Religion

Lovsang, lange møter og en mutant: Disse faktorene har gitt gode kår for koronaviruset

MENIGHETSMITTEN: Mange menigheter har blitt hardt rammet av koronaviruset. Vårt Land har kartlagt smitteutbrudd i religiøse sammenhenger.

– Det var begeistring og folk var glade for å samles. Så kom bomba to dager senere, forteller Marte-Iren Lade på telefon fra Stad. Hun er daglig leder ved Fjordly ungdomssenter.

Da hun i november arrangerte et bønnemøte, var det uvanlig mange påmeldte. Nå skulle de endelig samles. Smittevernreglene ble fulgt til punkt og prikke. Likevel ble en tredjedel av deltagerne smittet.

Vårt Land har kartlagt smitteutbrudd i menigheter i Norge under pandemien. Ved hjelp av medieovervåkningsverktøyet Retriver har vi registrert alle smitteutbrudd knyttet til menigheter som er omtalt i norske medier det siste året. I tillegg har vi snakket med kommuneoverlegene i en rekke av disse kommunene for å få nøyaktige tall på smittede, samt detaljer om arrangementet. Oversikten er ikke fullstendig, men den viser noen fellestrekk:

  • De aller fleste har fulgt smittevernrådene til punkt og prikke.
  • De smittede har vært samlet i samme rom over lang tid.
  • Det har vært allsang eller lovsang.

Lovsang kan ha bidratt til mer spredning

– Ved den første kartleggingen ble vi overrasket over hvor mange som ble smittet, forteller kommuneoverlege i Stad, Thomas Vingen Vedeld, om smitten på Fjordly ungdomssenter.

Enda mer overraskende var det hvor lang avstand det hadde vært mellom smittekilden og en av de smittede.

– Det var en som satt med vesentlig større avstand enn to meter fra den smittede. Da begynte vi å forstå hvor smittsomt sang var, forteller Vedeld.

Han opplyser at de ikke har grunnlag for å tro noe annet enn at smitten kom inn med kun én person i menigheten den novemberdagen.

OVERRASKET: Kommuneoverlege i Stad, Thomas Vingen Vedeld ble overrasket over hvor mange som ble smittet på bedehustreffet ved Fjordly ungdomssenter.

I mars ble bedehusmiljøet på Askøy hardt rammet av et smitteutbrudd. Til tross for at menighetene skal ha vært opptatt av avstand og deltagerne har brukt munnbind på vei inn og ut av bedehusene.

Det hjalp ikke. Til sammen 67 personer fikk smitten med seg hjem fra samlinger i til sammen fire forskjellige bedehus. Kommuneoverlegen tror lovsangen kan ha spilt en sentral rolle i smittespredningen.

– I lovsang er det mye bevegelse og gjerne med armene. Det kan ha bidratt til å spre smitten rundt i luften, forteller Kristin Cotta Schønberg. Hun er kommuneoverlege i Askøy kommune.

Både Schønberg og Vedeld forteller at de i etterkant av smitteutbruddene har rådet menighetene til å unngå felles sang så lenge det er pandemi.

---

Smittevernveileder for Den norske kirke

  • 2 meters avstand ved innendørs allsang. Dette gjelder kun i kommuner med høyt smittetrykk.
  • Tillatt med 50 deltakere uten fast tilviste plasser.
  • 200 deltakere med faste tilviste plasser.
  • Man kan krysse kommunegrensen for å delta i gudstjeneste, men det anbefales ikke hvis man kommer fra en kommune med høyt smittetrykk.

Kilde: Smittevernveileder for Den norske kirke

---

Supersprederepisode

I Trondheim og flere av nabokommunene pågår fortsatt sporingen av smittetilfeller knyttet til en religiøs samling i Melhus kirke den 8. mai i år. Så langt har Melhus, Trondheim og Orkdal registrert om lag 40 smittede knyttet til arrangementene, som hadde listeført 51 deltagere, ifølge Adressa.

– Det er en supersprederepisode, sier Tove Røsstad. Hun er kommuneoverlege i Trondheim.

Også hun har merket seg at synging og opphold i samme rom over tid, gir gode forhold for koronaviruset.

SPORER SUPERSPREDEREPISODE: Kommuneoverlege i Trondheim, Tove Røsstad driver fortsatt med smittesporing etter en religiøs samling i Melhus kirke for en måned siden.

– Det var en lang gudstjeneste med mye sang, forteller Røsstad.

I Trondheim og på Askøy er det virusvarianten B 1.1.7. som har skyld i utbruddene. Mutanten oppsto først i Storbritannia og er mer smittsom enn den opprinnelige varianten.

Det er ifølge FHI B 1.1.7. som er dominerende i Norge nå, med 93 prosent av smittetilfellene.

Samlet over 100 til allsang. 4 ble smittet.

I begynnelsen av mai samlet Livets senter på Hamar 120 mennesker personer til gudstjeneste og allsang. Blant deltakerne var det noen med koronasmitte, men kun fire personer testet positivt etter arrangementet.

Kommuneoverlegen i Hamar mener det kan være tilfeldigheter som gjør at noen menigheter får mye smitte og noen får lite, etter samlinger med allsang.

– Ventilasjon og luftfuktighet er også faktorer som spiller inn på smittespredningen. Og så er det noen individer som smitter mange, og andre nesten ingen. Hvorfor det er sånn vet vi ikke sikkert, sier Ketil Egge.

Kommuneoverlegen mener de nye smittevernrådene, som råder til to meter avstand i begge retninger ved allsang, bør være tilstrekkelig for å unngå smittespredning.

– Men vi har ikke veldig god oversikt eller empiri om dette. I hvert fall har ikke jeg det som kommuneoverlege for fire kommuner, avslutter Egge.

Skeptisk til om to meter er nok

Fjordly ungdomssenter hadde hyret inn en musiker til arrangementet den novemberdagen i fjor. I to timer underholdt han med blant annet sang fra scenen. På den tiden visste de lite om at sang hadde potensial til å spre viruset langt ut over de to meterne som helsemyndighetene har anslått.

– Et gammelt ektepar som satt helt bakerst, langt unna han som sang på scenen, ble smittet, forteller Marte-Iren Lade.

MØTTE FORSTÅELSE: Leder ved Fjordly ungdomssenter, Marte-Iren Lade, forteller at de ble møtt med forståelse og støtte etter smitteutbruddet.

Hun regner ut at de satt omtrent 7–8 meter unna den smittede. Med forbehold om at de kan ha passert hverandre i gangen, er hun fortsatt overrasket over hvor langt ut i rommet viruset klarte å spre seg.

– Våre smitteverntiltak var fokusert på dråpesmitte, ikke luft, forteller hun.

Torsdag hadde de for første gang på et halvt år et åpent arrangement ved Fjordly igjen. Da med stort sett fullvaksinerte pensjonister i salen. Men enn så lenge unngår de stort sett allsang i det lille lokalet.

– I kirkene har de allsang, men der er det god plass og høyt under taket. Vi har det ikke så romslig, så vi er mer forsiktige. Uansett er jeg skeptisk til om to meter er nok, sier Lade.

Les mer om mer disse temaene:

Inger Lise Hammerstrøm

Inger Lise Hammerstrøm

Inger Lise Hammerstrøm er journalist i Vårt Lands nyhetsavdeling.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion