– Det er mye verre at fast ansatte prester får holde på uten at biskopen griper inn, sier Anders Barstad, kapellan i Spjelkavik kyrkjelyd i Ålesund, til NRK.
Forrige uke besluttet fungerende biskop i Møre at Vidar Nes Mygland skal tas ut av tjeneste inntil videre. Bakteppet for avgjørelsen er at Mygland har gått ut i media og uttalt at han ikke kan ha gudstjeneste med kvinner.
Bispemøtet vedtok i oktober i fjor at det ikke er anledning for mannlige prester til å reservere seg mot samarbeid med kvinnelige kollegaer.
En opprydning trengs også blant fast ansatte prester, mener Anders Barstad. Til NRK hevder han at vaktlistene flere steder blir ordnet slik at kvinneprest-motstandere «slipper» å arbeide med kvinnelige prester. Slike holdninger skaper helseskadelige arbeidsmiljø på små kirkekontor, mener han.
Nå forventer han at biskopene tar grep.
– Det kan medføre både smerte og kanskje noen våkenetter i den prosessen, men som biskop har du ansvar for å stå i det til jobben er gjort ferdig, sier han.
[ Prest i Ørskog teken ut av teneste etter kvinneprestmotstand ]

Kaller tilpasninger ukollegiale
Fungerende biskop i Tromsø, Stig Lægdene, sier til NRK at det er høy tid at kirken tar et oppgjør med det han kaller diskriminering av kvinnelige prester.
– Dersom vaktlistene blir endret for å være tilpasset kvinneprestmotstandere er det ukollegialt og en praksis som legitimerer diskriminering av kvinner.
Biskop i Hamar, Solveig Fiske, synes heller ikke noe om at vaktlister tilpasses behovene til kvinneprestmotstandere.
– Det er en praksis som er uholdbar ved at den aksepterer en dobbeltmoral i kirkehverdagen. Jeg tenker at det er å strekke arbeidsplanlegging for langt i tilrettelegging og er ikke tråd med Bispemøtets vedtak om at det ikke finnes reservasjonsrett inn mot samarbeid med kvinner i prestetjeneste, sier hun til kanalen.
[ Vårt Land mener: Klønete av Møre bispedømme ]

Overgangsfase
Biskop i Bjørgvin, Halvor Nordhaug, mener kirken i en overgangsfase må leve med prester som nekter å samarbeide med kvinnelige kollegaer, tross Bispemøtets vedtak.
– Jeg har hatt en samtale med de det gjelder om dette, og argumentert for å følge vedtaket, men jeg kan ikke tvinge noen, sier han til NRK.
I Bjørgvin blir prester som ikke kan samarbeide med kvinner, bedt om å holde seg hjemme, opplyser han.
Preses i Den norske kirke, Olav Fykse Tveit, skriver til Vårt Land at han ikke er kjent med konkrete eksempler på at vaktlister tilpasses behovene til kvinneprestmotstandere.
– Det som eventuelt blir presentert, må i det konkrete tilfellet vurderes om det er i strid med Bispemøtets vedtak. Vi drøfter videre i Bispemøtet hvordan en får til en felles praksis i tråd med vedtaket i fjor i forhold til de aktuelle spørsmål som måtte dukke opp.
Heller ikke leder i Presteforeningen, Martin Enstad, er kjent med nevnte praksis, men vil ikke avvise at det skjer.
– Hvis det skjer så mener jeg det er i strid med Bispemøtets vedtak, og at biskopene må sette en stopper for dette, skriver Enstad.
[ Märtha Louise kaster seg på kvinneprest-debatten: – Respektløst ]