Religion

Tidligere medstudent om Manshaus’ kristentro: – Det var plutselig, manisk og intenst

TERROR: I en ny NRK-dokumentar forteller medstudent og medlemmer av den læstadianske forsamlingen i Trøndelag om terroristen Philip Manshaus sin interesse for kristen tro.

– Plutselig hadde han en liten pocketbibel på innerlomma til enhver tid, forteller Benjamin Aas om Philip Manshaus i en ny NRK-dokumentar om terroristen. Aas gikk på folkehøyskole sammen med Manshaus.

Dette var det første tegnet på at Manshaus hadde fått øynene opp for kristendommen. Aas beskriver terroristen sin interesse for kristen tro som dramatisk, og forteller at han stadig vekk ble observert sittende og nilese Bibelen.

– Det var plutselig, manisk og intenst, sier han.

– Var interessert i kristendom

Manshaus oppsøkte i løpet av denne tida læstadianske menigheter, både i Trondheim, nær folkehøyskolen han gikk på, og i Oslo. Deltagelsen i menigheten snakket han også om under rettssaken mot ham, da han fortalte at han satte pris på læstadianernes sterke vektlegging av det han kaller «den kristne tradisjon».

Oddbjørn Landsem, predikant i Den læstadianske forsamling i Trondheim, forteller i NRK-dokumentaren at Manshaus’ besøk i menigheten gav ham et tydelig inntrykk av at han var interessert i kristendom.

Predikat i samme menighet, Kjetil Landsem, uttaler seg også om sitt inntrykk av den unge terroristen.

– Jeg tror han var nysgjerrig på å lære, sier han.

– Han var interessert og fulgte nøye ned.

Videre bekrefter de to predikantene at menigheten har en konservativ kristen praksis. Vårt Land har tidligere intervjuet et tidligere medlem av trossamfunnet, som mener Philip Manshaus kan ha blitt trukket mot læstadianske forsamlinger på grunn av deres skepsis til islam og muslimer. Informasjonsansvarlig i trossamfunnet Vidar Bolle avviste den gang kritikken.

– Det rant en tåre

Da Manshaus hadde ferie fra folkehøyskolen, og var hjemme i påska, oppsøkte han menigheten i Oslo. Predikant Allan Angelsen forteller at Manshaus var tilbaketrukket, men åpnet seg opp for andre medlemmer under en ungdomskveld.

– Han ytret noen tanker og fortalte om erfaringer han hadde gjort seg. Og om sin bakgrunn.

Han forteller at Manshaus ble rørt i sin samtale med deltagerne.

– Jeg så at det rant en tåre på Manshaus sitt kinn.

Hva den unge mannen hadde sagt i denne samtalen, kom ikke fram. Men predikanten mener at ingenting av det som ble sagt vekket noe bekymring hos ham.

---

Læstadianismen

  • I Norge finnes det tre retninger innen læstadianismen:
  • De førstefødte. Finnes i Finnmark, Troms og Nordland og har Gällivare i Sverige som sitt sentrale samlingssted.
  • De småførstefødte, også kjent som Alta-retningen, har Tornedalen og Österbotten som sitt åndelige sentrum.
  • Lyngen-retningen. Har sitt samlingssted i Skibotn og finnes bare i Norge.

Kilde: NTB, SNL

---

Les mer om mer disse temaene:

Ida Helene Benonisen

Ida Helene Benonisen

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Religion