Religion

Oppfordrer unge kristne til å heve stemmen og sette egne ord på tro

SOSIALE MEDIER: Ungdommens kirkemøte er bekymret for økning i «ekstreme kristne influensere» på sosiale medier. Førsteamanuensis Knut Tveitereid ser på tendensen som en oppfordring til kristne om å bruke stemmen og nyansere bildet av den kristne tro.

– Den norske kirke kan ikke styre hva andre gjør på kanaler som Tiktok, men man kan bidra med enda flere og mer troverdige stemmer. Det er ikke det at vi skal lage en motbølge, men vi må finne noe i evangeliet som bærer. Hovedpoenget er ikke å kritisere andre, men å samle egne krefter og spisse et eget budskap positivt, gi hverandre frimodighet og peke på vår felles tro, sier Knut Tveitereid, førsteamanuensis i praktisk teologi ved MF vitenskapelig høyskole.

Årets hovedsak på Ungdommens kirkemøte (UKM), som ble avsluttet mandag, var såkalt influenserteologi. UKM er det øverste organet i Den norske kirke (DNK) sitt ungdomsdemokrati.

UKM vedtok på møtet at de ser en økning av en viss type teologi i sosiale medier, hvor noen få mennesker får mange følgere og massiv mediedekning for sin versjon av kristen tro og kristent liv.

– Vi har godt av litt motstand

Knut Tveitereid oppfordrer flere fra Kristen-Norge til å bruke stemmen sin for å nyansere bildet av hva det vil si å være kristen i dag. At saken ble løftet fram på UKM, ser han heller som en positiv utfordring.

– DNK eller kristne ungdommer kan se seg utfordret av og få motivasjon til å starte egne kontoer hvor de setter ord på troen på en annen måte. Det merker jeg heller som en positiv utfordring, sier Tveitereid.

Han har selv jobbet mye med å være en synlig formidler i det kristne ungdomsmiljøet, og mener at motstand kan gjøre godt.

– Alle som står i en synlig formidlingsrolle har godt av å speilet av noen, at noen vennlige kritikere kan by på litt motstand. Jeg håper det kan bli en trend, sier han.

Prester, diakoner og kateketer

Tveitereid håper influenserne UKM sikter til har et apparat rundt dem, som som kan by på motstand og hvor de kan bli konfrontert med ulike synspunkt. Særlig ungdomsarbeidere, prester, diakoner og kateketer har et ansvar, mener han.

– Vi som har med ungdom å gjøre må vite om det. Vi må tørre å gå inn i det og ta praten slik at vi kan representere noe annet uten å slå bein under hele fenomenet, sier Tveitereid.

Han snakker til ungdomsledere og trosopplærere når han ser viktigheten av å tematisere influenserteologi.

– Gå inn i fenomenet, se videosnutter med ungdommer og snakk deg gjennom noen av problemene som oppstår.

Les mer om mer disse temaene:

Cathrine Northug

Cathrine Northug

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion