Religion

DNK investerer 3 millioner kroner i olje og gass

FOSSIL: Den norske kirke (DNK) har 3 millioner kroner av sine sparepenger i fossil energi. Ekspert Jeanett Bergan: – Kan være både etisk og økonomisk smart å utelukke fossil-investeringer. I vinter skal DNK revidere retningslinjene.

– I lys av det Den norske kirke selv har sagt, bør kirken helt klart unngå fossile investeringer, sier Sindre Skeie.

Han er prest i DNK, og holdt preken på den mye omtalte klimamessen i Oslo Domkirke hvor klimagruppen Extinction Rebellion deltok.

Den norske kirke har minst 3 millioner kroner investert i olje- og gasselskaper gjennom fondsinvesteringer. Det viser en kartlegging Vårt Land har gjort.

Pengene står gjennom fond i Aker BP, Equinor, Subsea 7, Aker, og Northern Rig Holding. Totalt har Den norske kirke 264 millioner kroner investert i forskjellige fond.

Equinor er et av verdens største oljeselskaper, men regnes som et av de oljeselskapene som er best posisjonert i det grønne skiftet. Aker BP driver med leting og produksjon av olje og gass på norsk sokkel. Det er de to DNK har mest penger i, med henholdsvis 1,5 millioner og 1,3 millioner kroner.

– Kirken har ytret seg kritisk til samfunnets håndtering av klimaendringene. Det er opplagt at dette er motsetningsfullt, mener Skeie.

Motsetninger

Motsetningen Skeie snakker om, er at kirken på samme tid uttaler seg kraftfullt om andres ansvar i klimasaken. Kirkemøtet i 2019 vedtok en uttalelse som oppfordret regjeringen, Stortinget og lokale folkevalgte om å ta ansvar og handle for klimaet.

På årets Kirkemøte vedtok DNK kirkens plan for klimaarbeid fram mot 2030: «Mer himmel på en truet jord», der står det blant annet at «Den norske kirkes kapital kan være et virkemiddel for å fremme bærekraftig utvikling.».

---

DNKs investeringer

  • Aksjefondene med fossile investeringer er:
  • Danske Invest Norske Aksjer Institusjon Restricted og Nordea Norge Pluss. Gjennom fondet er det investert omtrent 1,6 og 1,5 millioner kroner i olje- og gassaksjer.
  • Totalt er 264 millioner kroner investert i aksje-, pengemarked- og obligasjonsfond. Det er en kombinasjon av norske og utenlandske fond.
  • Fondene skal ikke investere i selskaper som driver med masseødeleggelsesvåpen, alvorlig miljøforurensing, brudd på FNs og ILOs konvensjoner om menneskerettigheter.
  • Investeringer i fossil energi er ikke nevnt i mandatet.

---

I fjor sa Kirkerådsleder Kristin Gunleiksrud Raaum til NTB at de støtter klimastreikende ungdoms krav om at myndighetene må handle.

Hun fortalte også om kirkens egne tiltak, som at de har en reisepolicy og prosjektet «Grønn kirke - miljøledelse i praksis».

Samtidig har Den norske kirke andeler i fond som igjen eier aksjer i Norges største oljeselskaper.

Raaum hadde ikke mulighet til å gi en kommentar, men henviste til Jan Rune Fagermoen, administrasjonsdirektør i Kirkerådet.

– Investeringene er ikke i strid med mandatet fra Kirkerådet, sier han.

---

Demonstrasjoner mot kirken i England

  • I London ble 14 demonstranter i forrige uke arrestert for å ha demonstrert i St. Paul’s katedralen. Demonstrasjonen var mot Church of Englands fossilinvesteringer, som riktignok skal være langt større enn DNKs fossilinvestering.
  • I Oslo demonstrerte DNK og klimagruppen Extinction Rebellion sammen mot myndighetene.

---

Opp til revisjon

På kirkerådsmøtet i enten desember eller februar skal retningslinjene opp til revisjon.

I retningslinjene er ikke olje- og gassinvesteringer utelukket. Derimot står det at DNK skal etterstrebe å gjøre investeringer som fremmer «ansvarlig og bærekraftig virksomhet som tar særskilte hensyn til ansattes rettigheter, miljø, klima og lokalsamfunn.».

Ordene olje, gass eller fossil er ikke nevnt i mandatet for kapitalforvaltning i Den norske kirke.

KLPs leder for ansvarlige investeringer, Jeanett Bergan fotografert i Barcode i forbindelse med sak om etisk sparing.

Mulig å investere helt grønt

Jeanett Bergan bærekraftsdirektør i Aker Horizons og har 13 år bak seg som leder for ansvarlige investeringer i KLP.

– Er det mulig å ha en fondseksponering mot norske aksjer og gjøre det bedre enn børsen uten å ha med de store norske oljeselskapene?

– Det er utfordrende, fordi Equinor er så store på Oslo Børs. Men det er mulig. Storebrand har et fossilfritt norsk aksjefond og KLO har et svanemerket nordisk fond som også er fossilfritt, sier Jeanett Bergan bærekraftsdirektør i Aker Horizons.

Storebrand Norge Fossilfri A utelukker energiselskaper, og dermed også selskaper som har hovedvekt av virksomheten i olje og gass.

Men Bergan mener likevel at å satse på fossilfrie fond kan være både etisk riktig og smart for avkastningen.

– Hvis vi tenker vi skal nå «net zero» i utslipp og at alle til slutt må gå den veien, så er det kanskje bedre å starte allerede nå med å bidra til en god verden enn ikke å gjøre, sier Bergan.

Siden oppstart i 2017 har Storebrand Norge Fossilfri A prestert bedre enn indeks. Det kan selvfølgelig snu, for eksempel ved sterk vekst i oljeprisen når verden kommer i gang igjen etter pandemi.

Bergan forteller at mange investorer ikke velger fornybart av samvittighetsgrunner.

– For mange er dette blitt en ren finansiell vurdering, mener hun.

Les mer om mer disse temaene:

Hans Christian Paulsen

Hans Christian Paulsen

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion