Religion

Diakoniprisen 2021 til speiderne

PRIS: Selv om de ikke bruker begrepet diakoni om seg selv veldig ofte, synes prisvinneren at det beskriver godt det speiderbevegelsen holder på med.

Speidernes fellesorganisasjon ble tildelt Diakoniprisen under Diakonikonferansen på VID vitenskapelige høgskole fredag 29. oktober. Speiderne får prisen for å lære de unge å ta vare på hverandre og på naturen, om at alle må gis mulighet for å bidra i fellesskapet, og om å jobbe aktivt for at ingen skal holdes utenfor.

– På vegne av 30.000 speidere fordelt på rundt 650 speidergrupper rundt om i Norge må vi si at vi er veldig stolte, glade og ydmyke over å få denne prisen, sier leder for Speidernes fellesorganisasjon, Håvard Djupvik.

Speidernes fellesorganisasjon er paraplyorganisasjon og samarbeidsorgan for de to største speiderorganisasjonene i Norge; Norges speiderforbund og Norges KFUK-KFUM-speidere.

– Begrepet «diakonale verdier» er ikke noe jeg bruker hver dag, men etter å ha sjekket definisjonen av diakoni på Wikipedia, så ser jeg jo at det er akkurat det vi driver med vi også, sier Djupvik, som også er speidersjef i Norges speiderforbund.

På Wikipedia defineres diakoni slik: «Diakoni er kirkens omsorgstjeneste. Det er evangeliet i handling og uttrykkes gjennom nestekjærlighet, inkluderende fellesskap, vern om skaperverket og kamp for rettferdighet».

DIAKONALE SPEIDERE: Leder for Speidernes fellesorganisasjon, Håvard Djupvik (midten), mottok Diakoniprisen på vegne av alle speiderne under Diakonikonferansen. Generalsekretær i Stiftelsen Crux, Helmuth M. Liessem (t.v) og generalsekretær i Det Norske Diakoniforbund Leiv Sigmund Hope (t.h.) delte ut prisen.

Inkludering og mestring

Diakoniprisen deles ut annethvert år av Stiftelsen CRUX i samarbeid med Det Norske Diakonforbund, Kirkerådet og Norges Kristne Råd. Prisen deles ut til diakonale organisasjoner, virksomheter eller enkeltpersoner som har gjort en særlig fortjenestefull diakonal innsats.

Juryen, som består av representanter for de fire organisasjonene er tydelige på at speiderarbeidet passer inn under diakonibegrepet:

«Speidernes fellesorganisasjon er en av de største barne- og ungdomsorganisasjonene i Norge, og har gjennom 100 år preget by og bygd med sine aktiviteter og engasjement for barn og unge, basert på diakonale verdier», skriver de i sin begrunnelse.

– Selv om de har eksistert i over 100 år, så er de fortsatt nytenkende, fremmer samarbeid med andre organisasjoner og tiltrekker seg stadig nye medlemmer, sier generalsekretær i Stiftelsen Crux, Helmuth M. Liessem, under tildelingen.

– Prisvinneren gir barn og unge mulighet til å jobbe sammen i fellesskap med vekt på opplevelser av inkludering og mestring, gjerne som en motvekt til det prestasjonspresset som vi vet mange unge i dag kjenner på om å passe inn i en idealisert form, sier Liessem og legger til:

– Mange av speidergruppene har også egne patruljer for barn og ungdom som har behov for ekstra omsorg og hjelp til utvikling og læring.

Kristen tradisjon

Djupvik forteller at speiding ofte faller mellom to stoler da de ikke passer helt inn i hverken kultur- eller idrettskategorien. Han synes derfor det er veldig fint at speiderne regnes med i det store diakonale fellesskapet.

– Vi synes det vi gjør er viktig og føler at vi gjør en forskjell. Vi står veldig støtt i de kristne verdiene i speiderbevegelsen og det er ingen tvil om at vi historisk har vår tradisjon der, sier speiderlederen til Kristelig Pressekontor.

---

Diakoniprisen

  • Diakoniprisen er en nasjonal pris som Stiftelsen CRUX deler ut hvert annet år i samarbeid med Det Norske Diakonforbund, Kirkerådet og Norges Kristne Råd.
  • Diakoniprisen deles ut til diakonale organisasjoner, virksomheter eller enkeltpersoner som har gjort en særlig fortjenestefull diakonal innsats.

Kilde: Stiftelsen CRUX.

---

Han forteller at prosessene i Speiderforbundet for å gjøre organisasjonen mer livssynsåpen kan være utfordrende.

– Vi ønsker å gjøre det åpent for unge med ulike livssyn, men er opptatt av at det ikke betyr at de kristne forsvinner eller skal byttes ut. Vi ønsker bare å også inkludere andre. Rundt våre leirbål skal det være plass til alle.

I Norges speiderforbund finner man også speidergrupper fra Blå Kors, Metodistkirken, Frelsesarmeen, Misjonskirken og Frikirken samt mange speidergrupper med sterk tilknytning til menigheter i Den norske kirke.

Djupvik påpeker at nettopp diakonien, nestekjærligheten, er en verdi man tar med seg videre i speideren uansett.

– Begrepet diakoni og den pakka treffer veldig bra og det føles veldig hyggelig og riktig å bli inkludert under den paraplyen, sier han.


Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Religion