Religion

- Håper Gilberg må gå ufrivillig, før surdeigen får for mye innflytelse

LIKEKJØNNET EKTESKAP: Frikirke-pastor mener Kjetil Gilberg bør miste pastor-jobben, etter å ha tatt til orde for aksept for likekjønnet samliv. – Dårlig idé å diskutere dette i debattspaltene, kontrer synodeformannen.

I et debattinnlegg skriver Øyvind Døvik, pastor i Randaberg Frikirke, at kronikken hvor Kjetil Gilberg tar til orde for aksept for likekjønnet ekteskap bør få konsekvenser for Kraftverket-pastoren:

«Jeg har et håp om at dette vil bli fulgt opp med praktiske konsekvenser, slik at Kjetil Gilberg og andre må gå ufrivillig, før det blir for sent og surdeigen får for mye innflytelse i kirkesamfunnet vårt», skriver han.

Døvik mener Gilberg fremmer et annet syn på ekteskapet enn læren til Frikirken tilsier, og at han dermed er uegnet som pastor.

Skadelig for Frikirken

Døvik sier han ikke er i tvil om at Gilberg mener godt med kronikken sin.

– Jeg er ikke i tvil om Gilbergs gode intensjoner og store hjerte for menneskene han tjener. Som kirke har vi dessverre i mange tilfeller møtt mennesker på en måte som har skapt sår og smerte. Samtidig mener jeg at det er mulig å møte mennesker på en god måte, også uten å gå på kompromiss med vårt ekteskapssyn, forteller Døvik.

Han peker på utviklingen i Den norske kirke (DNK) etter innføringen av vedtaket om vigsel av likekjønnede, for hvorfor Gilberg og hans likesinnedes syn ikke burde aksepteres. Døvik mener det har vært skadelig for kirken.

– Det har vist hvilken liberal retning et kirkesamfunn beveger seg når man gir opp læren om ekteskapet som en gudgitt skaperordning mellom en mann og en kvinne, sier han.

Skiller seksualitet og identitet

– Hva slags rom mener du det er for å være homofil i Frikirka?

– Vi er ikke vår seksualitet, men Guds barn. Den kristne kirke har alltid veiledet mennesker i henhold til Guds ord, som er tydelig på de gode rammene han har gitt oss som fellesskap og samfunn. Og jeg håper homofile og de som strever med egen kjønnsidentitet vil oppleve et enda større sjelesørgerisk rom i Frikirken fremover, slik at skam og falsk skyldfølelse kan bli leget av evangeliets frigjørende nåde.

– Du skriver at «Gilberg aksepterer synd». Men er du i posisjon til å definere hva som er syndig og ikke?

– Absolutt ikke. Jeg synes det er trist når kristne ledere tillater seg å gjøre nettopp dette, å omdefinere Bibelens tydelige veiledning for sex og samliv.

Vårt Land har vært i kontakt med Kjetil Gilberg, som sier at han ikke kan kommentere saken på det nåværende tidspunkt.

Østre Frikirke. Frikirken – Oslo Østre Menighet. Pastor og synodeformann i Den Evangelisk Lutherske Frikirke Jarle Skullerud

Mener det er uklokt å ta debatten i media

Jarle Skullerud, synodeformann i Den Evangelisk Lutherske Frikirke, advarer mot å ta denne debatten i offentligheten før det har blitt snakket om innad i Frikirken.

– Jeg forstår at noen vil markere seg etter årets synodemøte, men jeg tror det er en dårlig idé å diskutere dette i debattspaltene når vi ikke har møttes på over ett år. Jeg vil oppfordre Frikirken til å tenke seg om før vi fortsetter en offentlig debatt, og jeg tror ingen er tjent med å spissformulere seg i media nå, sier Skullerud.

Synodeformannen vil ikke kommentere saken utover dette.

Tidligere i vår oppfordret pinsevenn Terje Hergertuns gjennom sin bok Det trofaste samliv det frikirkelige landskapet i Norge til å tenke nytt om homofilt samliv. Det førte til en debatt om blant annet hvordan homofile har blitt møtt i pinsebevegelsen.

Men daglig leder i Pinsebevegelsen i Norge, Ingunn Ulfsten, mener også at det er uklokt å ta debatten via avisene:

– Jeg tror ikke det er en så klok strategi å skape harde fronter i avisene som kronikken i dag gjorde. På synodemøtet i juni inviterte Skullerud til en «langsom vandring sammen» for å finne svar disse spørsmålene, og jeg tror det er et bedre spor enn å kritisere hverandre i avisspaltene, sier Ulfsten.

Geir Øystein Andersen er tilsynsmann i Østre tilsynsområde i Frikirken, og er derfor den som har tilsyn med Kraftverket og Kjetil Gilberg. I slutten av juli avviste han at Gilberg har gjort noe som tilsier at han er uegnet som pastor.

– Jeg opplever ikke at Gilberg aktivt har motsatt seg grensene som kirkesamfunnet har tegnet opp på det området, som vigsel, ordinasjon eller innsettelse av menneske som lever i likekjønnede forhold. Det han gjør nå er å tydeleggjøre sin posisjon. Det er bare rimeleg og redelig, har Andersen tidligere sagt til Vårt Land.Les mer om mer disse temaene:

Idun Kjøl Wiig

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion