Kultur

Nest største eier i Mentor Medier selger seg ut

GENERALFORSAMLING: Torsdag ble det avholdt digital generalforsamling i Vårt Lands eier Mentor Medier AS. Der ble det offentlig at konsernets nest største eier selger seg ut, samtidig ble tre styremedlemmer byttet.

Mediekonsernet Mentor Medier, som blant annet eier Vårt Land, hadde på torsdag sin generalforsamling. Der ble det offentlig at Jan Erik Mushom, som er konsernets nest største eier, selger sin aksjepost i Mentor Medier.

Aksjeposten er på 11,1 prosent og har blitt solgt til Odd Reidar Øies Amble Investment. Amble Invest eier allerede 6,52 prosent av aksjene, mens Odd Reidar Øie i tillegg har en privat aksjepost på 1,85 prosent – i henhold til den sist publiserte aksjonærlisten på konsernets nettside. Med det nye oppkjøpet vil han samlet sett kontrollere 19,47 prosent av aksjene.

---

Mentor Medier

  • Skandinavisk mediekonsern
  • Hovedkontor i Oslo
  • Eier av blant annet Vårt Land, Morgenbladet, Dagsavisen, Rogalands Avis og Demokraten i Norge, og Dagen i Sverige

---

Nye prosjekter

Jan Eirk Mushom avkrefter at salget er motivert av noe slags protest eller misnøye, men at han nå skal fokusere på andre prosjekter.

– Jeg har vært aksjonær lenge, og sittet i styret de siste fire årene. Når jeg nå fikk mulighet til å selge, så valgte jeg å gjøre det, for jeg har en del andre prosjekter jeg tenker å bruke penger på, sier Mushom.

Mushom vil ikke fortelle hvilken pris aksjene blir solgt for, men sier han har valgt å holde aksjeposten samlet, fremfor å selge deler av den, og at han tror det kan ha gjort den mer attraktiv.

Øie har eierposter i flere lokalaviser, inklusiv Eidsvoll og Ullensaker Blad, Helgelands Blad og Brønnøysunds Avis. Han bekrefter at han via selskapet Amble Investment har kjørt aksjer slik at han nå eier rundt 20 prosent av Mentor Medier.

– Jeg gleder meg til å bidra med videre utvikling av selskapet som styremedlem, opplyser han til Vårt Land.

Nye inn i styret

Som et resultat av aksjesalget vil Odd Reidar Øie overta Mushoms plass i Mentor Mediers styre. Inn i styret kommer også Hulda Tronstad, som jobber i Elbilforeningen, og Håvard Kvalheim, som er konserndirektør for prosjekt- og forretningsutvikling i Polaris Media. Disse erstatter Erik Bjerager, som er publisher i danske Kristeligt Dagblad, og Marit Brandt Lågøyr fra Agenda rådgivning.

Kvalheim kommer inn i styret som en konsekvens av at Polaris i mars 2021 kjøpte 12 prosent av aksjene i Mentor Medier. Kvalheim forteller at han ser fram til oppgaven.

– Vi har allerede etablert et godt samarbeid, og ønsker å bidra til å utvikle Mentor Medier videre. Vi er en industrielle investor med langsiktig perspektiv. Vi har lykkes godt med digital omstilling, og ser at det å styrke seg digitalt er viktig oppgave for Mentor Medier framover, sier han.

– Hva kan dere konkret bidra med?

– Generelt ser vi at Mentor Medier har hatt god vekst i digitale abonnement og digital bruk i det siste. Samtidig ser vi at andelen av digitale abonnement er rundt 25 prosent, mens vi i Polaris har kommet godt over 40. Så der har vi noe erfaring med hva som fungerer.

– Et godt styre

Konserndirektør i Mentor Medier Per Magne Tveiten forteller at han er godt fornøyd med det nye styret.

– Jeg ser fram til samarbeidet, forteller han til Vårt Land.

På møtet ble det fremmet et benkeforslag om å bytte ut styreleder Kristin Veierød. Forslaget ble fremmet av Stax Capital, og begrunnet i misnøye med at eiere ikke ble mer involvert i prosessen som ledet til at Polaris Media tidligere i år kjøpte seg inn i Mentor Medier. Benkeforslaget falt, men fikk støtte av et betydelig mindretall på over 30 prosent.

– Med en sammensatt aksjonærmasse er det vanskelig å gjøre alle fornøyd, men vi er opptatt av å ha gode relasjoner til våre aksjonærer, svarer Kristin Veierød på spørsmål om benkeforslaget.

Hun legger til:

– Jeg setter pris på tilliten for å bli gjenvalgt, og jeg gleder meg til å møte de nye styremedlemmene, sier hun.

Vedtektene til Mentor Medier har en stemmerettsbegrensing, som gjør at ingen eiere får stemme for mer enn 5 prosent av aksjene, selv om de eier mer. Til generalforsamlingen ble det foreslått å heve denne grensen til 15 prosent. Dette ble nedstemt.

Les mer om mer disse temaene:

Ida Helene Benonisen

Ida Helene Benonisen

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur