Religion

Dette blir de nye trospolitikerne på Stortinget

TROSPOLITIKERE: De ulike partiene har fordelt sine representanter i komiteene på Stortinget. Dette er Norges nye tros- og livssynspolitikere.

Det har blitt klart hvem som skal inn i Stortingets familie- og kulturkomité, og med det blir de som skal jobbe med tros- og livssynspolitikken de neste årene.

Kjersti Toppe (Sp) har allerede troppet på som ny minister på feltet. Med seg som statssekretær har hun fått Trine Fagervik (Sp).

På Stortinget er det Åslaug Sem-Jacobsen og Margrete Harr som tar plass i komiteen for Senterpartiet. Sem-Jacobsen har allerede sittet fire år i familie- og kulturkomiteen.

Arbeiderpartiet har plassert Torstein Tvedt Solberg i komiteen. Han er innvalgt for Rogaland og blir Arbeiderpartiets talsperson for familie og kultur, og deler også gledelig nyheten på Facebook.

Ny komitéleder fra Venstre

Opposisjonen har også fått på plass sine personer i komiteen.

Grunde Almeland fra Venstre vil bli leder i familie- og kulturkomiteen på Stortinget. Han var statssekretær i både Kunnskapsdepartementet og Nærings- og fiskeridepartementet i Erna Solbergs regjering.

– Det er en kjempestor ære å få lede en komité, sier Venstre-politikeren til Avisa Oslo.

Almeland har også tidligere sittet i familie- og kulturkomiteen på Stortinget.

Fra Høyre finner vi Tage Pettersen, innvalgt fra Østfold. Han har sittet i familie- og kulturkomiteen for Høyre de siste fire årene og fortsetter som Høyres mann på kultur- og trosfeltet. Pettersen har bakgrunn fra Norges Ishockeyforbund.

Fra Fremskrittspartiet er det Silje Hjemdal som tar plass i komiteen. Hun er innvalgt fra Hordaland. Også hun har sittet i komiteen de siste fire årene og har engasjert seg i flere av komiteens saksområder.

– Kampen mot barneekteskap er en av vår tids viktigste kvinnesaker. Mange steder i verden giftes unge jenter langt under myndighetsalder bort til eldre menn. Nå er det virkelig på tide å ta et oppgjør med denne eldgamle og groteske tradisjonen, sier Hjemdal i en melding på Fremskrittspartiets nettsider.

Bytter ut personer

SV bytter ut sin representant i komiteen. Freddy André Øvstegård forlater komiteen og bytter til Utdannings- og forskningskomiteen. Den nye SV-representanten Kathy Lie, innvalgt fra Buskerud. Hun har vært fylkesvaraordfører i Viken og jobbet som sykepleier.

Rødt opplyser at Hege Bae Nyholt vil, uten å være medlem, følge arbeidet i familie- og kulturkomiteen.

Både MDG og KrF har for få representanter på Stortinget til å kunne prioritere å ha medlemmer i alle komiteene. KrF kunngjorde sine prioriteringer mandag.

Farid Shariati fra MDG er sosialpolitiske talsperson, men er ikke innvalgt på Stortinget. Her favner sosialpolitikken, ifølge partiet selv:

«God helse handler også om psykisk helsa, der alle skal kunne leve et fritt liv slik de har rett til uavhengig av kjønnsuttrykk, seksualitet, trosretning, etnisitet, funksjonsnivå, alder eller funksjonsnivå.»


Cathrine Northug

Cathrine Northug

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Religion