Religion

Jehovas vitner mener det finnes bedre alternativer til blodoverføring – men møter faglig motstand

BLODOVERFØRING: Donorblod er forbundet med alvorlige risikoer, argumenterer Jehovas vitner, som mener at også barn i trossamfunnet bør få slippe blodoverføring. Men fra fagfolk møter argumentene deres kraftig motbør.

– Jehovas vitner setter livet høyt og ønsker den beste medisinske behandlingen for seg selv og barna sine. De ber om behandlingsmetoder som ikke innbefatter blodtransfusjoner, skriver Dag-Erik Kristoffersen, talsperson for Jehovas vitner i Skandinavia i en e-post til Vårt Land.

I helgen skrev Vårt Land om et tidligere vitne, Jan Frode Nilsen, som kritiserer en fersk studieartikkel på norsk fra Jehovas vitner. Der står det «Vær villig til å legge livet ditt i Jehovas hender». En 15-åring som nektet blodoverføring og døde, blir trukket fram som en påminnelse.

«Med denne artikkelen oppfordres norske barn til å bli martyrer, og det med støtte fra den norske stat», uttalte Nilsen, som brøt ut etter 35 år i Jehovas vitner.

– Rett og slett feil

På spørsmål fra Vårt Land om foreldre bør nekte blodoverføring til barn dersom andre alternativer ikke er tilgjengelig i en akutt situasjon, svarer Jehovas vitners talsperson blant annet at «vitenskapelige studier har konkludert med at pasienter, inkludert barn, som får en slik behandlingsmetode har like gode eller bedre utfall sammenlignet med pasienter som aksepterer allogene blodtransfusjoner».

Allogen blodtransfusjon betyr i denne sammenhengen blodoverføring der blodet kommer fra et annet menneske.

Men denne påstanden avviser professor emeritus ved Universitet i Oslo, Ulf E. Kongsgaard. Han er tidligere overlege ved Universitetssykehuset i Oslo og har i en årrekke engasjert seg i de medisinfaglige utfordringer som kan oppstå i møte med ­Jehovas vitner.

– Det er rett og slett feil. Et stor antall kirurgiske inngrep går bra uten blodtransfusjoner, men ved noen spesielle operasjoner er man hundre prosent avhengig av blodtransfusjoner fra andre mennesker, sier Kongsgaard.

‘Svært liten risiko’

Jehovas vitners talsperson, Dag-Erik Kristoffersen, skriver videre at donorblod dessuten er forbundet med alvorlige risikoer som ikke kan elimineres.

---

Jehovas vitner

  • Jehovas vitner er et religiøst trossamfunn. De lærer at Bibelen er skrevet av Gud (Jehova), ved hjelp av forfattere som var under Guds ledelse. Derfor forstås Bibelen som Guds ufeilbarlige og pålitelige ord og den eneste nødvendige veilederen i alle livets spørsmål.
  • Jehovas vitner tar ikke imot blodoverføring først og fremst av religiøse grunner. De mener både Det gamle og Det nye testamente er tydelige på at de skal holde seg unna blod.
  • Ifølge egen statistikk var Jehovas vitner i 2020 virksomme i 240 land og hadde 8 424 185 medlemmer (aktive forkynnere) fordelt på 120 387 menigheter. Barn og andre som ikke er aktive forkynnere kommer i tillegg.

Kilde: Store norske leksikon og jw.org

---

– Det er heller ikke riktig, sier Kongsgaard, og fortsetter:

– Enhver behandling og ethvert medikament har en liten risiko knyttet til seg, også blodtransfusjoner. Men med det blodbanksystemet vi har i Norge, og for så vidt over hele den vestlige verden, er risikoen svært liten.

Kristoffersen understreker i e-posten at Jehovas vitners valg om å nekte blodoverføringer i hovedsak er basert på deres forståelse av Bibelens bud, men at han mener at disse er i tråd med «den høyeste standarden for medisinsk behandling».

– Som kjærlige foreldre betrakter Jehovas vitner livet som hellig og verdsetter sitt gudgitte ansvar for å ivareta alle behov deres barn har. Foreldre som er Jehovas vitner ønsker å ha den samme rettigheten som alle andre kjærlige foreldre, til å velge den beste medisinske behandling for barna sine, skriver Kristoffersen.

Religionsfrihetens grense

Leder i Norsk barnelegeforening, Elisabeth Selvaag, påpeker at religionsfriheten har en klar grense når det gjelder medisinsk behandling til barn under 18 år.

– I helsevesenet strekker vi oss langt for å imøtekomme den enkelte pasient og den enkelte families overbevisning og kulturelle egenart. Når det gjelder barn har vi imidlertid noen absolutte grenser. Foreldre har ikke anledning til å nekte sitt barn livsviktig behandling. Det gjelder ikke bare blodoverføring, men er et generelt prinsipp.

Elisabeth Selvaag, leder, Norsk Barnelegeforening

Samtidig skal barnet bli hørt, påpeker Ulf E. Kongsgaard.

– Også hvis barnet er for for eksempel åtte år?

– Det er ikke definert en alder i loven. Men hvis barnet virker voksent, noe jeg ser for meg betyr en alder fra 14-15-års alderen, og viser forståelse for situasjonen, skal det bli hørt. Men det betyr ikke nødvendigvis at man ikke gjennomfører blodtransfusjonen. Men som lege kvier man seg så klart for å gi en behandling til mennesker som ikke ønsker den, sier han.

Den tidligere overlegen forteller at Legeforeningen har gjennomført en kampanje kalt Kloke valg, der et av temaene var å redusere antallet unødvendige blodtransfusjoner.

Vårt Land har sendt Kongsgaards innvendinger til Jehovas vitners avdelingskontor i Skandinavia. «Vi vil gjerne komme med et svar, men vi har ikke mulighet til det innen den tidsfristen du har satt. Men vi sender et svar i løpet av noen dager», opplyser de.

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Marit Mjølsneset

Marit Mjølsneset

Marit Mjølsneset er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion