Religion

Lea (21) gleder seg til prestestudium, men som katolikk kan hun neppe bli prest

KATOLSK: Til høsten skal katolske Lea Waage begynne på profesjonsstudiet i teologi. Men hvilke muligheter venter henne i Den katolske kirke?

– Noen brukte korona til å begynne å strikke eller bake, mens jeg brukte det til å fordype meg i teologi og religionsvitenskap, sier Lea Benedicte De Borba Waage (21).

Som ung katolsk kvinne kommer hun neppe til å bli prest. Men hun gleder seg stort til å begynne å studere sammen med de som har tenkt å bli det.

– Jeg har lyst til å sikte meg inn på akademia, eller å bruke teologikompetansen min i en organisasjon eller offentlig forvaltning, sier hun.

Men kunne du tenke deg å jobbe som prest noen gang?

– Det er vanskelig å si, for jeg er fortsatt så ung. Jeg er åpen for andre kirkesamfunn, og kanskje jeg endrer meninger om tilhørighet gjennom utdanningen. Men slik ting er nå, er jeg fremdeles katolikk.

Hun understreker at hun synes prest virker som et givende yrke, for de som velger det. Slik den katolske kirke ser på presteutdanning, vil heller ikke et profesjonsstudium i teologi kvalifisere til jobb som katolsk prest.

I stedet tror Waage det kan være bruk for teologikompetansen hennes i andre roller i kirken. En annen drøm er å jobbe i et samarbeidsorgan mellom ulike kirkesamfunn eller ulike religioner.

– Da hadde jeg virkelig følt at jeg kunne bidra.

---

Kvinner i den katolske kirke

  • Den romersk-katolske kirke, som menighetene i den katolske kirke i Norge er en del av, er styrt av paven fra Vatikanet.
  • Kirken tillater ikke kvinner å inneha embeter i kirken utenom nonner. Disse kan få ulike lederoppgaver innad i sin egen orden.
  • Dette kommer av den apostoliske suksesjonen, prinsippet om at kirken skal utpeke sine ledere slik Jesus utpekte sine apostler. Apostlene var kun menn.

Kilde: Store Norske Leksikon

---

Portugisisk og norsk

Lea Waage er oppvokst i Tromsø og Trondheim. Med portugisisk far og norsk mor, som begge er katolikker, fikk hun tidlig et forhold til den lokale katolske kirka, og gikk til både katekese og messe.

Personlig ser jeg ingen grunn til at ikke kvinner kan forvalte sakramentene.

—  Lea Waage

At kun menn blir katolske prester, tror Lea Waage kommer til å være realiteten i lang tid framover.

– Ja, jeg tror ikke vi får se noe til kvinnelige prester dette århundret. Det vil være snakk om en veldig lang prosess, og resten av verden deler ikke nødvendigvis det synet på likestilling som vi har her i Norge.

Hun understreker at selv om kvinner ikke kan ordineres, er det mange andre roller det er mulig å ha i kirka. Hun mener den katolske kirke i Norge er et godt eksempel på dette, og trekker fram at både lederen i Caritas, kirkens humanitære organisasjon, og lederen for ungdomsorganisasjonen er kvinner.

Hva mener du selv om kvinnelige prester?

– Personlig ser jeg ingen grunn til at ikke kvinner kan forvalte sakramentene. I takt med moderne samfunnsendringer bør kanskje flere kirkesamfunn tolke deler av læren på nytt, og dermed inkludere flere kvinner. Jeg tror mange kvinner kan bli fantastiske prester.

Menighetsfakultetet. MF.

Samtidig er hun tydelig på at hun har respekt for kirkens lære og de som mener det motsatte av henne. Hun er klar over at å åpne for kvinnelige prester ville vært en ganske radikal endring i kirka. Likevel kan det virke som noe er på veg til å skje i verdens største kirkesamfunn. Pave Frans uttalte nemlig i fjor høst et ønske om at kvinner måtte få flere oppgaver og mer ansvar i kirka.

Et konkret resultat kom tidligere i år. Da ble den franske nonnen Nathalie Bacquart gitt den høyeste stillingen som er gitt en kvinne i Vatikanet noensinne.

Noen brukte korona til å begynne å strikke eller bake, mens jeg brukte det til å fordype meg i teologi og religionsvitenskap.

—  Lea Waage

Overraskende vei til studiet

For et år siden var det ikke tenkelig at Lea Waage skulle begynne på teologistudiet. Høsten 2019 reiste hun til England for å studere, men koronapandemien tvang henne hjem igjen. Slik startet Waages veg mot det noe uvanlige studievalget. Hun begynte på et årsstudium i KRLE på NLA-høgskolen, og jobbet frivillig i den katolske bokhandelen i Trondheim, hvor hun ble introdusert for mye ny litteratur.

– Noen brukte korona til å begynne å strikke eller bake, mens jeg brukte det til å fordype meg i teologi og religionsvitenskap.

Til slutt har jeg konkludert med at hvis bare perfekte mennesker kan studere teologi, så er det ingen som kan gjøre det. Ingen er jo helt perfekte og syndfrie.

—  Lea Waage

I januar bestemte hun seg – hun måtte søke på teologistudiet.

– Du kan kanskje kalle det et objektivt kall. Jeg ble så interessert i å lære mer om teologi, men mer av nysgjerrighet enn av åndelighet.

Mange studiesteder tilbyr forskjellige slags studier i teologi. For Waage falt valget likevel på profesjonsstudiet i teologi på MF, spesielt siden gresk og hebraisk er obligatoriske fag på linja.

Sjeldent valg

– Nei, det er ikke veldig ofte, sier Mona G. Bø om at studenter med ikke-protestantisk bakgrunn velger profesjonsstudiet. Hun jobber som seniorrådgiver ved MF vitenskapelig høyskole.

Det som kan gjøre valget problematisk er gjennomføring av praksis. På profesjonsstudiet i teologi skal studentene gjennom to praksisperioder i løpet av studiet.

Mona Gulbrandsen Bø

Bø forteller at Den Norske Kirke (DNK) nå har åpnet for at det er mulig å ha praksis i menigheter utenfor DNK i 6. semester, men at dette ikke er mulig i 12. semester. Da skal studentene øve på å forrette sakramentene.

– Hva med studenter som på forhånd uttaler at de ikke ønsker å jobbe som prester, opplever dere det ofte?

– Ja, det er ikke uvanlig. Det er mange studenter som heller kunne tenke seg å jobbe som pastorer, eller i evangeliserende virksomheter, for eksempel misjonsorganisasjoner.

– Er jeg egnet?

Siden hun tok valget, har Waage gått flere runder med seg selv på om teologi er det rette valget.

– Siden jeg har hatt flere perioder i livet hvor jeg omtrent har lukket troen min ned i en skuff, har jeg vært usikker på om jeg passer til å studere teologi.

Hun har spesielt vært i tvil på om hun er kvalifisert til å ta et emne i sjelesorg, siden hun ikke ser på seg selv som et plettfritt menneske.

– Til slutt har jeg konkludert med at hvis bare perfekte mennesker kan studere teologi, så er det ingen som kan gjøre det. Ingen er jo helt perfekte og syndfrie.

Les mer om mer disse temaene:

Liv Mari Lia

Liv Mari Lia

Liv Mari Lia er tilknyttet Vårt Land som journalist i religionsavdelingen.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion