Religion

Selbekk: – Enig med Linda Noor om kristen høyreekstremisme

EKSTREMISME: «Hvorfor har jeg aldri møtt Vebjørn Selbekk, den kristne tankesmien Skaperkraft eller prester på disse konferansene?» spør Linda Noor. – Jeg vil gjerne få en invitasjon, svarer Selbekk.

– Det står ikke på viljen min. Jeg deltar gjerne i ordskiftet, men først må jeg bli invitert, sier sjefredaktør i Dagen, Vebjørn Selbekk, til Vårt Land.

I en kronikk i Vårt Land spør Linda Noor: «Hvor er alle konferansene hvor kristne ledere blir invitert til å snakke om forebygging av høyreekstremisme?».

– Jeg er enig i stort sett alt det Linda Noor skriver i kronikken, sier Selbekk.

Linda Noor fra Minotenk

– Åpenbart at det finnes kristen fundert ekstremisme

Han sier at han ikke oppfatter Noors kronikk som en sterk kritikk av ham, og understreker at han deltar i de debattene han blir invitert til.

– Er det viktig at kristne aktører snakker mer om koblingen mellom kristendom og høyreekstremisme i visse miljøer?

– Det er åpenbart at det finnes kristen fundert ekstremisme. Dette er jeg opptatt av å bekjempe, svarer Selbekk.

Han bruker Philip Manshaus som eksempel, der man bør adressere det religiøse aspektet.

– Etter min mening er hans radikaliseringsprosess sterkere knyttet opp til en kristen tro enn hos Breivik.

Selbekk peker på at Manshaus har gått til en kristen menighet og drevet med bibelstudier.

– Breivik var opptatt av å bruke kristne symboler, men slik jeg oppfatter det hadde de ikke noen personlig, trosmessig betydning.

– Trump har ført til en radikalisering

– Hvordan kan kristne aktører motvirke ekstreme holdninger blant sine organisasjoner og menigheter?

– Man må tørre å ta det opp, selv om det er ubehagelig, svarer Selbekk.

Selbekk mener at Trump har ført til en radikalisering av visse norske kristne.

– Det er åpenbart hvis man er på sosiale medier. Det har blitt en personkult rundt ham. Jeg har prøvd å spille en rolle i den arenaen der jeg er aktiv.

Videre sier han at han har vært en klar stemme mot «trumpisme», og særlig mot den «kristne trumpismen.»

– Det er viktig for meg å få frem hvor farlig dette tankegodset er.

Selbekk sier at det har vært ubehagelig å se at Trump har fått så mange støttespillere på kristent grunnlag.

– Det har kostet meg, det er mange er sinte på meg på grunn av mitt engasjement.

Men det har vært en helt nødvendig belasting å ta, sier han.

Hvordan feire kristningen av Norge?

Øyvind Håbrekke, faglig leder i tankesmien Skaperkraft, sier at det er uklart for ham om kritikken til Linda Noor går ut på at de kristne lederne ikke deltar på konferanser og seminarer om ekstremisme, eller om de ikke blir invitert. Ellers sier han seg enig med Noor:

– Alle kristne, så vel som muslimske, miljøer bør jobbe aktivt mot ekstremisme og kjempe mot at våres trosgrunnlag blir brukt til polarisering og splittelse, sier han.

Håbrekke forteller at Skaperkraft jobber med et prosjekt, kalt «Jubileenes tiår – på vei mot 2030», som blant annet skal feire at kristendommen etablerte seg i landet. Han sier at det blir ekstra viktig å snakke om hvordan man skal feire tusenårsjubileet for Slaget på Stiklestad.

– Der er det et viktig poeng å sørge for at feiringene inkluderer bredt, og at de ikke blir misbrukt av nasjonalistiske gruppering.

For å motvirke dette, har de arrangert flere seminarer, blant annet et som skal ta for seg spørsmålet «Hvordan feirer vi kristningen av Norge i et flerreligiøst samfunn?».

– Vi skal ikke se bort fra at det finnes miljøer og enkeltpersoner som vil misbruke kristendommen. Derfor er dette som Linda Noor tar opp et viktig tema, sier han.

– Må inviteres inn i samtaler

Hanna Barth Hake, daglig leder i Kirkelig dialogsenter (KDO) i Oslo sier at hun er helt enig med Linda Noors kronikk om kristen ekstremisme.

– Jeg gir fullt støtte til hennes anliggende, det er et viktig og aktuelt tema, sier hun.

Hannah Barth Hake, daglig leder i Kirkelig Dialogsenter Oslo, mener at dialog som erfaring og metode kan brukes i alle sammenhenger.

– Det er kjempeviktig at vi tar tak i dette, og at kristne ledere inviteres inn i samtaler om ekstremisme i kristne miljøer.

Hun forteller at det har vært et behov blant prester om å få mer kunnskap og at det generelt har vært et behov for kompetanseheving i Den norske kirke.

– Prester har blitt opptatt av å motvirke ekstremisme og radikalisering, siden dette er noe de møter og ser selv.

Barth Hake forteller at Oslo biskop Kari Veiteberg og Kirkelig dialogsenter i Oslo inviterte til temakveld om konspirasjonsteorier, ekstremisme og muslimfiendtlighet i 2019.

– Det var viktig for oss å sette dette på dagsorden. Når en prest møter slike ekstreme holdninger, er det viktig å få kunnskap om hvordan kan man kan håndtere det.



Les mer om mer disse temaene:

Sarah Hervé

Sarah Camille Hervé

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Religion