Religion

Prester mistenkt i én av fire pedofili-saker

POLEN: Kommisjonen bak en fersk rapport sier at Den katolske kirke har valgt å ikke dele informasjon om overgrepshistorikk. – De er nødt til å samarbeide, sier Ewa Bivand i Den katolske kirke i Norge.

Polens statskommisjon, som skal etterforske pedofili, har lagt fram sin første rapport. Den byr på dyster lesing i det katolske landet: I over én av fire saker - nær 30 prosent - er den mistenkte en prest.

Bakgrunnen for at den polske regjeringen i 2019 nedsatte en egen kommisjon til å se på saker knyttet til anklager om pedofili, er blant annet de siste årenes avdekking av overgrepsskandaler i Den katolske kirke i Polen.

«Dette materialet er grusomt, men samtidig er de en drivkraft til å si ‘nok nå', og til å presse oss til å aldri slutte å bekjempe disse motbydelige forbrytelsene», sa Błażej Kmieciak, lederen av kommisjonen, ifølge nyhetstjenesten Notes from Poland.

– Pinlig mange prester

I den 250 siders lange rapporten har kommisjonen gjennomgått 345 saker knyttet til pedofili, meldt inn mellom 2017 til 2020, flere av dem straffesaker. I rundt 100 av sakene er den mistenkte en prest. Ifølge rapporten, har over halvparten av disse sakene blitt sendt til statsadvokatens kontor.

«Overraskende og pinlig», sier den polske katolikken Ewa Bivand (70) om det høye antallet prester. Bivand, som er bosatt i Norge, er prosjektleder i Den katolske kirke i Norge, med ansvar for å jobbe med forebygging av seksuelle overgrep i kirken. Hun håper kirken vil samarbeide med kommisjonen, noe kommisjonsleder Kmieciak, har sagt at ikke har skjedd ennå.

– Det er utrolig viktig at kirken samarbeider med statlige myndigheter og gjør alt for å rydde opp i overgrepssaker så fort som mulig, sier Bivand.

Ewa Bivand startet mandag jobben som prosjektleder i Den katolske kirke. Hun skal jobbe med forebygging av seksuelle overgrep i kirken.

Nei fra biskoper

I februar og mars sendte kommisjonen forespørsler til polske bispedømmer om å se dokumenter knyttet til overgrepssaker hvor prester var involvert.

Svaret de fikk fra den polske bispekonferansen var nei. Biskopene argumenterte for at de ikke hadde hjemmel til å levere dokumenter til kommisjonen.

– Vi forventer disse dokumentene og vi spurte etter dem fordi vi, som statskommisjon bundet av loven, har full rett til å se dem, sa Kmieciak, som nå har sendt forespørselen videre til Troskongregasjonen i Vatikanet.

---

Kommisjonen og rapporten

  • Kommisjonens mål er å estimere skalaen på problemet med seksuelle overgrep mot barn under 15 år i Polen, og å evaluere responsen fra rettssystemet og analysere dommene til gjerningsmennene.
  • I 35 prosent av sakene var den mistenkte familiemedlemmer, som også inkluderte foreldre. En overveldende majoritet av de mistenkte - 94 prosent - var menn, og nær 30 prosent var prester.
  • Majoriteten av overgrepsofrene var mellom 11 og 15 år gamle, men det var også et betydelig antall som var mellom 3 og 10 år. Det yngste offeret var kun ett år gammel.
  • Kilde: Notes from Poland og Russia Today.

---

Bivand er positiv til at Kmieciak ikke gir seg, særlig med tanke på at han selv er en konservativ katolikk.

– Det at han står på sitt gjør meg optimistisk, fordi det er viktig for Den katolske kirke i Polen å avklare de vanskelige sakene og få tilbake tilliten blant de troende. Det har ikke alle biskopene skjønt helt ennå, men prosessen er i gang, sier hun. og legger til:

– I andre land enn Polen trenger man ikke å spørre om tillatelse fra Vatikanet. I Norge har vi en klar instruks fra biskopene om å samarbeide med myndighetene, forklarer hun.

– Sakte positiv endring

Bivand mener at kirken i Polen, til tross for rapportens dystre funn, stadig blir flinkere til å ta i overgrepssaker.

– Når det gjelder forebygging har man sett en sakte bevegelse i positiv retning, sier Bivand, som dro fra Polen da hun var 31 år gammel. Hun trekker fram at mange bispedømmer nå har en beredskapsplan for hva man skal gjøre hvis et overgrep skjer.

Kirken i Polen har tatt grep mot overgrep de siste årene. Den har offentliggjort to rapporter med opplysninger om omfattende overgrep. Den siste ble publisert i juni i år og inneholder anklager om at 368 jenter og gutter ble misbrukt av kirkens prester fra 2018 til 2020.

I den første rapporten, som gjaldt for årene 1990-2018, ble det rapportert om overgrep mot 625 mindreårige begått av 382 prester. 42 av prestene figurerer i begge rapportene.

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert er journalist i religionsavdelingen til Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Religion