER: Management avviser mistanken til Karl-Johan Kjøde, generalsekretær i Laget NKSS, om at de oppfordrer influensere til å legge lokk på troen sin.

Caroline Kvamme er daglig leder i Ad Sales. Julianne Fjørtoft er partner og PR-sjef i managementet Brand People.
AVVISER PÅSTAND: Caroline Kvamme (t.v.) er daglig leder i managementet Ad Sales, mens Julianne Fjørtoft er partner og PR-sjef i managementet Brand People. De avviser mistanken til generalsekretær Karl Johan Kjøde i Laget NKSS om at management oppfordrer influensere til å legge lokk på troen sin.
Publisert Sist oppdatert

– Kjødes utsagn stiller jeg meg helt uforstående til, sier Julianne Fjørtoft fra managementet Brand People, som representerer en rekke kjente profiler.

Det hun sikter til er en uttalelse fra Karl-Johan Kjøde, generalsekretær i den kristne elevorganisasjonen Laget NKSS.

I et intervju med Vårt Land sa Kjøde at han mistenker at det finnes management som oppfordrer influensere til å legge lokk på troen sin i møte med følgere.

Til Vårt Land sier Fjørtoft at hun og Brand People ikke har vært vitne til en slik praksis.

– Det ville vært et massivt etisk overtramp, sier hun.

I et intervju med podkasten Skolelaget, som utgis av Laget NKSS, fortalte influenser Linnea Løtvedt (21) forrige uke at det finnes flere influensere med en kristen tro, men som ikke deler det med følgerne sine. Intervjuet ble omtalt i Vårt Land, og det var her Kjøde lanserte sin mistanke om managements angivelige praksis.

Karl-Johan Kjøde, generalsekretær i Norges Kristelige Student- og Skoleungdomslag (Laget).
MISTANKE: Karl-Johan Kjøde, generalsekretær i Norges Kristelige Student- og Skoleungdomslag (Laget), har mistanke om at influensere må legge lokk på troen sin.

Snakker om temaer de bryr seg om

Caroline Kvamme er daglig leder i Ad Sales, managementet som representerer Løtvedt. Hun sier følgende til Vårt Land:

– Vi kan bare prate for oss selv, men vi har aldri hatt noen samtaler med våre influensere om å legge lokk på troen sin. Tvert i mot oppfordrer vi våre influensere til å snakke om de temaene de bryr seg om, fordi det skaper engasjement.

Vi lever i et samfunn som ikke har noen problemer med å henge ut noen for den minste uttalelsen man måtte finne seg uenig i.

Caroline Kvamme, daglig leder i Ad Sales

– Tror du det stemmer at influensere vegrer seg fra å snakke om tro?

– Det kan godt være. Vi lever i et samfunn som ikke har noen problemer med å henge ut noen for den minste uttalelse man måtte finne seg uenig i. Derfor kan det være at tro er noe mange velger å holde for seg selv, nettopp fordi tro er noe man kjenner så nært og intimt. Det vi kjenner sterkt for ønsker vi ofte ikke kritikk rundt.

Både Brand People og Ad Sales beskriver managementene som opptatt av mangfold.

– Vi er opptatt av mangfold i egen stall, og synes det er svært givende å jobbe med mennesker med ulik alder, kjønn, legning, etnisitet og religion, sier Fjørtoft i Brand People.

Managementet hennes huser blant annet influensere som Nicolay Ramm, Anne Rimmen og Iman Meskini. Sistnevnte er kjent fra NRK-serien SKAM, og er aktuell med en podkast om tro med Aftenposten.

Hovedfokuset er på hva man skaper og forskjellen man ønsker å gjøre i sosiale medier.

Caroline Kvamme, daglig leder i Ad Sales

Caroline Kvamme påpeker at de ikke signerer profiler basert på tro.

– Du kan ha hvilken som helst slags trosretning hos oss. Men hovedfokuset vårt er på hva man skaper og forskjellen man ønsker å gjøre i sosiale medier.

– Gir dere noen konkrete råd om hvordan influensere bør snakke om tro?

– Vi har generelt gode og omtrent daglige samtaler med våre influensere. Uansett om det er om tro eller andre ting så handler det om å være tro mot seg selv, som jeg vil si innbærer den trosretningen man måtte ha, og inspirere andre ved å dele det budskapet man bærer på, sier Kvamme.

Oslo 20211022. Linnea Løtvet under Vixen awards 2021 på den Gamle Logen Oslo.Foto: Naina Helén Jåma / NTB
INFLUENSER: Linnea Løtvedt har 35 000 følgere på Instagram, 129 000 på Snapchat og over 260 000 på TikTok som ser henne hver eneste dag. På de ulike plattformene deler Linnea om psykisk helse, selvbilde og hennes kristne tro.

Naturlig å snakke om tro

I podkasten Skolelaget forteller Løtvedt om sin egen trosreise og om hvilke reaksjoner hun får når folk får vite at hun er kristen. Hun mener det finnes mange fordommer mot kristne, og tror det kan være grunnen til at troende influensere ikke er mer åpne om dette.

Videre sier Løtvedt at det ofte er en liten gruppe kristne som får definisjonsmakten over hva det vil si å være kristen, og at det som oftest er en beskrivelse hun ikke kjenner seg igjen i. Hennes ønske er å kunne snakke om tro på en avslappet måte.

– Jeg vil vise at når jeg kan stå i min tro, da kan du også stå i din tro, sier Løtvedt i podkasten.