Religion

Misjonssambandet skal kartlegge seksuell trakassering: – Ble opprørt av sakene i Den norske kirke

UNDERSØKELSE: Undersøkelsen om kvinnelige presters arbeidsmiljø i Den norske kirke får ringvirkninger. Nå skal seksuell trakassering kartlegges også blant ansatte i Misjonssambandet.

– Det gjorde veldig inntrykk på meg å lese sakene i Vårt Land i sommer om kvinnelige presters arbeidsvilkår i Den norske kirke. Det fikk meg til å tenke: Hva vet vi egentlig om sånne hendelser hos oss? sier Frode Granerud, leder i medarbeiderforeningen til Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM).

Han er initiativtaker til en undersøkelse som denne uken sendes ut til rundt 130 medarbeidere, både kvinner og menn, i NLM. Ønsket hans er å få kartlagt: Hvor mange ansatte har opplevd seksuelle krenkelser i organisasjonen?

Bakgrunnen for initiativet er en undersøkelse om kvinnelige presters arbeidsmiljø i Den norske kirke (DNK) fra mai i år. I den kommer det blant annet fram at om lag én av tre i norske bispedømmer i DNK har opplevd uønskede hendelser basert på at de er kvinnelige prester.

I Vårt Land gikk tre av kvinnene ut med sin historie i sommer. De fortalte blant annet om det de opplever som seksuell trakassering, uønsket seksuell oppmerksomhet og berøringer, og nedlatende kommentarer om kjønn.

– Jeg har selv vært prest i DNK, og det gjorde meg sint å lese at slike opplevelser er så utbredt blant mine tidligere kollegaer. Dessverre har vi ingen systematisk kunnskap om denne tematikken i Misjonssambandet, sier Granerud.

Espen Ottosen

Nulltoleranse for seksuell trakassering

---

Norsk Luthersk Misjonssamband

  • Norsk Luthersk Misjonssamband ble dannet i 1891.
  • Er en av Europas største misjonsorganisasjoner med ca. 150 aktive misjonærer i utenlandstjeneste.
  • Har omkring 2.500 ­foreninger og lag fordelt på syv regioner over hele landet.
  • Driver også skolevirksomhet på grunn- og høgskole­nivå, bibelskoler, folkehøgskoler, barnehager, forlag og en rekke gjenbruksbutikker.

Kilde: NLM

---

De siste årene har Misjonssambandet håndtert omtrent fem saker årlig knyttet til seksuelle krenkelser. Alvorlighetsgraden varierer og ikke alle faller innunder norsk straffelov, opplyste informasjonsleder i NLM, Espen Ottosen, og personalleder Kari Margrethe Solvang, i et innlegg i Vårt Land i sommer.

– Er det grunn til å tro at det er store mørketall i NLM?

– Det har jeg ikke grunnlag for å si så mye om, sier Granerud.

– Men hvis det er ansatte som har opplevd seksuell trakassering eller krenkelser uten å ha meldt fra om dette tidligere, håper jeg at denne undersøkelsen kan bidra til å få fram de sakene også, legger han til.

Generelt opplever han at det er en høy bevissthet rundt denne tematikken i NLM og at ledelsen er dyktige til å håndtere slike saker. Ledelsen stiller seg også bak kartleggingen av seksuell trakassering som nå skal gjennomføres.

– Vi tenker at dette er et viktig initiativ og heier på det. Det skal være nulltoleranse for seksuell trakassering i vår organisasjon. Jo mer kunnskap vi har om hvordan medarbeiderne våre opplever et sånt tema, jo bedre er det for å øke bevisstheten og eventuelt sette inn tiltak, sier Espen Ottosen, fungerende generalsekretær i NLM.

NLM-ledelsen vil derfor vurdere om neste medarbeiderundersøkelse også skal inneholde punkter om seksuell trakassering.

Da den siste medarbeiderundersøkelsen ble gjennomført januar i år, inneholdt den punkter om mobbing og trakassering, men ikke seksuell trakassering.

Det skal være nulltoleranse for seksuell trakassering i vår organisasjon

—  Espen Ottosen, fungerende generalsekretær i Norsk Luthersk Misjonssamband

Omfattende retningslinjer

Sammen med flere kristne organisasjoner utarbeidet NLM retningslinjer for håndtering av seksuelle krenkelser i år 2000.

– Retningslinjene er ganske omfattende og har vært gjennom flere runder med revisjoner. Vi er opptatt av at de som forteller en historie om seksuelle krenkelser skal bli tatt på dypeste alvor, sier Ottosen.

– Tror du det er store mørketall i organisasjonen?

– Jeg har ikke lyst til å gjette på det når vi kanskje får svaret om få måneder. Vi avventer resultatene. Det er en undersøkelse som kan gi nyttig og god kunnskap.

Portrett av Frode Granerud tatt hos ham på Vesterøy (Hvaler).

Vid definisjon

I undersøkelsen som nå skal sendes ut til medarbeidere i NLM, kommer de til å legge Arbeidstilsynets definisjon til grunn for spørsmålene om seksuell trakassering.

– Arbeidstilsynets definisjon av seksuell trakassering er svært vid. Det kan handle om alt fra verbale krenkelser til berøring og fysiske grenseoverskridelser. Den sier noe om at definisjonsmakten ligger hos den som faktisk opplever krenkelsen. Det holder ikke for den andre å si «det var ikke ment sånn». Hvis en handling blir opplevd ubehagelig, så er det innenfor den definisjonen, sier Frode Granerud.

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion