Religion

Even (15) om Thor Haavik: – Det er tøft at han er så sterk i troa si

STEVNE: Nok en gang blir TenOase arrangert andre uka i juli. Under årets utgave står Norges kanskje mest omtalte prest på taleprogrammet.

Kongstenhallen i Fredrikstad er for første gang på to år fylt opp av ivrige tenåringer. Hver morgen og kveld samles de til møter med lovsang, bønn og tale.

Bortsett fra noen begrensninger og smittevernstiltak, går stevnet av stabelen omtrent som normalt. 230 tenåringer er påmeldt.

– Gøy at han taler her

Vilde Hægeland, Ida Helland og Even Hangerhagen har alle vært på Oase før, men er spesielt glade for å kunne samles etter et år med mye hjemmesitting.

– Det var et veldig bra møte, sier Ida Helland om torsdagens morgenmøte.

Presten Thor Haavik, kanskje best kjent fra TV 2-programmet Farmen har akkurat talt. Han står på ukas talerprogram hele tre ganger.

Helland fulgte selv med på fjorårets sesong av Farmen, hvor Thor Haavik gjorde seg bemerket.

Oase 2021

– Det er jo litt gøy at han taler her, sier hun.

Hun forteller at hun syntes han fremsto likt på scenen som på TV-programmet. Der la hun merke til hvordan han oppførte seg mot de andre deltakerne i programmet.

– Jeg synes det er bra at han ikke tvinger troa si på folk. Han vil fortelle om den til dem som har lyst til å høre på, sier Helland.

Kameraten Even Hangerhagen legger til at han synes Haavik er god til å snakke og hadde mye bra å komme med under dagens tale.

– Det er litt tøft at han er så sterk i troen sin og deler den med alle andre. Han er et forbilde for hvordan man kan tro og være mot folk rundt seg.

---

TenOase

  • TenOase er tenåringsdelen av sommerstevnet Oase, som arrangereres i Fredrikstad hver sommer.
  • Oase er en økumenisk bevegelse med et grunnleggende budskap om at mennesker skal «bli fylt av ånden».

Kilde: oase.no

---

Ønsker å utruste ungdommer

Når Vårt Land besøker et av ungdomsmøtene er det trosforsvar som er tema for Haaviks tale. Trosforsvar, også kjent som apologetikk, er et tema Farmen-presten engasjerer seg seg mye for. Blant annet skrev han masteravhandlingen sin om bevisene for Jesu oppstandelse.

Haavik forteller til Vårt Land at siden han selv ble kristen da han gikk på videregående, ble han tidlig møtt av venner som stilte spørsmål rundt troen hans.

– De stilte spørsmål som «Er det noe belegg for det du tror på?» og «Er det ikke bare tull alt sammen?». Da ble jeg opptatt av å vise at det faktisk ligger en logikk der også, sier Haavik.

I talen fokuserte han på gode grunner til å tro på Guds eksistens. Dette er noe han selv har merket at ungdommer er opptatte av.

– Det er fint å få være med og utruste unge kristne og gi dem noen gode argumenter som de kan legge fram i møte med andre. Etter TenOase håper jeg de sitter igjen med en stolthet over å være kristne og kjenner på en lyst til å dele troa si med andre.

Oase 2021

Har du fått snakket noe med ungdommene?

– Ja, og det er kjempehyggelig. Det er mange som kommer bort og har lyst til å ta bilde sammen eller snakke om talene.

Han trekker frem at å tale for ungdommer og få være med på å inspirere dem, er noe av det fineste han får oppleve i rollen sin.

– Ungdommer er jo fremtiden, sier han.

– Det er litt surrealistisk

Etter det som nærmer seg ett og et halvt år uten mulighet for å samles på store arrangementer, synes tenåringene det er godt å få møtes igjen.

– Det føles surrealistisk å være her. Jeg er veldig takknemlig for det, selv om det ikke er akkurat som det har pleid å være, sier Vilde Hægeland.

Oase 2021

Hun forteller at til tross for noen avstandsbegrensninger og mindre hopping og dansing, er årets TenOase fremdeles preget av den samme stemningen, med hyggelige folk, bra lovsang og gode taler.

– Det er veldig hyggelig å kunne samles igjen, sier 16-åringen.

Les mer om mer disse temaene:

Liv Mari Lia

Liv Mari Lia

Liv Mari Lia er tilknyttet Vårt Land som journalist i religionsavdelingen.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion