Religion

Ny kirkeverge i Oslo: – Jeg er opptatt av å identifisere og erkjenne utfordringene

DEN NORSKE KIRKE: Etter mye bråk er det klart at Kjetil Haga blir ny kirkeverge i Oslo. – Jeg er full av pågangsmot og optimisme, sier han.

– Jeg kjenner på ansvaret, noe som også var grunnen til at jeg søkte. Det motiverer meg, og jeg tror jeg har noe å bidra med. Jeg gleder meg til å begynne, og er full av pågangsmot og optimisme, sier Kjetil Haga til Vårt Land.

En lang prosess med å finne ny kirkeverge for Den norske kirke i Oslo er nå over. Fredag ble Kjetil Haga presentert som den øverste administrative lederen for Kirkelig fellesråd i Oslo (KfiO), som har omtrent 250 ansatte fordelt på Oslos 65 kirker.

Fellesrådet var enstemmig i valget av Haga. Leder av Kirkelig fellesråd i Oslo, Jostein Vevatne, er trygg på at Haga er rett mann for stillingen.

– Det er mange og store forventninger knyttet til rollen. Han har solid ledererfaring fra større virksomheter, samt jobbet i kirken som menighetsprest, som prost og som fungerende biskop. En ting er å kjenne til kirken, men en annen ting er å ha jobbet der. Det gir en trygghet for oss i Hovedkomiteen og Fellesrådet som var enstemmig i å velge Kjetil. Det var begeistring i salen, forteller Vevatne når Vårt Land møter dem i Oslo domkirke.

Haga kommer fra stillingen som divisjonsdirektør i Blå Kors Norge.

– Jeg har søkt på denne stillingen fordi jeg sammen med alle gode medarbeidere i Oslo-kirken vil jobbe for å virkeliggjøre visjonen om å være en levende, nær og tilgjengelig kirke i denne byen, sier Haga.

Portrett av Kjetil Haga (nye kirkevergen i Oslo) sammen med Jostein Vevatne (leder Oslo kirkelige Fellesråd).

---

Ny kirkeverge i Oslo

  • I mars 2021 ble det kjent at nåværende kirkeverge i Oslo, Robert Wright, går av med pensjon i løpet av året.
  • I juni ble søkerlista klar, og det sto ni navn på lista.
  • Én person ble innstilt til jobben, men vedkommende takket nei.
  • I august kom nyheten om at stillingen lyses ut på nytt.
  • I september ble det avholdt et ekstramøte for medlemmene av KFiO, der bakgrunnen for møtet var en bekymring for prosessen rundt ansettelsen.
  • Fredag ble det kjent at Kjetil Haga er ansatt som ny kirkeverge.

---

– Kirken må utvikles inn i en ny tid

I tillegg til kirkeliv, har kirkevergen og fellesrådet også ansvar for drift, vedlikehold og bygging av gravplasser og kirkebygg.

– Å være en nær og levende kirke handler om å ta med alt det gode som kirken både har vært og stått for. Kirken har dype røtter, samtidig som den stadig skal utvikles inn i nye tider. Det er et annet samfunn enn det var for en del år tilbake, hvor vi må jobbe godt med å finne ut hva det vil si å være kirke fremover, sier Haga.

Haga utdannet teolog og har mastergrad i organisasjon og ledelse. Han har tidligere blant annet hatt lederstillinger i KFUK-KFUM, Sykehuset i Østfold og i Den norske kirke.

– Jeg tenker det er nyttig å ha teologiske kunnskaper for å kjenne til og forstå hva kirken er. Jeg har samtidig hatt stor nytte av å ta en teoretisk videreutdanning i organisasjon og ledelse. Ved at vi er i en endring, må vi jobbe med hvordan vi skal ha en god organisatorisk overbygning og innramming av det kirkelige arbeidet, sier Haga.

Portrett av Kjetil Haga (nye kirkevergen i Oslo) sammen med Jostein Vevatne (leder Oslo kirkelige Fellesråd).

Utlyst flere ganger

– Det har vært en lang prosess å finne ny kirkeverge, og vi har vært heldige som har hatt mange gode søkere og god tid til å finne den rette. Vi er trygge på at vi med Haga får en lagleder som vil møte fremtidens mange utfordringer til beste for kirkens oppdrag, sier Vevatne.

Ansettelsesprosessen har nemlig vært langt fra knirkefri. I mars 2021 ble det kjent at nåværende kirkeverge i Oslo, Robert Wright, går av med pensjon i løpet av året, og i juni ble søkerlista klar.

Selv om ni navn stod på lista, ble stillingen lyst ut på nytt. Flere i kirken har kritisert avgjørelsen, og ment at det var flere søkere på listen som burde være aktuelle kandidater til stillingen.

I september ble det avholdt et ekstramøte for medlemmene av KFiO, der bakgrunnen for møtet var en bekymring for prosessen rundt ansettelsen.

Portrett av Kjetil Haga (nye kirkevergen i Oslo) sammen med Jostein Vevatne (leder Oslo kirkelige Fellesråd).

Går inn i urolig situasjon

Haga får nok å henge fingrene i tiden fremover. Den siste tiden har vært preget av uro og misnøye i Oslo-kirken, også knyttet til andre ting enn kirkevergesaken, blant annet historier om overbelastning og bemanningsutfordringer.

Haga påpeker særlig gode rammevilkår og ryddige arbeidsforhold som sentrale punkter for sin stilling.

– Hvordan forvalter vi de rammene vi har fått til det beste for medarbeiderne, også for å redusere belastning og skape gode strukturer og forutsigbarhet, det blir viktig fremover. Jeg tenker at mitt ansvar er å bli en god tilrettelegger for nettopp dette. Det handler om de gode strukturene, tydelighet i hvem som har ansvar for hva og bygge opp under en god kultur, sier han.

På spørsmål om den turbulente tiden som ligger bak i KfiO, sier Kjetil Haga følgende:

– Jeg er opptatt av å identifisere og erkjenne utfordringene, og så hele tiden se etter muligheter. Det ligger gode muligheter her til å se på hva det er behov for å forbedre på det strukturelle knyttet til stillingsbeskrivelser, opplæringsrutiner, møtestrukturer, møtepunkter, samhandling med de tillitsvalgte, alt det som en som en stor organisasjon er avhengig av. Det blir et stykke arbeid, sier Kjetil Haga.

Portrett av Kjetil Haga (nye kirkevergen i Oslo) sammen med Jostein Vevatne (leder Oslo kirkelige Fellesråd).

Varsler endringer

Vevatne varsler at det vil blir endringer i KfiO.

– Utviklingen vil skje over tid. Kirkerådet jobber på nå med ny organisering av Den norske kirke, hvor veldig mange skal uttale seg. Endringer skaper også usikkerhet. Hva blir rollen din, hva blir oppgavene dine? Det er individuelt, så derfor må vi også ta vare på de ansatte, vise respekt og lytte, sier Vevatne, og legger til hva som blir viktig i arbeidet med arbeidsgiverlinjen:

– Vi er nødt til å skape et tillitsforhold. Hvis vi skal lykkes på denne reisen, er vi nødt til å samarbeide, være sannferdige, åpne og ærlige. Det går på at vi har gode strukturer for å lytte, at vi har kontaktpunkter mellom ledelsen og ansatte. Kjetil har sine kontaktpunkter med de ansatte, og tett kontakt med organisasjonsutvalget og tillitsvalgte. Her må vi komme nærmere hverandre så det ikke blir for stor avstand. Avstand er skummelt, vi må være nærmere hverandre. Det er helt vesentlig for å lykkes, sier Vevatne.




Les mer om mer disse temaene:

Cathrine Northug

Cathrine Northug

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion