Religion

Krik hjelper tidligere partner med nytt skattekrav: – Ikke nok, mener KFUK-KFUM Global

SKATT: Lederne i Chrisc Tanzania fryktet fengselsstraff, på grunn av et skattekrav fra tiden de samarbeidet med Krik. Nå hjelper Krik søsterorganisasjonen betale et nytt skattekrav. Men Krik gjør ikke nok for å rydde opp etter seg, mener kritiker.

– Krik hjalp nylig Chrisc Tanzania med et nytt skattekrav rettet mot Kriks internasjonale konto i Tanzania.

Det bekrefter generalsekretær Vegard Husby i Krik. Den kristne idrettsorganisasjonen har tidligere hatt et svært tett samarbeid med Christian Sports Contact Tanzania (Chrisc) – så tett at de burde bidra til å nedbetale et skattekrav som myndighetene har rettet mot den kristne idrettsorganisasjonen i Øst-Afrika, mener daglig leder for Chrisc Tanzania, Elly Omondi.

– Vi mener Krik er delvis ansvarlig for kravet i perioden 2015-2017, for da var Krik ansvarlig for den økonomiske styringen av Chrisc Tanzania. Det inkluderer ansettelse og signering av alle personalkontrakter, betaling av kontorleie og generell kontoradministrasjon, uttalte Omondi til Vårt Land i august i fjor.

Han kunne den gang fortelle at lederne i Chrisc risikerer bøter og fengselsstraff, fordi de ikke har midler til å betale et tilbakevendende skattekrav fra landets skattemyndigheter. Kravet, som de mottok i 2019, er på om lag 82.000 kroner og gjelder for årene 2015 til 2018.

Krik trakk seg fra samarbeidet med Chrisc Tanzania i 2018.

---

Christian Sports Contact (CHRISC)

  • Kristen Idrettskontakt (Krik) har vært engasjert i idrettsarbeid og bistand i Øst-Afrika siden 1993.
  • Gjennom arbeidet har selvstendige søsterorganisasjoner blitt opprettet i flere østafrikanske land; Chrisc Kenya, Chrisc Uganda og Chrisc Tanzania.
  • Chrisc-arbeidet har mottatt prosjektstøtte fra Norad gjennom Digni, Strømmestiftelsen og Norges idrettsforbund.
  • Idrettsturneringen East Africa Cup er blitt arrangert årlig i Tanzania siden 2004 i regi av blant annet Chrisc.
  • East Africa Cup har mottatt støtte fra Norad gjennom Norsk Folkehjelp, Digni, Norges idrettsforbund, Atlas-alliansen og Strømmestiftelsen.

---

Enighet om premisser

Kriks landsstyre sa i mai i fjor nei til å hjelpe sin tidligere partner. Gjennom bistandsfaglig og politisk rådgivning er de blitt advart mot «å overføre midler som vanskelig kan følges opp», uttalte generalsekretær i Krik, Silje Kvamme Bjørndal til Vårt Land i august.

Siden da har et nytt tilbakevendende skattekrav mot Chrisc Tanzania dukket opp. Nylig besluttet Krik å hjelpe dem med dette og overførte om lag 20.000 kroner til organisasjonen i Tanzania. Det ble vedtatt av Kriks landsstyre tidlig i april.

– Hva gjør det nye skattekravet annerledes enn det forrige?

– Dette er en annen sak og kom på et annet tidspunkt, sier Husby.

Han forklarer at det nye skattekravet ble rettet mot en konto «som i sin tid ble brukt i betydelig grad av Krik Norge». Dermed har Krik et ansvar for å nedbetale kravet, erkjenner de.

– Er Kriks hjelp i denne saken en erkjennelse av at dere burde ha bidratt også i det tidligere omtalte skattekravet?

– Den nevnte overføringen kommer som et resultat av at vi i større grad er enige om premissene knyttet til dette kravet enn tidligere krav.

Utfordrende å følge opp skattekrav

– Har dere grunn til å tro at det nye skattekravet enklere kan følges opp enn det forrige skattekravet?

– Nei, utfordringen knyttet til overføring av midler er fortsatt relevant, men premissene for dette skattekravet gjør at vi har vurdert det annerledes, sier Husby. Han forteller at de også denne gangen har fått bistandsfaglige råd i prosessen.

Fredrik Glad-Gjernes, daglig leder i KFUK-KFUM Global, er blant dem som har kritisert Krik for ikke å bidra til det tidligere omtalte skattekravet.

Kritikken står han fortsatt ved. Han mener det var Krik som i realiteten styrte Chrisc Tanzania da de var partnere.

– Krik Norge er ansvarlig for skatteunndragelser i Tanzania gjennom flere år. De registrerte ikke Krik som en egen organisasjon, men utnyttet Chrisc Tanzania og deres NGO-registrering i en lang periode, sier han.

Videre hevder han at Krik tok alle økonomiske beslutninger over hodet på Chrisc Tanzania. Den norske organisasjonen sørget dermed ikke for å utvikle en selvstendig økonomi- og administrasjonskompetanse i den nasjonale avdelingen av Chrisc i Tanzania.

– Siden Krik aldri var registrert i Tanzania, har alle skattekrav som har kommet fra skattemyndighetene i Tanzania etter skattegjennomgangen blitt rettet mot Chrisc Tanzania. Det er en selvfølge at Krik Norge skal betale skatten som påløper de aktivitetene som Krik Norge var ansvarlige for, mener Glad-Gjernes.

– Hva baserer du disse opplysningene på?

Chrisc Tanzania kan dokumentere at alle økonomiske beslutninger ble tatt av Krik, både de som var knyttet til den internasjonale kontoen og de som angikk Chrisc Tanzania generelt, sier han.

Fredrik Glad-Gjernes

‘Må betale de resterende skattekravene’

At Krik har bidratt til å nedbetale et nytt skattekrav er ikke nok, mener Glad-Gjernes.

– Nå har Krik betalt om lag 25 prosent av de totale skattekravene som Chrisc Tanzania mener gjelder KRIK. Resten er betalt av venner av Chrisc Tanzania, for å unngå at de ansatte måtte gå i fengsel. Krik Norge må betale de resterende skattekravene, slik at dette ikke blir en belastning for Krik Tanzania.

– Hvordan stiller du deg til denne kritikken, Vegard Husby?

– Glad-Gjernes sin kritikk ønsker jeg ikke å kommentere, utover at det er tydelig at vi ser ulikt på sakens premisser, sier Husby.

– Har kritikerne rett i at det var Krik som i realiteten styrte Chrisc Tanzania da dere var partnere?

– Alle som har god innsikt i denne saken vet at det er et sammensatt spørsmål.

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion