Religion

Bevarer skog med religiøs forankring

BISTAND: Med støtte fra Kirkens Nødhjelp satser kristne og muslimer på å verne stadig mer utarmet skog i Etiopia. – Det er en sterk kobling mellom troen og å bevare skogene, sier prosjektleder.

Hellige skoger tilknyttet kirker og klostre har i tusenvis av år vært viktige grønne øyer i et stadig mer svekket naturlandskap i Etiopia.

Sammen med Kirkens Nødhjelp satser nå ortodokse og evangeliske kristne, samt muslimer, på å bevare og utvide disse skogene som en del av landets store treplantingsprogram, skriver Bistandsaktuelt.

Et karrig landskap

I over 1.000 år har den etiopiske ortodokse kirken, som er en av verdens eldste kirkesamfunn, bevart «kirkeskogene» rundt kirker og klostre.

I løpet av de siste 40 årene har skogdekket sørvest i Etiopia blitt redusert med over 40 prosent, ifølge etiopiske forskere. Dette fører til lokale klimaendringer med høyere temperaturer, utarming av jorda, vannmangel og færre plantearter. Det fører til dårligere muligheter for mennesker å brødfø seg.

?

I skapelsesberetningen står det

– Det er en sterk kobling mellom troen og å bevare skogene, sier Yemane Salih, ansvarlig for skogprosjektet i Kirkens Nødhjelp i hovedstaden Addis Abeba.

---

Religiøse skogforvaltere i Etiopia

  • Halvparten av Etiopias befolkning på 120 millioner mennesker, tilhører den ortodokse kirken.
  • 35 000 av 70 000 lokale kirker og klostre har skogsområder.
  • Størrelse varierer fra en halv hektar til 2000 hektar, hvor mye er urskog.

---

Salih påpeker at de godt bevarte kirkeskogene er såkalte hotspots for biologisk mangfold med ulike planter, dyr og innsekter.

Også erkebiskopen i landet, Abune Aregawi, begrunner skogbevaringen som et religiøst ansvar.

– Skapelsesberetningen er viktig i den etiopiske kirken. Vi har et ansvar for å tjene skapelsen og Gud. Trær og alt som lever i skogen er knyttet til oss mennesker og er viktig i vår teologi. Vi har et ansvar for å beskytte naturen. Trær er planetens lunger, de er del av livet, sier han.

Med norsk støtte

Kirkens Nødhjelp har allerede støttet pilotprosjekter ved seks kirker og klostre for å lære hvordan skogene best kan bevares og hvordan de kan utvides.

---

Etiopias treplantingsprogram

  • Etiopias statsminister Abiy Ahmed lanserte i 2019 en treplantingsaksjon.
  • Med en årlig treplantingsdag skal mer enn 4 millioner trær være plantet.
  • Regjeringens mål er å doble skogdekket i landet innen 2025.

---

I første omgang skal Kirkens Nødhjelp, med støtte fra Norad, skalere opp pilotprosjektet med å omfatte 1.500 ulike religiøse institusjoner i landet.

Slik vil Kirkens Nødhjelp skape samarbeid mellom religiøse samfunn og lokalsamfunn, hvor målet blir å utvide, ved å doble skogområdene i løpet av de neste fem årene.

Les mer om mer disse temaene:

Cathrine Northug

Cathrine Northug

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion