Religion

Sarpsborg kirke med to feiringer på én dag

17.MAI: Over hele landet rigger kirkene seg klare for årets nasjonale feiring. Med et stabiIt smittetrykk i Sarpsborg, jubler menigheten med både gjenåpning og 17.mai.

– Det er en stor glede å kunne samles igjen. Selv om det ikke blir en vanlig feiring, skal det bli en ordentlig festgudstjeneste, sier Espen Feilberg Jacobsen, sokneprest i Sarpsborg menighet.

Med noen finjusteringer, spikres programmet i skrivende stund. Til vanlig rigger kirken opp med storstilt kor, mens i år stiller kirken med en kvartett. Det vil også bli en tydelig 17.mai-vinkling i både salmer og musikkvalg.

Soknepresten forteller at det er spesielt én sang som vil sette stemningen for dagen, og som vil bli sunget i byens parader så vel som i kirkerommet: Det går et festtog gjennom landet vant nemlig konkurransen Stortinget utlyste for å få laget ny jubileumssang til grunnlovsjubileet i 2014.

– Det har blitt et nytt stykke i våre tradisjoner, og har fått sin lokale plassering her i Sarpsborg, sier Jacobsen.

Det var kantor Carl-Andreas Næss og forfatter Grethe Myhre Skottene fra Sarpsborg som laget sangen som et bidrag i konkurransen.

Stabile tilstander

Smittetrykket i Sarpsborg har vært høyt, forteller soknepresten. Den siste perioden har derimot smitten vært stabil, og kirken har fått holde fysiske gudstjenester siden sist søndag. Nå har kirken lov med inntil 30 gjester, også på 17.mai.

Samtidig opplever soknepresten at folk er forsiktige under gjenåpningen av byen.

– Jeg opplever folk som forsiktige. Flere av kirkene har hatt fysiske gudstjenester, og det har på ingen måte vært fullt, selv med en maksgrense på 30, sier Jacobsen.

Derfor vil det ikke bli påmelding til årets feiring, og Sarpsborg menighet vil ta imot folk i døren. Festgudstjenesten vil blant annet strømmes digitalt på Vårt Lands nettsider fra kl. 12:10.

---

Andre kirkelige feiringer på 17. mai

  • Bergen domkirke feirer sin tradisjonelle feiring på nynorsk i samarbeid med Kyrkjenemndi, sammen med fylkesordfører Jon Askeland.
  • Os kyrkje feirer gudstjeneste med Ragnhild Kristine Midtbø på kornett og sang av Grethe-Inger Berge.
  • Filadelfiakirken Oslo har digital 17. mai-sending på Facebook og Youtube fra kl 8.
  • Festgudstjenesten i Sarpsborg strømmes på Vårt Lands nettside fra kl. 12:10.
  • Flere feiringer finnes på nettsiden skjerikirken.no.

---

Cathrine Northug

Cathrine Northug

Cathrine Northug er tilknyttet Vårt Land som journalist i religionsavdelingen.

Annonse
Annonse

Mer fra: Religion