Religion

Frankrike rystet - hva skjer i Italia?

ITALIA: Rapporten om overgrep i Den katolske kirke i Frankrike, ble lest nøye av det italienske overgrepsofferet Francesco Zanardi. Han sier liknende estimater for Italia viser tall som overgår de franske. Nå oppfordres italienske biskoper til å etterforske.

Den katolske kirke rystes av nok en overgrepsskandale, denne gang i Frankrike. Forrige ukes rapport om overgrep i den katolske kirken i Frankrike, viser følgende estimater: Siden 1950 har 330.000 barn blitt utsatt for overgrep. 216.000 skal ha blitt utsatt for overgrep, utført av om lag 2000 prester og andre kirkeansatte.

Rapporten er den nyeste av en rekke rapporter i vestlige land som har undersøkt anklager om overgrep innad i verdens største kirkesamfunn. Den franske rapporten skiller seg ut ved at det var kirken selv som tok initiativ til rapporten, riktignok etter press fra fransk presse.

At kirken tok initiativ til nedsettingen av en uavhengig kommisjon, har gitt håp hos overgrepsofre i Italia om at kirken og myndighetene i landet kan gjøre det samme som naboene i vest.

– Kan være høyere tall i Italia

Paven har respondert på den franske rapporten blant annet ved å be ofrene om tilgivelse. Det er ikke en sterk nok respons, mener Francesco Zanardi. Han står bak Italias eneste nettverk for personer som det har blitt gjort overgrep mot av geistlige, Rete l’Abuso.

Organisasjonen har i en årrekke jobbet med å avdekke omfanget av overgrep mot barn i kirken i Italia. Blant annet har de fått medieomtale for sitt kart som skal vise overgrepssaker knyttet til kirken.

Han tror en granskning av overgrep i Italia kan vise mange flere ofre enn i Frankrike.

«Tallene i Frankrike er skremmende, men her kan vi ha opp mot 1 million ofre. Å kun få høre ‘Jeg beklager’ er til å le av», sier han til avisen The Guardian.

Zanardi ble selv utsatt for overgrep av en katolsk prest i Liguria fra han var 11 til 15 år.

På Rete l’Abusos hjemmesider, skriver Zanardi at det er en manglende vilje i Italia til å gjøre det samme som i Frankrike: Å estimere omfanget av overgrep i kirken ved hjelp av vitenskapelige metoder. Det betyr ikke imidlertid ikke at noen ikke har prøvd å gjøre det.

Paven

Hjelp fra Irland

Zanardi har fått hjelp av den irske statistikeren Mark Vincent Healy til å estimere omfanget av overgrepsofre i kirken i Italia. Arbeidet er dog gjort i mangel på offisielle tall fra Italia.

Katolikken Healy, som selv er et overgrepsoffer, har brukt prosentdata fra statlige granskninger i andre land, og kommet fram til tall basert på den katolske befolkningen, antallet prester (høyere i Italia), for så å sette det i sammenheng med prosentdata fra land som har kommet fram til et estimat.

Resultatet viser at det i Italia kan dreie seg om alt fra et minimum av 200.000 til 1 million overgrepsofre.

Zanardi skriver at de har sendt prognosene til italienske myndigheter, men at de opplever at de ikke blir lyttet til.

Kritisert av FN

I løpet av de to siste årene har både italienske myndigheter og Den hellige stol blitt kritisert av FN. I 2019 ble italienske myndigheter gitt det glatte lag av en FN-utnevnt kommisjon som sa at de var medskyldige i å beskytte pedofile prester fra kriminale dommer.

Lenge var det slik at myndighetene og Vatikanet hadde en avtale som gjør at majoriteten av barneovergrepssaker blir etterforsket under jurisdiksjonen til Det hellige setet, skriver The Guardian.

«Det er det eneste landet som har til gode å gjennomføre en etterforskning omfanget av problemet. Dette betyr enten en mangel på godvilje eller interesse, eller verre - interesser i å dekke for lovbruddene til Den katolske kirke», sa Zanardi til The Guardian i 2019.

I juni i år sendte menneskerettighetseksperter i FN et brev til Vatikanet hvor de oppfordret kirken til å ta tak i de mange anklagene om overgrep mot barn utført av ansatte og medlemmer i kirken. I tillegg til å få kritikk om å forsøke å obstruere etterforskninger av overgrepssaker, ble Vatikanet berømmet for nye regler som skal fjerne pavelig hemmelighold om overgrepssaker.

Men i brevet påpeker ekspertene at de synes det er beklagelig at de nye reglene ikke forplikter kirken til å rapportere lovbrudd til sivile myndigheter. Flere katolikker har imidlertid påpekt at et universalt krav om å samarbeide med myndighetene kan være problematisk fordi myndighetene i enkelte land vil kunne ha interesse av å bruke overgrepssakene til å skade kirken.

Kritikken i brevet var ikke spesifikt rettet mot kirken i Italia.

Den katolske kirke

Pave-rådgiver: – Italia, etterforsk

Om Italia sier Zanardi at overgrepsofre «ønsker en granskning her og, men paven har aldri bedt om en».

I respons til den franske rapporten, har en av pavens fremste rådgivere om overgrep, Hans Zollner, uttalt seg støttende til en granskning i Italia lik den i Frankrike. I tillegg til å være pavens rådgiver i spørsmål om overgrep, er Zollner president for Senter for beskyttelse av mindreårige ved Det pontifikale universitetet Gregoriana, og medlem av Den pavelige kommisjon for beskyttelse av mindreårige.

«Den katolske kirken i andre land må nå finne det samme motet som i Frankrike. Jeg håper i Italia også, sier den tyske jesuittpresten Zollner til La Repubbica.

Paven: – For lite, for lenge

En eksplisitt oppfordring fra paven til italienske biskoper har ikke kommet, men pavens svar til den franske rapporten inkluderte en oppfordring til alle katolske biskoper. Beskjeden var at de må sørge for at «liknende dramaer ikke blir gjentatt».

Paven har gjort mer enn sine forgjengere for å få fram i lyset overgrepssaker tilknyttet til kirken. Blant annet har han varslet om at nye regler vil tre i kraft i desember, regler blant annet kriminaliserer seksuelle overgrep av voksne utført av prester, og som legger til rette for at man kan straffe lekfolk som har posisjoner i kirken, for liknende voldsbrudd.

I tillegg til å be ofrene i Frankrike om tilgivelse, ga paven også uttrykk for en følelse han mente alle ansatte i kirken burde dele: skam. Hvorfor?

«For kirkens manglende kapasitet» til å plassere overgrepsofrene i sentrum av sine gjøremål.

Paven
Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert er journalist i religionsavdelingen. Han skriver primært om Den katolske kirke - tradisjon og trender, ekteskap og abort, diskusjoner om liturgi og teologi og mer. Reymert dekker også Den nordisk-katolske kirke og Den ortodokse kirke. Han har seks års erfaring som journalist og bachelorgrad i statsvitenskap. Han er også avisens quizmaster og forvalter av Spørrebanken.

Mer fra: Religion