Religion

Klarsignal til ny moské i Bergen

BYPLANLEGGING: Byrådet gir klarsignal til å bygge moské på Jekteviken. Etter en langvarig prosess, med utfordringer og plassmangel, puster prosjektlederen lettet ut.

– Vi er veldig glade for at byrådet forstår og prioriterer våre behov. Dette har allerede vært en lang prosess, og vi ser nå frem til å komme videre med planene, sier prosjektleder Faicel Chaaibi i Bergen moské.

Byrådet tillater Bergen moské å gå videre med planene om å bygge ny stor-moské, skriver Bergens Tidende.

Det står allerede en moské på Jekteviken, men planen er nå å bygge ut moskeen på nåværende tomt. Moskébygget er planlagt på 1500-3000 kvadratmeter, for mellom 1000 og 1500 mennesker på grøntområdet Blaauwengen.

Den langvarige debatten om plasseringen har imidlertid bydd på utfordringer for muslimene i Bergen by.

Plassmangel og utsendte imamer

Prosessen går tilbake til 2007 og 2008 da moskeen søkte om utbygging sammen med studentboligene i Bergen. Siden den gang har behovet for en moské vært stort.

– Det har vært veldig utfordrende. Ikke minst sikkerheten med tanke på brann, tetthet og potensielle terrorhendelser, forteller Chaaibi.

I dag har Bergen flere moskeer, men det er tilgangen til en sentral moské som har vært viktig. Prosjektlederen forteller at moskeen blir benyttet av både besøkende turister og egne medlemmer i Bergen.

Antallet medlemmer ligger i dag på 3000 i hele det nye storfylket Vestlandet, men Chaaibi forteller at rundt 70 og 80 prosent av medlemmene holder til i Bergen. Han forteller videre at det har vært en økning på grunn av flyktninger og innflyttere fra andre byer.

– Vi har måttet sende imamer fra moskeen i sentrum til andre mindre filialer på Knarvik og Sotra på grunn av plassmangel, og hatt fredagsbønn på to tidspunkter for å inkludere alle medlemmene. Til tross for utfordringene har vi klart å holde hodet over vann, sier Chaaibi.

- Den siste grønne lungen

Naboene på Jekteviken reagerer på at den resterende grøntflekken på tomten vil forsvinne. Tormod Carlsen, styreleder i Bergenbyliv, som representerer naboene til moskeen i Jekteviken, kommenterer byrådets avgjørelse på Facebook.

– Veldig skuffet over at byrådet åpner for å bygge ned også den siste grønne lungen i Jekteviken. Sydnes & Nøstet Vel og mange beboere har lagt mye arbeid i å finne andre løsninger, etter at det forrige byrådet på en lite ryddig måte, og mot alle faglige råd, sa ja til at moskeen kunne starte en planprosess, skriver Carlsen.

Han uttrykker samtidig forståelse for det akutte behovet for en moské i Bergen.

– Vi skjønner at dette er vanskelig, og at moskeen trenger mer plass. Moskeen er hjertelig velkommen til å forbli i strøket. Nettopp derfor har vi jobbet så hardt med å finne alternative løsninger, skriver han videre i sin kommentar på Facebook.

Byrådet gir grønt lys

Nybygget skal primært brukes som bønnehus, men også som plass for moskéens omfattende samfunnsarbeid, som blant annet familierådgivning, trosopplæring, leksehjelp og ungdomsarbeid.

– Moskeen har et akutt behov for større areal, og har hatt det i mange år. Samtidig ber vi om at moskeen tar så mye hensyn til de grønne verdiene i området som mulig, sier byråd Thor Haakon Bakke (MDG) til Bergensavisen, og fortsetter:

– Vi håper at man vil klare å kombinere ny moske med et grøntområde som vil bli mer brukt enn det som ligger der i dag, selv om det grønne arealet vil bli noe mindre enn i dag.

Alternative plasseringer

Alternative løsninger om plassering, har vært en lang diskusjon. Åtte forslag har blitt drøftet, hovedsakelig ved Gassverktomten og Dokken.

Chaaibi forteller at moskeen har vært åpen for alle forslag, men at utbyggingen på nåværende tomt var den beste plasseringen.

– Gassverktomten er fin, men innebærer store kostnader, plassproblemer og langt tidsperspektiv. På nye Dokken vil det ta 15 år før en ny moske kan være klar. Da er eksisterende tomt mye bedre, sier Chaaibi, som forteller at han ønsker å bevare et godt naboforhold.

– Vi er veldig lei oss for at vi ikke klarer å finne en løsning som tilfredsstiller alle parter. Vi kommer til å ha flere informasjonsmøter, lytte til høringsuttalelser, og ivareta naboenes behov så godt som mulig, sier Chaaibi.

Det er uvisst når byggingen starter og hvor mye penger den vil koste Chaaibi anslår likevel at de vil starte i 2022 eller 2023.

Les mer om mer disse temaene:

Cathrine Northug

Cathrine Northug

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion