Religion

12 kvinner saksøker baptistisk universitet

TRAKASSERING: Vanskeligheter rundt det å rapportere, sanksjoner mot varslerne og underforstått toleranse for seksuelle overgrep. Slik beskriver saksøkerne Liberty University.

Onsdag meldte CNN at 12 ikke-navngitte kvinner har saksøkt Liberty University i Virginia. De hevder at skolens retningslinjer øker sannsynligheten for seksuelle overgrep, i tillegg til å straffe de som varsler.

Søksmålet inneholder påstander om seksuelle overgrep og anklager om at skolen skaper et fiendtlig miljø mot varslerne. Kvinnene er, foruten ett unntak, tidligere studenter og ansatte ved universitetet.

«The Liberty Way»

Når studenter begynner på Liberty University, plikter de å overholde studentenes æreskodeks, som bærer navnet «The Liberty Way». Det er mot denne mange av anklagene i søksmålet er rettet. Saksøkerne mener at æreskodeksen gjør det vanskelig å rapportere om seksuelle overgrep, siden varslere selv kan bli dømt på noen av kodeksens punkter, for eksempel for å være på et sted hvor det serveres alkohol eller å være alene sammen med en person av det motsatte kjønn.

I tillegg mener saksøkerne at skolen har en tendens til å tolerere seksuell overgrep, spesielt dersom den som anklages er en mannlig idrettsutøver, ved at en benektelse gis mer troverdighet enn en anklage.

De siste anklagene i søksmålet retter seg mot at skolen angivelig møter varslerne med offentlige og gjentatte sanksjoner.

---

Liberty University

  • Privat, baptistisk universitet i Lynchburg, Virginia.
  • Grunnlagt av TV-evangelisten Jerry Falwell i 1971.
  • Studentmasse på rundt 80 000 studenter.
  • Bærer slagordet «Training Champions for Christ since 1971».

Kilde: liberty.edu

---

Ble tvunget til å sitte sammen med voldtektsmann

Flere av saksøkerne har selv gått gjennom ubehagelige opplevelser ved skolen, ifølge CNN. En av kvinnene hevder at hun i 2014 ble voldtatt av medstudenten hun var kjæreste med.

Studenten meldte inn voldtekten, men ble samtidig meldt inn av sine to romkameratene, for å ha brutt «The Liberty Way». Hun ble tvunget til å sitte i samme rom som den angivelige voldtektsmannen og beklage til romkameratene for å ha brutt æreskodeksen.

En av de andre kvinnene sier en internatleder sa at hun kom til å bli straffet, fordi hun rapporterte om at hun var blitt seksuelt trakassert av en annen student på fest. Årsaken til at det var hun som ville bli straffet, var fordi hun drakk alkohol på festen.

President Donald Trump gives the commencement address for the Class of 2017 at Liberty University in Lynchburg, Va., Saturday, May 13, 2017. (AP Photo/Pablo Martinez Monsivais)

Kontroverser rundt tidligere leder

Dette er ikke første gang Liberty University får kritikk. I fjor var tidigere rektor, og sønn til skolens grunnlegger, Jerry Halwell jr., innblandet i en rekke pikante saker. Disse førte til at han trakk seg fra vervet, for så å ombestemme seg igjen.

Avisen Rolling Stone har kalt Falwell «Donald Trumps evangeliske wingman». Den tidligere rektorens innblandinger i politikken, har gitt universitetet problemer med uavhengigheten, da de etter straffeloven ikke har lov til å bruke penger på politiske kampanjer.

Les mer om mer disse temaene:

Liv Mari Lia

Liv Mari Lia

Liv Mari Lia er tilknyttet Vårt Land som journalist i religionsavdelingen.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion