Religion

Biskop tar et oppgjør med helvetesbegrepet

OPPGJØR: Nidaros-biskop Herborg Finnset snakker om forestillingen om helvete som et utdatert begrep. – En forestilling som vi har forlatt, sier hun. Uklart budskap, mener Espen Ottosen.

– Du kan ikke skremme noen til å tro, sier Finnset

Det er i et intervju med NRK at Nidaros-biskopen er opptatt av å understreke at mange mennesker har blitt skremt med en fryktelig visjon om helvete i hundrevis av år, og at de er noe man må slutte med.

Finnset mener at fortellinger om helvete blir stadig mindre utbredt i Den norske kirke, men at historiene likevel kan leve videre.

– Vi kommer ikke unna at det finnes sterke lignelser i Bibelen, hvor Jesus kommer med noen passasjer om helvete, men Jesus snakker inn i en samtid hvor disse forestillingene levde, sier hun til NRK og legger til:

– Jeg tror jeg må si det så tydelig at dette er en forestilling som vi har forlatt.

Illusjonen om den negative dødsrikeplasseringen finnes i mange kulturer, blant annet i den norrøne mytologien, hvor helvete beskrives som evig vinter i dødsriket Hel. Biskopen er klar på hva hun faktisk tror selv.

– Vi vet jo ikke hva som skjer når vi dør, men jeg tror vi blir tatt vare på. Det vi imidlertid vet, er at veldig mange mennesker opplever helvete på jord, og de menneskene trenger trøst og håp fremfor frykt.

– Budskapet fremstår heller uklart

Espen Ottosen er informasjonsleder i Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM). Han mener det fremstår heller uklart hva biskopens budskap egentlig består i.

– Hvis det er at kristne formidlere prøver å vokte seg fra å prøve og skremme mennesker med helvete, så er jeg enig. Jeg tror ikke det er klokt å skremme folk til himmelen og heller ikke mulig. Kanskje også hovedbudskapet er at hun vil gjøre noe med uheldig helvetesforestillinger, sier Ottosen.

Han ser at det finnes en folkelig forestilling om helvete, som han mener er helt greit å problematisere, og at selve begrepet helvete er interessant i seg selv.

– Jeg snakker om fortapelsen som en mulighet, fordi jeg er redd for de assosiasjoner helvete kan gi. Men jeg tror ikke vi kommer ikke forbi at det er mange som taler om alvoret ved at mennesker blir stående utenfor det evige liv.

Espen Ottosen

Feilslått oppfatning

Det er imidlertid én ting han reagerer særlig på ved artikkelen til NRK. Han sår tvil i en setning som impliserer motivene til prester og predikanter.

«Å skremme folk til å tro, har det blitt gjort utallige forsøk på, opp gjennom årene», skriver journalistene.

– Her mener jeg kommunikasjonen er problematisk. Det at folk har blitt skremt, trenger ikke å bety at de forsøker å skremme. Her kunne de nøyd seg med at det finnes flere fortellinger, som også er beklagelige, sier han.

Utfordrende tema

Helvete dukker ofte opp som tema i ulike diskusjoner. Her mener Ottosen det finnes flere fallgruver en risikerer å havne i.

– Jeg kjemper med to ting: Å snakke om Guds dom på en måte som ikke skremmer, og hvordan unngå å snakke om temaet uten å plassere meg selv i Guds sted. Det er Gud som dømmer, og det er mye vi ikke vet over hvordan denne dommen vil foregå. Det er risikofylt om predikanten vet nøyaktig hvordan Gud dømmer og signaliserer en selvsikkerhet på egen evige frelse, sier Espen Ottosen.


Cathrine Northug

Cathrine Northug

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Religion