Religion

Reagerer på at utvalg konkluderte før alle saker var behandlet

VARSLING: Samtidig som NLMs varslingsutvalg har lite å utsette på ledelsens håndtering av varslingssaker, er det flere av sakene som ennå ikke er behandlet. – De er mest ivrige på å forsvare seg selv og bekrefte at de gjør alt rett, sier varsler.

– Er de virkelig fornøyd med å behandle mennesker «ut fra de krav som gjelder»? Er det bare norsk lov som er «kravet», eller bygger NLM på Bibelen og sitt eget verdidokument?

Spørsmålet kommer fra en av flere varslere i Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM). Torsdag ble det kjent at varslingsutvalget, nedsatt av organisasjonens hovedstyre, har konkludert med at generalsekretæren har behandlet varslingssakene på en forsvarlig måte.

Til tross for at varslingsutvalget har konkludert, er Vårt Land kjent med at flere av varslingssakene mot ledelsen i NLM ikke er behandlet. Dette har fått flere varslere til å reagere.

En av dem som ennå ikke har fått sin sak behandlet, forteller til Vårt Land at han er skuffet over NLMs tilfredshet med konklusjonen.

– Både utvalget og NLM vet at det er mennesker som har det svært tøft fordi de ennå venter på at sakene deres skal behandles. Når vi har varslet om maktmisbruk, kameraderi, løgner og åndelig manipulering, er det bare trist å lese at de nå er glade, sier varsleren.

---

Norsk Luthersk Misjonssamband

  • Norsk Luthersk Misjonssamband ble dannet i 1891.
  • Er en av Europas største misjonsorganisasjoner med ca. 150 aktive misjonærer i utenlandstjeneste.
  • Har omkring 2.500 ­foreninger og lag fordelt på syv regioner over hele landet.
  • Driver også skolevirksomhet på grunn- og høgskole­nivå, bibelskoler, folkehøgskoler, barnehager, forlag og en rekke gjenbruksbutikker.

---

Blir glemt

Varslingsutvalget har konkludert med at generalsekretæren har behandlet sakene «uten vesentlige avvik fra de krav som gjelder». Varsleren Vårt Land snakker med er ikke overrasket over konklusjonen. Han hevder at han aldri har opplevd at NLM på eget initiativ har tatt kontakt med ham eller de andre varslerne han kjenner til. I stedet forteller han om gjentatte ganger han har måttet purre for å få svar på ting.

– I møte med NLM opplever vi at det alltid er noe som er viktigere enn oss. De er mest ivrige på å forsvare seg selv og bekrefte at de gjør alt rett.

Varsleren forteller at han fikk beskjed om at det skulle komme tilbakemelding på hans sak i august. Nå nærmer måneden seg slutten, og han venter stadig på svar. Han forteller at han er forsiktig med å snakke om saken, men beskriver den som alvorlig.

En annen varsler, som heller ikke har fått sin sak behandlet, skriver i en SMS: «Jeg synes det er kritikkverdig at utvalget konkluderer før alle sakene er behandlet».

Begge varslerne forteller at de sendte inn sine saker i desember i fjor. De ønsker å være anonyme, men Vårt Land kjenner deres identitet.

Raymond Bjuland

Hørte hjemme på andre nivå

Hovedstyrets formann, Raymond Bjuland, velger å svare på Vårt Lands spørsmål på e-post. At utvalget har konkludert før alle saker er behandlet, begrunner han slik:

– Det kan blant annet være saker som faller utenfor utvalgets mandat, at de hører hjemme på annet sted i organisasjonen eller for eksempel at en sak etter utvalgets vurdering har blitt tilstrekkelig belyst tidligere. I enkeltsaker kan det også være andre årsaker som jeg ikke kan gå inn på av konfidensialitetshensyn, skriver han.

Sakene utvalget har behandlet har i stor grad vært sammenfallende med mange av sakene som lå til grunn for den omfattende varslingen som ble levert til kontrollkomiteen i 2020, opplyser Bjuland. Utvalget har i tillegg vurdert og behandlet noen andre saker.

– Til sammen har dette vært en grundig gjennomgang av ulike saker som har ligget til grunn for svært mye av kritikken som på ulike måter har vært reist mot NLMs øverste ledelse de siste året. Utvalget har selv konkludert med at de nå hadde gjort nok undersøkelser til å trekke konklusjoner og komme med sin rapport, skriver Bjuland.

Han vil ikke oppgi antall behandlede og ubehandlede varsler, og begrunner det med at flere av sakene er sterkt knyttet til hverandre.

Skal få svar

Bjuland sier at det til slutt er hovedstyret som i hver enkelt sak må ta endelig stilling til hva som er forsvarlig håndtering av et varsel eller en klage på ledelsen i organisasjonen.

– Det har aldri vært meningen at alle som kontakter hovedstyret automatisk skulle få sine anliggender behandlet av det midlertidige varslingsutvalget, skriver han.

Videre opplyser han at de som eventuelt venter på tilbakemeldinger fra hovedstyret, skal få svar snarest.

– Det jeg uttalte var at vi er glade for at utvalget har trukket sine konklusjoner basert på et omfattende arbeid og en grundig rapport som også gir oss mange læringspunkter. Det handler om at vi kan trekke lærdom og jobbe med å forbedre oss. Derfor har vi også uttalt en takk til de som har meldt fra om opplevelser av kritikkverdige forhold i organisasjonen, skriver han.

Videre avviser han at NLMs øverste ledelse kan «gjøre som den vil», eller at norsk lov er det eneste som ligger til grunn for deres ledelse.

– Dersom vi var opptatt av å begrense dette til kun Norges lover og juss hadde vi ikke satt sammen et så bredt utvalg. I arbeidet med rapporten har utvalget benyttet sin samlede kompetanse fra ulike relevante fagområder og slik kunne se på sakene fra ulike innfallsvinkler.

Taus om læringspunkter

«Rapporten fra utvalget inneholder flere læringspunkter både for oss som hovedstyret og for administrasjonen», skrev hovedstyret i en uttalelse på nlm.no.

– Hvilke læringspunkter inneholder rapporten?

– Vi ønsker ikke å gå nærmere inn på å konkretisere læringspunkter på det nåværende tidspunkt. Vi må arbeide videre med disse internt. Rapporten inneholder sensitive personalsaker og læringspunkter er også relatert til enkeltsaker, svarer Bjuland.

Han skriver videre at de behandlede varslingssakene primært har sin bakgrunn «i ulike former for krevende personalsaker med stor betydning for de involverte».

– I tillegg har utvalget uttalt at sakene de har gått inn i, i stor grad er sammenfallende med mange av sakene som lå til grunn for varslingen som ble levert til kontrollkomiteen i fjor. Jeg ønsker ikke å gå nærmere inn på detaljer rundt sakene.

Rapporten vil ikke bli offentliggjort, da den inneholder mye taushetsbelagt informasjon. Ifølge Bjuland er det kun hovedstyret og generalsekretær som har fått tilgang til den fulle rapporten. Varslerne har kun fått tilgang til delen av rapporten som omhandler den enkeltes sak.

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Elias Bakken Johansen

Elias Bakken Johansen

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Mer fra: Religion