Religion

Jørgen Aass går av som styreleder for P22

P22: Etter 30 år som styreleder gikk Jørgen Aass torsdag av som styreleder for Stiftelsen P22. Lars Rise tar over.

Skiftet av styreleder fant sted under en markering i Oslo der Aass (74) ble takket av.

– Mange mirakler

– Jeg har sett en mengde mirakler i dette arbeidet, og jeg er overbevist om at ingenting slår det Gud kan gjøre for mennesker som er i desperat behov for hjelp, sa Aass blant annet i sin avskjedstale til styret, ansatte og inviterte venner av virksomheten.

P22 ble opprettet i 1979, og han kjente godt til arbeidet. Da virksomheten fikk vansker drøyt ti år senere, engasjerte Aass seg for å sikre videre drift. Ettersom P22 var teknisk konkurs, etablerte han en stiftelse som kunne ta virksomheten videre, og han ble fra starten av styreleder for den.

Turbulente år

De seneste årene har det vært preget av uro i stiftelsen. Før jul 2019 uttrykte en gruppe ansatte mistillit til Aass. De var blant annet kritiske til størrelsen på honoraret hans og opptredenen hans overfor enkelte medarbeidere. Dette resulterte i at Aass midlertidig trakk seg fra styreledervervet.

Gjennom våren 2020 ble kritikken blitt behandlet av et forsoningsutvalg bestående av tre styremedlemmer. Utvalget konkluderte med at mistilliten mot Aass var grunnløs, noe som ble formidlet til staben da Aass returnerte som styreleder i august 2020. Elleve ansatte sa opp sine stillinger da de fikk vite at Aass returnerte som styreleder.

Begynnelsen

På møtet torsdag fortalte Jørgen Aas om den første rusmisbrukeren han traff og fikk anledning til å hjelpe bort fra heroinavhengigheten. Det skjedde tidlig på 1970-tallet da han var leder for Guds Fred-fellesskapet i Oslo og kom i kontakt med mange narkomane.

Aass takket torsdag alle som på ulike måter har hjulpet P22 så folk i nød har kunnet få en utstrakt hånd. Han trakk fram både ansatt omsorgs- og helsepersonell, givere og forbedere.

– Mitt store privilegium gjennom disse årene har vært å møte alle som har vært gjennom opplegget hos oss og som vitner om Jesus som det største som har hendt dem. Bak slike vitnesbyrd står det ofte mange hjelpere, sa den avtroppende styrelederen.

---

P22

· Navnet P22 har sin opprinnelse i adressen der virksomheten startet, i Pilestredet 22 i Oslo, hvor Frelsesarmeen og Kristenfolkets Edruskapsråd var involvert.

· P22 ble opprettet i 1979 av Frelsesarmé-offiseren Aase Marti, men ble lagt ned i 1990 da virksomheten gikk konkurs.

· Etter et kort opphold opprettet Jørgen Aass samme år Stiftelsen P22 slik at arbeidet kunne fortsette.

· P22 er en del av paraplyorganisasjonen KRAFT (Kristent Rehabiliterings Arbeid og Forebyggende Tiltak) som samler ulike kristne rustiltak.

· Virksomheten ble i noen år drevet i Osterhausgata 11 før den i 2015 flyttet til Lovisenberggata 11, like ved Lovisenberg sykehus.

· 10. juni, 2021 gikk Jørgen Aass av som styreleder, og Lars Rise tok over ledelsen av styret som er selvsupplerende.

---

Rød tråd

Guds Fred-miljøet kom tidlig i kontakt med narkomane, noe som var forholdsvis nytt i Norge på denne tiden. Aass ser på rusarbeidet som en rød tråd i et flere tiår langt engasjement, fra Guds Fred-tiden, ved omsorgssenteret Styve Gard på Voss og så etter omdannelsen av P22 i 1990.

– Jeg har brukt mye tid og krefter gjennom årene på arbeid mot rus, sier han.

P22 startet med Frelsesarme-offiseren Aase Marti som hadde en visjon om at narkomane i Oslo skulle ha et sted der de kunne komme rett inn fra gata og få tilbud om rehabilitering.

Hun ble etter noen år beordret til tjeneste i Sveits sammen med sin mann, og noen år senere fikk virksomheten økonomiske problemer. Da lå det an til avvikling, men Aass fikk på noen uker samlet inn en halv million kroner i sin omgangskrets slik at tilbudet kunne opprettholdes, og Stiftelsen P22 ble etablert på ruinene av den gamle virksomheten.

– Jeg var egentlig opptatt med andre ting og hadde ikke tid til dette, men jeg kunne heller ikke la denne sjansen til å opprettholde et godt diakonalt arbeid gå fra oss. Clouet var at vi fikk dratt med oss videre den avtalen som P22 hadde med Oslo kommune, sier han.

Lovord om etterfølgeren

Aass omtalte sin etterfølger, Lars Rise (66), som en mann med mye ledererfaring og viste blant annet til hans to perioder som stortingsrepresentant for Kristelig Folkeparti og hans store nettverk. Siden 2005 har Rise eid og drevet reiselivsbedriften Langesund Bad.

Les mer om mer disse temaene:

Kristelig Pressekontor

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal jobber i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion