Religion

Bollestad: - Jeg forstod ikke hvor store konsekvenser dette ville få for livet mitt

SEKSUELL TRAKASSERING: Etter at Olaug Bollestad fortalte sin historie om seksuell trakassering, har hun blitt kontaktet av nærmere 100 personer. Alle med en liknende historie som hennes.

Gamle og unge. Eldre og nyere historier. Mellom 80 og 100 personer har kontaktet Bollestad med historier om seksuell trakassering. Nå håper hun flere varsler og får hjelp. Hennes egen opplevelse skulle prege så mange aspekter av livet hennes, før hun fikk hjelp.

---

Seksuell trakassering

  • Seksuell trakassering er uønsket seksuell oppmerksomhet som har som formål eller virkning å være krenkende, skremmende, fiendtlig, nedverdigende, ydmykende eller plagsom.
  • Kan forekomme i mange ulike varianter og kan være både fysisk, verbal og ikke-verbal (kroppsspråk).
  • Kan være alt fra seksuelle kommentarer om kropp og utseende, simulering av seksuelle bevegelser, klåing, tafsing, berøring til seksuelle overgrep. Visning av bilder og videoer med seksuelt innhold vil også være seksuell trakassering.

Kilde: Arbeidstilsynet

---

Skyldte på ryggen

Som en virvelvind på en døsig sommerdag kommer Olaug Bollestad inn i lokalene til Kirkelig Ressurssenter i Oslo. Landbruksministeren er forsinket fra en høring i Stortinget om grisens kår og jordbruksoppgjøret. Nå skal hun snakke om noe langt mer personlig.

Som Vårt Land tidligere har skrevet om, er Bollestad bokaktuell med en selvbiografi, der hun for første gang forteller i detalj om den seksuelle trakasseringen hun ble utsatt for som ung kvinne i en menighet.

Den da 22 år gamle Bollestad kom seg ut av grepet til den mye eldre misjonslederen som hadde befølt henne på kontoret med den lydtette døren. Etter at hun strenet ut av bygget hun aldri skulle vende tilbake til, sykemeldte hun seg. Men ikke for at hun var utsatt for grov seksuell trakassering.

– Jeg skyldte på ryggen, forteller hun.

Olaug Bollestad besøker Kirkelig Ressurssenter mot vold og seksuelle overgrep.

– Forstod du da hvor alvorlig det du hadde blitt utsatt for var?

– Nei, jeg forstod ikke hvor store konsekvenser dette ville få for livet mitt.

– Når forstod du det?

– Jeg merket hva det gjorde i mitt forhold til Jan Frode, sier hun om mannen hun er gift med. Hun som egentlig er god til å vise at hun er glad i mannen sin, merket at opplevelsen hemmet henne i det.

«Du må tåle såpass»

Bollestad har tidligere fortalt om opplevelsen sin i religiøse samlinger. Til dels har hun fått gode tilbakemeldinger. Men hun har også fått bemerkninger som «Var det vits i å komme med dette nå?», eller «Du må tåle såpass».

Men Bollestad tåler ikke slike overtramp, hverken mot seg selv eller andre. Hun hytter med nevene og sier flere ganger under intervjuet hvor «forbanna» hun har vært for hva den lederen utsatte henne og andre for.

En veileder med helsefaglig utdanning og en kristen tro hjalp henne etterhvert å bearbeide hendelsen. Nå håper hun at alle de som har kontaktet henne, også kan finne mot til å fortelle og bearbeide sine historier.

Olaug Bollestad besøker Kirkelig Ressurssenter mot vold og seksuelle overgrep.

– Du er jo en statsråd med et stort apparat rundt deg, og fikk etter hvert en biograf du stolte på til å fortelle historien din i bokform. Hva er ditt råd til de med liknende historier som ikke har de ressursene du har tilgang til?

– Man kan skape et ankerfeste i lokalmiljøet, fortelle om det til noen man kjenner. Kanskje de kan fortelle hvor man kan få hjelp, sier hun.

Tror de bare har sett toppen av isfjellet

Tidligere i juni uttalte leder for Kirkelig Ressurssenter mot vold og seksuelle overgrep, Anne Louise Skoland, til Vårt Land at hun mente en god del av metoo-oppgjøret i Kirke-Norge allerede var tatt.

– Vårt inntrykk er at det er mindre henvendelser om seksuell trakassering nå, fordi man har tatt brodden av dette tidligere, sa Skoland. Men hun er sikker på at langtfra alle historier har kommet frem i lyset.

Olaug Bollestad besøker Kirkelig Ressurssenter mot vold og seksuelle overgrep.

– Det er et isfjell, vi har fått toppen av et isfjell, sier Skoland. Men hun og kollegene tror på en Bollestad-effekt.

– Når du hører at andre har vært utsatt for det samme, så tør flere å stå frem, hevder Anne Marie Østhus. Hun er rådgiver ved Kirkelig ressurssenter.

– Har dere fått flere henvendelser etter at Olaug Bollestad sin historie ble kjent?

– Vi har fått et par, sier Skoland.

Ansvarlig for mannsarbeidet ved Kirkelig Ressurssenter, rådgiver Einar E. Edland, oppfordrer spesielt overgrepsutsatte menn å henvende seg.

- Vår erfaring er at fortielsen er enda større blant menn, sier han.

Snakk om sex som man snakker om brødskive

Kirkelig Ressurssenter er et tilbud til dem som har blitt utsatt for overgrep og behøver råd om hvordan de skal ta saken videre. I tillegg jobber de med kursing i menigheter. Der blir skammen, synden og berøringsangsten for å snakke om seksualitet behandlet med opplysning.

– Seksualitet er noe vi også snakker om som noe positivt, sier Østhus.

– Mange trenger å vite hva som er et sunt og godt seksualliv, supplerer Turid Skorpe Lannem. Hun jobber som rådgiver og administrasjonsleder ved Kirkelig Ressurssenter.

Bollestads råd er klart:

– Jeg snakket med barna mine om seksualitet som om jeg skulle snakke om brødskive, sier hun og blir alvorlig.

– Og ekteskapskurs. Det anbefaler jeg. Å snakke om seksualitet i kirkelig sammenheng er ekstremt viktig, sier hun.

Olaug Bollestad og Anne Marie Østhus er bekjente. De har studert sammen.


Les mer om mer disse temaene:

Inger Lise Hammerstrøm

Inger Lise Hammerstrøm

Inger Lise Hammerstrøm er journalist i Vårt Lands nyhetsavdeling.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Religion