Religion

Norges Samemisjon får ny generalsekretær

MISJON: Prest Bjarne Gustad (59) har sagt ja til å lede organisasjonen videre. – Forkynnelse på samisk er fortsatt målet vårt, sier han.

Under et ekstraordinært landsmøte i Norges Samemisjon lørdag ble det klart at organisasjonen sier nei til fusjonering med Misjon Sarepta.

Her ble det også opplyst om at landsstyret har spurt Bjarne Gustad om å bli organisasjonens nye generalsekretær.

– Nå vil jeg hjelpe og oppmuntre til at dem som har tilhørighet til Samemisjonen, både nordmenn og samer, i fellesskap kan drive evangelisk arbeid på bibelsk grunn, slik det har vært gjort tidligere, sier Gustad til Kristelig Pressekontor.

---

Norges samemisjon

  • Norsk Finnemisjon ble stiftet i 1888 med kontor i Tromsø.
  • I 1910 ble Norsk Luthersk Finnemisjonsforbund og hadde sitt kontor i Stavanger.
  • Disse to slo seg sammen i 1925 og tok da navnet Norges Finnemisjonsselskap.
  • Navnet Norges Samemisjon har vært brukt siden 1966.
  • De siste årene i Norges Samemisjon har vært preget av omstilling og nysatsing.
  • Arbeidet er blitt nedskalert, og det har vært økonomiske utfordringer.

---

Soldat i Finnmark

Gustad kom første gang til Finnmark som soldat i 1982 og bodde etterpå blant annet fire år på den samiske folkehøgskolen i Karasjok og var tilknyttet Samemisjonens arbeid.

– Samemisjonen ble stiftet fordi Guds Ord må forkynnes på samisk. Fortsatt er dette det store målet for oss. Da må samer og nordmenn hjelpe hverandre slik at Guds ord når ut, sier Gustad.

Norges Samemisjon har de siste 20 årene slitt med underskudd og dårlig rekruttering, men Gustad har tro på at organisasjonen skal overleve.

– Jeg tror organisasjonen har livets rett fordi det er bruk for Samemisjonen, sier han, men legger til at nedbyggingen og omstillingen som har pågått de siste årene nok vil fortsette.

– Det nye landsstyret er godt i gang med å snu trenden med underskudd. Nå blir engasjement og frivillighet viktige nøkkelpunkt fremover. Når Guds ord lyder klart og rent, vil det bære frukter, sier Gustad som også tror at en revitalisering av den samiske profilen vil være inspirerende for Samemisjonens støttespillere.

Har lært seg nordsamisk

Den nye generalsekretæren har blant annet jobbet som prest i Kautokeino i 11 år. Han har tidligere også vært kateket i samme menighet og har også jobbet som prest i Trøndelag. Han er gift med samiske Inger Anna Gaup Gustad og har lært seg det nordsamiske språket, noe han ser på som en stor fordel.

– Kan du språket blir kulturen mer dypt integrert i tankelivet og følelseslivet. Det letter kommunikasjonen og gir bedre kontakt, sier han.


Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion