Religion

Ap vil ikke stille opp i debatt hos Visjon Norge: – Utnytter sårbare mennesker

VALG: Arbeiderpartiet kan ikke stå inne for TV Visjon Norges verdier, og har derfor sagt nei til å stille opp i debatt på den kristne TV-kanalen. – Ap setter en veldig vanskelig standard for seg selv, mener Frps Jon Helgheim.

– Vi prøver å være imøtekommende overfor alle som inviterer oss. Men det vil alltid gå en grense et sted, det gjelder vel for de fleste partier, skriver Kari Henriksen, Arbeiderpartiets tros- og livssynspolitiske talsperson, i en e-post til Vårt Land.

Partiet har nylig takket nei til å stille opp på TV Visjon Norges direktesendte, politiske debatt mandag 6. september. Årsaken er at de mener den kristne TV-kanalen utnytte gamle og syke, skriver Norge IDAG.

Den kristne avisen har fått tilgang e-posten der Ap begrunner sitt avslag til den kristne TV-kanalen:

«For Arbeidarpartiet sit det langt inne å skulle takke nei til ein debatt ut frå kven som arrangerer. Vi er trygge på vår politikk og våre verdiar, og deltar gjerne i debattar om alle politiske tema, i dei fleste forum. Trus- og livssynsorganisasjonar er ikkje noko unntak. Vi er eit parti med mange kristne medlemmar og veljarar, og har alltid vore det.

Det er likevel våre verdiar som gjer at vi ikkje ønskjer å bidra til denne tv-sendinga. Vi opplever TV Visjon Norge AS som eit kommersielt føretak der forretningsideen er å utnytte sårbare menneske med eit kristent livssyn til økonomisk vinning. Vi ønskjer ikkje å bidra til denne verksemda», skriver partiets rådgiver Jo Heinum, ifølge avisen.

Henriksen bekrefter ordlyden i e-posten.

Kari Henriksen

Vanskelig standard

Seks andre politikere fra ulike partier har på sin side valgt å stille opp på TV Visjon Norge. En av dem er Fremskrittspartiets Jon Helgheim. Han reagerer på Aps avslag.

---

TV-debatt

  • Mandag 6. september er det direktesendt debatt på TV Visjon Norge.
  • Disse sitter i panelet: Jon Helgheim (FrP), Hans Olav Syversen (KrF), Per Olaf Lundteigen (Sp), Geir Ugland Jacobsen og Erik Selle (PDK).
  • Også Høyre er invitert, men har foreløpig besvart invitasjonen.
  • Kanalen har ikke invitert SV, V, Rødt eller MDG.

Kilde: Norge IDAG

---

– Hvis vi skulle vært dommere over alle organisasjoner, medier og trossamfunn som vi stiller opp for, ville det vært vanskelig for meg å stille opp på noen som helst. For eksempel har en del mediehus en redaksjonell linje som jeg ikke kan stå inne for, men det er ikke min jobb å vurdere eller legge meg opp i, sier han.

I juli deltok Helgheim for eksempel på dialogmøte i regi av Islam Net. Det betyr ikke at han setter sitt godkjentstempel på hverken dem eller andre han takker ja til å møte, påpeker han.

– Men det har Ap gjort nå. Dersom de skal være enige med alle arrangører, setter de en veldig vanskelig standard for seg selv, sier han.

Aps Kari Henriksen kommenterer Helgheims resonnement slik:

– Jeg registrerer at Helgheim og FrP har valgt å svare annerledes enn oss på denne forespørselen og det må de gjerne gjøre. Det endrer ikke at vi, etter mange overveielser, valgte å takke nei til å delta i deres sending i år.

Ba om bevis for påstander

Også Arne Pedersen, programleder på TV Visjon Norge, stusser over Aps begrunnelse for ikke å delta.

– Jeg skrev til dem at jeg gjerne ville ha bevis på at vi utnytter sårbare mennesker. Det fikk jeg ikke svar på. Jeg beklager at de ikke vil delta, men tar det til etterretning, sier Pedersen til Norge IDAG.

Kari Henriksen påpeker at det er viktig for Arbeiderpartiet å ha en levende politisk debatt med de aller fleste organisasjoner og miljøer, men landet på et nei til Visjon Norge «etter mange overveielser».

– Hva legger dere til grunn for deres påstand om at kanalen utnytter sårbare mennesker til økonomisk vinning?

– Ikke annet enn det som har kommet fram i media gjennom en årrekke. Jeg stusser litt på reaksjonen fra Visjon Norge, at de ønsker mer fokus på dette, skriver hun.

TV Visjon Norge er tidligere blitt kritisert for sine innsamlingsmetoder, der personer på kanalen har lovet store velsignelser fra Gud dersom folk gir penger til kanalen.

Stilte opp i 2017

– Hvor går grensen for hvem dere kan stille opp hos?

– Det går ingen klar grense, og som vi skrev i svaret til Visjon Norge så satt det langt inne.

– Vil dere fraråde også andre partier til å stille opp på Visjon Norge?

– Vi har verken som mål eller oppgave å rådgi andre partier. Hvert parti får gjøre sine vurderinger, basert på sitt verdigrunnlag og hvilke signaler de ønsker å sende. Vi er et parti med svært mange kristne medlemmer og velgere. Jeg opplever vel at det er blant dem jeg får de sterkeste reaksjonene mot Visjon Norges bruk av begrepet «kristne verdier». Det har gjort avgjørelsen enklere å ta, sier Henriksen.

Henriksen opplyser at partiet deltok på en debatt på TV Visjon Norge i 2017, men da «under tvil».

– Da hadde Jan Hanvold fire år tidligere gitt beskjed til tusenvis av kristne Ap-velgere at de burde be Gud om tilgivelse, så jeg synes det var ganske raust av oss. Uansett kom vi nå fram til at det ikke ville være riktig, skriver hun.

Hanvold er grunnlegger, styreleder, tv-pastor og redaktør i den kristne TV-kanalen.

Vi har en svært høy terskel for å boikotte medier

—  Elisabeth Løland, kommunikasjonssjef i KrF

Høy terskel for boikott

I tillegg til Jon Helgheim, har disse politikerne takket ja til å stille opp på TV Visjon Norge: Hans Olav Syversen (KrF), Per Olaf Lundteigen (Sp), Geir Ugland Jacobsen og Erik Selle (PDK), ifølge Norge IDAG.

Det har ikke lyktes Vårt Land å få tak i Hans Olav Syversen, men KrFs kommunikasjonssjef, Elisabeth Løland, bekrefter og kommenterer hans deltakelse på TV Visjon Norge slik:

– Vi har en svært høy terskel for å boikotte medier.

Kari Henriksen avviser at Aps avslag er en boikott av den kristne TV-kanalen.

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion