Religion

Stilte opp i NRK-gladsak om bryllup – ble hetset i kommentarfeltet

NETTHETS: Bruden er kristen og brudgommen er muslim. Det som skulle være en positiv nyhet om gjennomføringen av et stort bryllup, ble til en lang strøm av hatefulle kommentarer om brudeparets religioner.

På søndag ble NRK-saken, som handler om at paret Anna-Safia Moholdt og Mohammed Ismail nå har mulighet til å feire drømmebryllupet sitt, publisert delt på NRK Nyheters sosiale medier.

Under saken på Facebook dukket det opp en rekke kommentarer rettet mot paret. Moholdt er kristen og Ismail er muslim, noe flere i kommentarfeltet uttrykte motstand mot. Noen mente blant annet at hun kom til å bli tvangskonvertert til Islam og steinet.

Drammen Tidende meldte om saken først.

Kommenterer av uvitenhet

– Jeg blir først og fremst sjokkert. Jeg var kanskje naiv, men jeg tenkte ikke at det var så mange som var fiendtlige innstilt til religion, sier Moholdt til Vårt Land.

Hun forteller at hun aldri har opplevd slike kommentarer rettet mot seg selv og forloveden før. Det til tross for at hun har nærmere 60.000 følgere på det sosiale mediet TikTok, og har opplevd at enkelte har reagert negativt på ting hun legger ut.

– Jeg kan få negative kommentarer på TikTok også, men de kan jeg lese, og synes det nærmest er morsomt. De er også mer banale, som at de synes jeg bruker for mye sminke. Det er noe annet når det også går ut over noen jeg er glad i, forteller Moholdt.

Musiker Anna-Safia Moholdt sang på audition på The Voice på TV2.

Hun legger til at hun opplevde kommentarene på NRKs Facebook-side som mer målrettet og diskriminerende enn de hun selv får på TikTok.

– Jeg tror de som kommenterer gjør det av ren uvitenhet, for de kjenner jo oss ikke. Det er synd hvis folk tror på det som blir skrevet. Det er trist at de tror vondt om forloveden min bare fordi han heter Mohammed Ismail og ikke er norsk.

I en TikTok-video på sin egen kanal deler Moholdt selv noen av kommentarene og forklarer hvordan de har gått inn på henne:

Minoritetspersoner mer utsatt

En rapport fra Institutt for samfunnsforskning (ISF) har forsøkt å kartlegge deltagere i opphetede og aggressive nettdebatter. Forsker ved instituttet, Audun Fladmoe, forteller at det er tendenser til likheter mellom dem som velger å ytre seg i kommentarfelt.

– Av dem som innrømmer å stå bak hatefulle ytringer på nett, viser det seg å være en overrepresentasjon av folk med innvandringskritiske holdninger. I tillegg er minoritetspersoner mer utsatt for hatefulle ytringer, sier han til Vårt Land.

Han trekker parallell til saken om Lan Marie Berg, der politiet har vurdert å starte etterforskning av truslene som har blitt rettet mot henne.

Audun Fladboe

Anna-Safia Moholdt er halvt marokkansk, mens forloveden har libanesisk opphav.

– Slik adferd viser seg å være lite representativ. Rapporten viser at kun 1–2 prosent av befolkningen jevnlig skriver netthets i form av hetsende, rasistiske eller hatefulle ytringer, sier Fladmoe.

Selv om rapporten ikke sier at deltagerne i aggressive nettdebatter er utpreget religionskritiske, forteller Fladmoe at annen forskning viser at negativ holdning til innvandring svært ofte henger sammen med negativ holdning til islam.

Positive meldinger

Til tross for at Anna-Safia Moholdt opplevde netthetsen som sjokkerende og trist, forteller hun at det også har kommet noe positivt ut av opplevelsen.

– Jeg tror nesten jeg har hatt godt av å se hva folk mener. Nå vet jeg enda mer at jeg ikke kan gjøre alle fornøyd, men at jeg i hvert fall er fornøyd selv.

Paret har planlagt en borgerlig vielse og bryllupsfest med både arabiske og norske innslag.

I tillegg dukket det i kjølvannet av de negative Facebook-kommentarene opp mange positive meldinger og gratulasjoner.

– Det var mange som støttet meg også, så det er jeg glad for.

Les mer om mer disse temaene:

Liv Mari Lia

Liv Mari Lia

Liv Mari Lia er tilknyttet Vårt Land som journalist i religionsavdelingen.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Religion