Religion

Verdensledende teolog: – Gud har reist opp en profet i Greta Thunberg

FESTIVAL: – Greta Thunberg er et veldig godt eksempel på en profetisk stemme, sa Sir Rowan Williams til deltakerne på Korsvei-festivalen. Den tidligere erkebiskopen kler festivalen godt, forteller deltakerne.

– Gud har reist opp en profet i Greta Thunberg på en måte som ingen kunne forutse. Hun har sagt ting som ingen andre kunne ha sagt. Takk Gud for henne!

Ordene kommer fra Sir Rowan Williams, tidligere erkebiskop av Canterbury med svart belte i livets store spørsmål. I et dunkelt sirkustelt i Seljord fikk deltakerne på årets Korsvei svar på innsendte spørsmål om temaet «å leve profetisk».

Korsvei er en kristent stevne som avholdes 20. til 25. juli, hvor 600 deltakere får lov til å komme til Seljord. Denne uka bor de sammen i teltklynger på rundt 30 personer, lager mat sammen, har bibeltimer og trener aerobic. På flere steder i Skandinavia blir festivalen fulgt digitalt.

Korsvei festival , Simon Korsmoe fotografert i og utenfor Bjølsen misjonskirke

Deltaker Simon Korsmoe stilte spørsmål til Williams om hva han synes om Greta Thunberg, den unge svenske jenta som har blitt en frontfigur for miljøbevegelsen. Williams er klar i svaret:

– Jeg tror hun er et veldig godt eksempel på en profetisk stemme. Som Jeremia, ble hun som ung person reist opp for til å snakke til nasjonene. Jeg beundrer henne enormt, responderte Williams.

Jeremia og Toyota Prius

Stemninga er rolig når Vårt Land ankommer leirområdet. Parkeringsplassen er fylt av miljøvennlige og lite spektakulære biler.

Simon Korsmoe forteller at Greta Thunberg-spørsmålet kom til ham under Williams’ bibeltime om profeten Jeremia.

– Jeremia ble ikke akseptert fordi han snakket tydelig fra Herren imot makten. Jordisk makt og åndelig renhet står ofte i motsetning, sier Korsmoe.

Han opplever at Greta Thunberg står i en liknende posisjon som Jeremia.

– Den parallellen så Williams også med én gang, sier Korsmo.

Korsvei er en kristent stevne som avholdes 20. til 25 juli.

– Ikke en spåkule

Planen var at Williams skulle være til stede i kjøtt og blod, men i siste liten ble reglene for innreise fra Storbritannia endret. Da ble skjerm løsningen. Korsmoe synes det er greit.

– Hvis Paulus kunne leve med brev, kan vi leve med skjerm.

Korsmoe forteller at Williams’ perspektiver på profeti, har vært tankevekkende.

– Jeg har fått en ny forståelse for hva det vil si å få et profetisk kall. Det trenger ikke å være en overnaturlig spådom i en krystallkule. Like fullt er det å leve profetisk å se virkeligheten med et helhetlig blikk.

For eksempel kan vitenskapen forutse konsekvensene av klimaødeleggelser, mener Korsmoe.

– Vi er blitt fortalt at denne verden skal forgå. Men vi er også kalt til å være gode forpaktere, og vi har brukt den autoriteten på feil måte. Det er helt åpenbart at skade på skaperverket ikke er Guds vilje.

Korsmoe forteller at han kan være «hele seg» på Korsvei.

– Dette er sted for å utfolde meg og uttrykke hele min overbevisning. Her trenger jeg ikke å skjule at jeg er troende eller miljøforkjemper, sier han.

Oppfordrer til engasjement

Etter bibeltimen finner Sigmund Gulliksrud fram formiddagsmaten og slår seg ned i campingstolen. Gullsiksrud er styreleder i Korsvei, og har vært med siden oppstarten i 1985. Han sier at budskapet om profeti, ga friske perspektiver.

– Det er en litt ny måte å tenke om det å være profet. Han alminneliggjør det litt, samtidig som han sier noe om hvordan vi som kristne kan være profeter ut ifra våre forutsetninger.

Korsvei er en kristent stevne som avholdes 20. til 25 juli.

Gulliksrud synes Williams kler å være taler på Korsvei. Hans engasjement for klima og rettferdighet rimer godt med festivalens visjon.

– Rowan Williams pekte på sentrale utfordringer verden står ovenfor. Klimaødeleggelse, miljøutfordringen og urettferdighet.

– «Takk Gud for Greta Thunberg», som han sa?

– Han snakka pent om Greta Thunberg. Men han trakk også fram personer som Desmond Tutu, Martin Luther King og Dietrich Bonhoeffer, som er kristne personer som har betydd noe for samfunnsutviklingen på sine steder. Jeg tror at vi som kristne i Norge må tørre å se at vi kan spille en rolle i samfunnet vårt.

Prioriterte ungdommene

TenKorsvei, Korsvei for tenåringer, har vært en satsing dette året. Da påmeldingen for Korsvei åpnet i år, måtte familiene ha en tenåring i familien for å få lov til å kjøpe billett til Seljord.

Vetle Tobias Lannem på 17 år og Ivar Rivertz på 18 år har fått ansvaret med å sette opp presenning over langbordet i tunet.

– Dette er for skygge. Det er meldt 30 grader, sier Lannem, som viser at han er dreven på vinkelsurring.

Korsvei er en kristent stevne som avholdes 20. til 25 juli.

På ungdommenes bibeltime fikk de høre hvordan en kristen kjemiker tenker at vitenskap og tro ikke er motsetninger. I den påfølgende gruppesamtalen, forteller guttene at de ble «veldig eksistensielle».

– Vi snakket om hvordan vitenskap og kristendom henger sammen. Det ble plutselig veldig store spørsmål, sier Rivertz.

På tross av at varmen i teltet går ut over søvnen, setter de stor pris den primitive standarden på festivalen.

– Hele poenget er at vi skal leve enklere. En hel dag er dedikert til veldedig arbeid. Det er masse godt å finne her, sier Lannem.

Les mer om mer disse temaene:

Håkon Vatnar Olsen

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion