– Jeg var livredd for alternativet. Alt blir enklere for meg nå, mentalt. Slik uttrykker Gry Helen Nygård sin lettelse til Vårt Land.
Den 9. juli dømte Borgarting lagmannsrett at Jehovas vitners eksklusjon av Gry Helen Nygård er ugyldig.
Nygård er klar over at Jehovas vitner trolig kommer til å anke til høyesteretten.
– Jeg har samme status overfor menigheten, men mentalt har dommen stor effekt. Det kjennes godt at noen var enig med meg, avslutter hun.
Dette er saken
Som Vårt Land har skrevet tidligere, ble Nygård med på hotellrommet til en bekjent etter å ha spist middag med ham. Hun hevder det var for å hvile, ettersom hun har diagnosen ME. Ifølge Nygård forgrep mannen seg på henne mens hun sov.
Jehovas vitner argumenterer å ha ekskludert Nygård for «porneia», altså seksuell umoral. Trossamfunnet hevder at eksklusjonen er en religiøs avgjørelse.
[ Jehovas vitner kan ekskluderes for å stemme i valg ]
Derimot hevder Nygård å ha vært offer for et overgrep. Hun mener derfor at ekskluderingen bygger på feil faktum.
Nygård hevder også at Jehovas vitner ikke behandlet saken hennes i henholdt til sine egne retningslinjer, for eksempel angående antall vitner.
Lagmannsretten skriver i dommen at en religiøs avgjørelse ikke kan overprøves av en domstol. Men hvis det ikke dreier seg om trosspørsmål, kan en domstol prøve om eksklusjonen bygger på feil fakta.
I tillegg vurderte lagmannsretten at Nygårds medlemskap i menigheten er av stor velferdsmessig betydning for henne. Som utestengt er hun avskåret fra størsteparten av hennes familiære og sosiale nettverk.
[ – Det var Davids kamp mot Goliat ]
Religionsfrihet mot religionsfrihet
Dag Øistein Endsjø mener lagmannsrettens konklusjon må være i strid med gjeldende menneskerettigheter. Professoren i religionsvitenskap viser til at et trossamfunn står autonomt til å forstå sin egne trossannheter.
– Poenget er at det er ikke opp til myndighetene hvordan en religion tolker seg selv. Om trossamfunnet mener at det var seksuell umoral at hun fulgte en mann inn i hans hotellrom, så er det dekket av religionsfriheten, forklarer han.
Endsjø tilføyer at menneskerettighetene i prinsippet tillater at et trossamfunn ekskluderer et medlem helt uten begrunnelse. Staten kan ikke bestemme hvem trossamfunnet skal godta som medlem.
– Det er en sak om en enkeltpersons religionsfrihet mot et fellesskaps religionsfrihet, utdyper Endsjø. Hvis fellesskapet sier at de ikke ønsker henne, gir ikke menneskerettigheter anledning til å overprøve det.
Enkeltpersonens religionsfrihet er bevart idet hun kan melde seg ut av et samfunn som hun er uenig med, forklarer ham.
Veien videre
– Tror du at Jehovas vitner kommer til å anke?
– Jeg håper at de går til Høyesterett, utbryter Endsjø spontant. Saken er interessant, siden den berører så sentrale forhold rundt trosfrihet, forklarer han.
Professoren tror at Jehovas vitner kommer til å vinne frem.
Myndighetene kan ikke overprøve vurdering om medlemsskap. Ganske enkelt.
— Dag Øistein Endsjø
Han tilføyer med det samme at han forstår at saken er en personlig tragedie for Nygård.
– Sånn er det nå med trossamfunn som er så skarpt i kantene. Selv om de ikke anker, tviler jeg på at det blir veldig hyggelig for henne å vende tilbake til menigheten, kommenterer Endsjø.
[ Dette er Jehovas vitner: Den strenge troen ]
Myndighetene kan overprøve brudd på interne regler
Ingrid Rosendorf Joys tar forbehold om at hun ikke har satt seg grundig inn i den kompliserte saken. Også generalsekretæren i Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn framhever at det er en ulykkelig situasjon for de involverte.
Hun analyserer lagmannsretten avgjørelse slik at retten la vekt på at Jehovas vitner har brutt interne regler.
– Så myndighetene kan si «Vi forstår deres regler bedre enn dere selv»?
– Ja, på en måte kan du si det sånn, bekrefter Rosendorf Joys. Det er ikke uvanlig at en norsk domstol overprøver andres tolkning av reglene. Det nye her er at de gjør det inn i et trossamfunn, avslutter hun.
Ingen menneskerett å være medlem i et trossamfunn
Som Vårt Land berettet, skrev Jehovas vitner at de skal gjennomgå rettens resonnement grundig.
De trak også fram et sitat som Dag Øistein Endsjø sa til Vårt Land tidligere i sommer:
«Det er ikke en menneskerettighet å få være medlem i et trossamfunn som nekter deg å være medlem. (...) Jehovas vitner vil åpenbart få medhold i menneskerettighetsdomstolen. Man kan ikke tvinge et religiøst fellesskap å ta opp igjen medlemmer de har ekskludert».
Jehovas vitner la til at deres syn på ekskludering er basert på Bibelen, og at dette er noe som har blitt anerkjent av høyesterettsdomstoler verden over.
Trossamfunnet avsluttet med at ekskluderte personer som tar avstand fra urett oppførsel, og som viser at de har et oppriktig ønske om å leve etter Bibelens normer, er alltid velkommen til å bli Jehovas vitner igjen.