Religion

Brenner kristne bøker i frykt for Taliban

AFGHANISTAN: Vestlige medier deler historier om kristne som blir drept av Taliban, men Stefanusalliansen sier dette ikke er dokumentert. – Men det betyr ikke at kristne ikke redde, sier seniorrådgiver Johannes Morken.

Hva skjer med kristne i Afghanistan nå som ekstremistene i Taliban har overtatt makten i landet?

Johannes Morken i Stefanusalliansen sier det er krevende å få oversikt over situasjonen til kristne i Afghanistan. Alliansen hjelper forfulgte kristne og andre religiøse minoriteter over hele verden. Morken oppfordrer til å ikke tro på alle historiene fra Afghanistan som nå spres på nettet og i sosiale medier.

– Historier som spres i sosiale medier og på nettet om henrettelser og dør-til-dør-aksjoner for å drepe kristne, spres uten dokumentasjon, gjerne med en agenda om å samle inn penger, sier Morken, som legger til:

– Forstå meg rett, kristne som har konvertert fra islam, har nå all grunn til å være redde. Men vi skal ikke av den grunn fortelle udokumenterte historier.

Det kaoset og panikken som hersker nå er uten sidestykke. Ved å ta makten i landet, har Taliban fjernet folks håp

—  Johannes Morken, Stefanusalliansen

– Stille før stormen?

Morken baserer sine uttalelser på flere kilder med nettverk i Afghanistan. Pamir Ministries, en kanadisk medieorganisasjon som har 40 års erfaring med opplæringsarbeid mot kristne husmenigheter i Afghanistan, og som har et bredt nettverk, er en av kildene. De etter kontakt med mange redde og fortvilte kristne, at de ikke har fått noen rapporter om at Taliban har drept kristne for sin tro etter maktovertagelsen.

– Taliban går så langt vi vet fra dør til dør for spore opp elitesoldater, konstaterer Morken.

– Men kanskje er det stille før stormen, vi vet ikke, spør Morken.

– Hva er det verste kristne afghanere kan frykte nå?

– Det går an å frykte at Taliban sporer opp husmenigheter. Et teologisk senter som vi støtter og som arbeider mot iranske kristne og noen afghanske, Pars Theological Centre, regner med at de gamle myndighetene hadde oversikt over hvem som var med i kristne husmenigheter. Nå frykter man at Taliban har fått tak i denne informasjonen. De ber til Gud om at Taliban ikke finner dem, sier Morken.

Johannes Morken

– Panikk uten sidestykke

– Det kaoset og panikken som hersker nå er uten sidestykke. Ved å ta makten i landet, har Taliban fjernet folks håp. Svært mange frykter at Taliban kommer på døra, enten de tilhører etniske minoritetsgrupper, er aktivister eller «vantro», sier Morken.

Han uttrykker også stor bekymring for aktivister og organisasjoner som kjemper for kvinners rettigheter.

Tidligere har Vårt Land skrevet om at frykten for hva som skjer med religiøse minoriteter under Talibans styre. Forskningssjef ved Christian Michelsen-instituttet, Arne Strand uttalte til Vårt Land at sikhene trolig vil være trygge, men at andre religiøse minoriteter, inkludert kristne, frykter for framtiden.

For en uke siden advarte RHIPTO Norwegian Center for Global Analyses, som deler etterretning med FN, om at Taliban har trappet opp jakten etter mennesker som har arbeidet for Nato eller den forrige regjeringen. Et av grepene: Gå dør til dør og true deres familiemedlemmer.

En av de ansvarlige for rapporten, Christian Nellemann, har i et intervju med BBC advart om at alle som står på Talibans svarteliste er i stor fare, og at det kan bli massehenrettelser.

Frykter de kommer på døra

Rapporten nevner ikke kristne afghanere, men hjelpeorganisasjonen Release International sier de har hørt om at Taliban også skal gå ha gått dør til dør på utkikk etter kristne afghanere.

Det sier Andrew Boyd, en britisk talsperson for Release International, til GB News.

«Kristne levde i skjul før Taliban kom til makta. Vi snakker om en usynlig gruppe av mennesker som er skjult fordi de er nødt til å være det», sier Boyd.

Morken forteller også at flere av Stefanusalliansens kilder og partnere har fått informasjon om kristne som skjuler sporene av sin tro.

– To av våre samarbeidsorganisasjoner opplyser at kristne afghanere har fortalt dem at de brenner kristne bøker og annet materiale som kan avsløre husmenighetene dersom Taliban kommer på døra.

Les mer om mer disse temaene:

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert er journalist i religionsavdelingen til Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion